– Et ryddig kjøkken kan redusere kaloriinntaket

Foto: Douglasgolv.se
Foto: Douglasgolv.se

Et rent og ryddig kjøkken kan bidra til reduksjon av mellommåltider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En studie gjennomført av Cornell Food and Brand Lab har funnet at rotete kjøkken og «uryddige sinn» kan bidra til økt inntak av kalorier.

I studien, som er utformet for å undersøke hvordan kaotiske omgivelser kan påvirke hvor mye kvinner spiser, ba forskerne halvparten av en gruppe på 98 kvinnelige deltakere om å vente på noen i et uryddig kjøkken, med skitne asjetter i vasken, rotete bord og aviser rundt omkring. De andre deltakerne ventet i det samme kjøkkenet, men da var det ryddig og rent.

I både uryddig og ryddig tilstand var det også satt frem skåler med kjeks og gulrøtter kvinnene kunne smake på som del av undersøkelsen. Deltakerne fikk beskjed om at de kunne spise så mye de ville.

Før deltakerne ankom kjøkkenet ba forskerne dem skrive om en gang i livet de følte særlig mangel på kontroll, en gang de følte at de hadde god kontroll, samt et nøytralt svar.

Les også: Slik ser en Happy Meal ut etter seks år

Skriveoppgaver

Resultatene viste at deltakerne som ventet i det rotete kjøkkenet og hadde et mer «uryddig sinn» etter å ha skrevet om en gang de manglet kontroll i livet, spiste flere kjeks og fikk i seg flere kalorier – 103 totalt – sammenlignet med kvinnene som skrev om en periode med kontroll og ventet i et ryddig og rolig kjøkken. Disse fikk kun i seg 38 kalorier.

– Vi fant at dess mer rotete og forvirrende miljøet var, jo mer spiste folk, sier medforfatter Brian Wansink, direktør ved Food and Brand Lab.

– De ble urolige, og endte med å spise flere kjeks.

Samtidig lot en rolig sinnstilstand til å motvirke det rotete kjøkkenmiljøet. Forskerne fant at deltakerne som skrev om et tidspunkt de kjente at de hadde kontroll spiste omkring 50 prosent færre snacks enn de som følte mer uro og stress.

Les også: Drakk halvannen liter rødvin om dagen - ble 107 år gammel

Tipper samme resultat for menn

Lederen av undersøkelsen, Lenny Vartanian mener resultatene viser at det å befinne seg i kaotiske omgivelser og føle manglende kontroll er dårlig for dietten. «Det later til at folk tenker ‘alt annet er ute av kontroll, så hvorfor skulle ikke jeg være det?» Selv om studien kun brukte kvinnelige deltakere forventer Vartanian de samme resultatene hos menn.

Løsningen for dem som er på diett later til å være enkel:

– Meditasjon for å roe sinnet og gi økt følelse av kontroll kan kanskje være en metode. Men det er sannsynligvis enklere å bare holde kjøkkenet ryddig, ser Wansink.

Og hvis du ikke klarer å holde kjøkkenet ryddig kan det også hjelpe å holde sinnet rolig. Forskerne konkluderer at det å ta seg tid til å huske på en situasjon der man følte større grad av kontroll også kan bidra til at kvinner føler mindre uro, og dermed unngår å spise for mye.

Studien ble publisert i tidsskriftet Environment and Behavior.