Spis i mørket – gå ned i vekt

Ny forskning viser at det å spise med bind for øynene, eller i et mørkt rom, er sunnere enn om du spiser i opplyste omgivelser. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Ny forskning viser at det å spise med bind for øynene, eller i et mørkt rom, er sunnere enn om du spiser i opplyste omgivelser. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Frivillige som spiste is trodde de spiste ti ganger mer enn de faktisk gjorde fordi de hadde bind foran øynene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved universitetet i Konstanz , Tyskland, har i en fersk studie publisert i tidsskriftet Food Quality and Preference konkludert med at folk spiser betydelig mindre enn hva de selv tror de gjør hvis måltidet inntas med bind foran øynene.

Forklaringen er enkel: Du spiser mindre når du ikke ser maten fordi dette trigger en del av hjernen som gjør deg usikker på om maten du spiser er fersk eller ikke.

Det tyske eksperimentet viser at de som spiser mat de ikke ser får i seg ni prosent færre kalorier sammenlignet med dem som ser hva de spiser.

Les også: – Hormoner gjør det vanskeligere for kvinner å slanke seg

Overraskende bieffekt

En overraskende bieffekt av eksperimentet var at testpersonene jevnt over trodde de hadde spiste mer fordi de ikke kunne se hvor mye som var igjen på tallerken. Beregninger viser at de frivillige forsøkspersonene antok at de hadde spist 88 prosent mer enn det de faktisk hadde fått i seg.

Forskere mener at det å ikke se maten du spiser sender kroppen bedre signaler for når den er mett enn hva som er tilfellet ved å spise i opplyste omgivelser. Teamet som jobbet med de frivillige har samtidig kommet frem til at maten kan bli noe vanskeligere å svelge om man ikke ser hva man spiser.

– Dette kan være et diskret og naturalistisk virkemiddel for å endre opplevelsen av spiseatferd, sier doktor Britta Renner, som har ledet forskningsprosjektet til The Daily Telegraph.

Dette er ikke første gang det å spise i mørket kobles til det å gå ned i vekt. Tidligere studier har vist at den visuelle virkningen av mat spiller en stor rolle for smakssansen.

Les også: Forskning: – Fem prosents vekttap gir best helseeffekt

Utløser andre sanser

Flere restauranter som serverer mat i mørket har tydeliggjort at det å spise uten å se maten utløser andre sanser enn om man spiser i normale omgivelser. Ulempen er at maten også kan smake mindre spennende enn hva den hadde gjort om man hadde sett den.

Universitetet i Granada, Spania, kom i 2014 i en lignende studie frem til at det å spise i mørke omgivelser sender kroppen signaler om å produsere et sunt nivå av hormonene som regulerer omdannelsen av mat og drikke til energi. Selv svake lyskilder, som fra skjermer og monitorer i restauranten eller lokalet du spiser i, eller fra lyskastere på gaten, kan skade produksjonen av melatonin og dermed dempe kroppens behandling av mat like effektivt.

Les også: Snikende overvekt:– Ferien gjør oss tyngre

Personvernpolicy