Dette er maten som skal hjelpe mot migrene

– De som ikke har kjent migrene på kroppen, vet ikke i hvor stor grad livskvaliteten reduseres, sier lege og spesialist i indremedisiner, Fedon Lindberg. Foto: Colourbox
– De som ikke har kjent migrene på kroppen, vet ikke i hvor stor grad livskvaliteten reduseres, sier lege og spesialist i indremedisiner, Fedon Lindberg. Foto: Colourbox

Riktig kosthold kan være løsningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om migrene

Migrene gir kraftige hodesmerter av pulserende karakter. Smertene sitter som oftest på den ene siden av hodet, og et migreneanfall varer fra 4 til 72 timer. Mange opplever i tillegg kvalme, brekninger og lyd- og lysskyhet.

Man skiller gjerne mellom migrene med og uten aura. Aura er en fornemmelse som kan varsle om et migreneanfall 5 til 20 minutter før hodepinen begynner. Arter seg oftest som synsforstyrrelser, men kan også gi nummenhet eller talevansker.

Det finnes mange ulike former for medisiner. Noen trenger bare medisiner under anfallene, andre trenger også forebyggende medisiner. Sammen med legen må hver person finne den typen som gir best effekt.

Kilde: Helseleksikonet.no

________________________________

Matvarer som kan virke forebyggende på migrene

- Fet fisk

- Kylling

- Ingefær

- Brokkoli

- Spinat

- Gulrot

- Søtpotet

- Nøtter

- Fullkornsprodukter

Kilde: Fedon Lindberg og www.pcrm.org.

________________________________

6 tips for å forebygge migreneanfall

1. Drikk rikelig med væske. Spesielt hvis du har hodepine.

2. Unngå å drikk for mye kaffe, men vær obs på å redusere mengden gradvis dersom du drikker mye til vanlig. Drikker du mye til vanlig, og slutter plutselig helt, kan det være en trigger.

3. Ikke hopp over måltider. Lengre perioder uten mat kan trigge hodepine for noen.

4. Reduser inntaket av alkohol. Bytt for eksempel ut rødvin med hvitvin for å se om det kan gjør en forskjell.

5. Fokuser ikke bare på kosthold som en trigger, men også andre faktorer i livet ditt.

6. Ha et kosthold bestående av grove kornprodukter, frukt, grønnsaker, og proteinkilder som fisk og egg.

Kilde: Baktash Shahrestani, klinisk ernæringsfysiolog ved Stavanger universitetssjukehus.

Det finnes utallige kjerringråd på hvordan du kan bli kvitt hodepine og migrene. Lege Fedon Lindberg mener du kan spise deg frisk.

Reduserer livskvaliteten

Årsaken til migrene er i dag veldig diffus. Ifølge Lindberg, som er spesialist i indremedisiner, lider 1/5 av nordmenn av migrene, eller sterke hodesmerter.

Forskning viser at matvarer som er rik på blant annet magnesium, kalsium og fiber, kan brukes til å kurere migrene. Lindberg er også overbevist om at du med riktig kosthold kan spise deg fri fra smertene.

- 18 prosent kvinner og seks prosent menn er plaget med migrene i Norge i dag. De som ikke har kjent migrene på kroppen, vet ikke i hvor stor grad livskvaliteten reduseres, sier Lindberg.

Les også: Nakkesmerter: Derfor får du vondt i nakken

Matvarer som lindrer migrenen

- Mat gjør mer enn bare å mette oss. Det skal også bygge opp helsen vår, sier Lindberg.

Han mener det er alt for lite fokus på hvordan riktig kosthold kan hjelpe mot migrene, og at det brukes unødvendig mye medikamenter. Personer som lider av migrene kan i stor grad forebygge anfallene sine gjennom kosthold.

- De fleste matvarer er bra så lenge de er sunne, men spesielt gjelder det mat som gir liten blodsukkerstigning. Eksempel på mat som kan virke forebyggende på migrene er fet fisk, kylling, ingefær, grønne grønnsaker, nøtter og fullkornprodukter, forteller Lindberg.

Les også: – Strikking kan gi deg bedre psykisk helse

Viktig med mosjon

Ifølge Lindberg må man i tillegg til riktig kosthold passe på å være i bevegelse. Mosjon er en viktig del av prosessen.

- Migrene utløses ofte av stress. Mosjon hjelper på å minske stress, og risiko for betennelser i kroppen. Siden migrene er en årebetennelse, er normal trening og mosjon alltid positivt, forteller Lindberg.

Les også: Spis i mørket – gå ned i vekt

(Saken fortsetter under)

Migrene utløses ofte av stress. Normal trening og mosjon kan hjelpe på å minske stress. Foto: Colourbox
Migrene utløses ofte av stress. Normal trening og mosjon kan hjelpe på å minske stress. Foto: Colourbox

Mat kan fremprovosere migrene

- Migrene er et mer komplekst bilde enn bare mat, og dersom enkelte matvarer hjelper på migrene er det i tilfelle individuelt. Lite søvn, stress, fysisk overanstrengelse og en rekke andre faktorer kan spille inn i det helhetlige bildet.

Det sier klinisk ernæringsfysiolog ved Stavanger universitetssjukehus, Baktash Shahrestani.

Han legger til at det ikke blir riktig å resonere seg frem til at det er noe i kostholdet som kan ha vært trigger, fordi det kan være andre faktorer som utløser migrenen 24 timer senere.

Shahrestani informerer imidlertid om at det er opp til 60 prosent av dem med migrene som rapporterer om at enkelte matvarer kan trigge migreneanfall.

- Studier hvor mat har vært forsøkt lindrende har sine begrensninger, og det blir derfor veldig individuelt. Det finnes imidlertid mat som kan trigge frem symptomene, sier Shahrestani.

Les også: – Bedre stresshåndtering kan gi bedre hjertehelse

Derfor trigger mat

Ifølge Shahrestani finnes det noen substanser i enkelte matvarer som for eksempel aspartam, histamin og garvestoff, som kan forårsake migrene.

- En rekke av matvarene som er mistenkt for å trigge, inneholder nettopp disse stoffene, sier han.

Se liste over eksempel på matvarer lenger ned i saken.

Han synes det er bortkastet å kutte bort hele matvarer uten grunn. Det du reagerer på, trenger ikke å være utløsende for andre.

(Saken fortsetter under)

Både sjokolade og sitrusfrukter er blant produktehe som kan fremprovosere migrene. Foto: Colourbox
Både sjokolade og sitrusfrukter er blant produktehe som kan fremprovosere migrene. Foto: Colourbox

Shahrestani anbefaler ikke å lage en liste over "ja-mat" og "nei-mat", men heller skrive kostholds-dagbok hvor du fører inn symptomene du opplever etter å ha spist ulike typer mat. Ekskluder deretter matvarer fra kosten som du mistenker kan være en trigger, vent en stund, og re-introduser så matvaren i kostholdet for å se om du opplever de samme symptomene igjen. Gjør dette et par ganger for å være på den sikre siden.

- Det er også viktig å ha et balansert og variert kosthold, bestående av grove kornprodukter, meieriprodukter, grønnsaker og proteinkilder som fisk og egg. Spiser man mat som er rikt på vitaminer og mineraler, trenger man ikke ta tilskudd av næringsstoffer, avslutter han.

Les også: Klima på tallerkenen for Gunhild Stordalen

Dette kan være triggere

Matvarer som inneholder enkelte aminer, som for eksempel aspartam, histamin og garvestoff, kan trigge migreneanfall. Ifølge Fedon Lindberg, kan dette være årsaker til at migrenen oppstår:

- Vellagrede og harde oster

- Bearbeidet kjøtt

- Sitrusfrukter

- Sjokolade

- Asiatisk hurtigmat

- Koffeinholdige drikker

- Alkohol

Les også:

Kontakt legen ved forbigående funksjonstap du ikke kjenner årsaken til

Dette hjelper mot hodepine

Se hva hodepinen din betyr

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Personvernpolicy