Meny

Forskning: – Fem prosents vekttap gir best helseeffekt

Illustrasjonsfoto: Foto: COLOURBOX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du trenger ikke slanke deg mer for å oppnå store helsefordeler, ifølge ny studie.

– Våre funn viser at man får mest igjen for pengene ved fem prosents vekttap, sier Samuel Klein, direktør for Washington Universitys senter for ernæring.

Han ledet en studie med 40 overvektige menn og kvinner som enten skulle telle og redusere antall kalorier, eller beholde samme vekt.

Forskerne undersøkte forskjellen mellom dem som hadde hatt et vekttap på henholdsvis fem prosent, ti prosent og 15 prosent.

Les også: – Ferien gjør oss tyngre

Det viste seg at dem som hadde gått ned fem prosent, en gruppe på 19 deltagere, reduserte fettprosenten, fikk bedre blodtrykk, mindre fett i leveren og lavere blodtrykk.

Et vekttap på ti prosent eller mer ga også god helseeffekt, som blant annet økt muskelmasse. Leverfunksjonen og fettprosenten ble imidlertid ikke stort bedre enn for de som hadde et vekttap på fem prosent.

Ifølge forskerne bak denne studien betyr dette at man oppnår maksimalt utbytte av vekttap allerede på fem prosent.

Les også: Fedme kan skyldes gjær i maten

Nye amerikanske retningslinjer oppfordrer likevel overvektige til å gå ned minst ti prosent av kroppsvekten.

– Denne studien er gode nyheter for de som sliter med å slanke seg. Den viser at selv en liten vektnedgang har stor innvirkning på helsen, sier Tracy Parker, ernæringsfysiolog ved the British Heart Foundation og legger til:

– Studien minner om fordelene ved å gradvis gå ned i vekt.

Samuel Klein understreker imidlertid at det må forskes på om pasienter med diabetes har like godt utbytte av fem prosents vekttap.

I mellomtiden oppfordrer Klein overvektige til å sette realistiske mål:

– Veier du 91 kilo, gjør du deg selv en enorm tjeneste om du klarer å gå ned 4,5 kilo hvis du klarer å holde vekten unna. Du trenger ikke å gå ned over 20 kilo for å oppnå en god helseeffekt, sier Klein.

Les også:

Fedme er en kronisk sykdom som det er vanskelig å behandle

– Mer overvekt blant kvinner med lav utdanning

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer/ ABC Nyheter

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus