Sveriges regjering ønsker et røykfritt Sverige innen 2025

Foto: Frank May / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske regjeringen ønsker nå å sette 2025 som et år hvor Sverige skal få bukt med røyking. I Norge har departementet ingen planer om å sette et konkret årstall, men vil heller fokusere på tiltak. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi utfordrer regjeringen til å være like ambisiøse som den svenske, og etterspør en forpliktende handlingsplan for å nå målet om et tobakkfritt samfunn, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, til ABC Nyheter.

På svensk fjernsyn mandag morgen uttalte svensk Folkehelseminister Gabriel Wickström, at regjeringen støtter organisasjonen «Tobacco Engame - Rökfritt Sverige 2025» sitt mål om et nærmest røykfritt Sverige innen 2025.

Hovedmålet er at mindre enn fem prosent av befolkningen skal røyke i 2025.

Samtidig understrekte ministeren at det ikke holder at regjeringen setter opp et mål om å gjøre Sverige røykfritt innen 2025.

– Det kommer til å kreves enormt mye jobb for å nå dit, sa Wickström på SvTs morgenprogram mandag.

Vil gjennomføre EU-direktiv

Den svenske regjeringen jobber for øyeblikket med å gjennomføre EUs tobakkproduktdirektiv, hvor man skal se større helseadvarsler med bilder på tobakkpakningene og forby visse smakstilsetninger i sigarett og rulletobakk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg skal regjeringen innen 1. mars utrede muligheten for nøytrale pakker og eksponeringsforbud.

– Det er meget positivt at flere landsting og regioner viser interessere for å stille seg bak vårt krav, sier leder i organisasjonen Göran Boëthius i en pressemelding.

Legeforeningens president Marit Hermansen, mener Norge ikke lenger er et foregangsland på feltet.

– Norge var lenge et foregangsland på feltet. Det er vi dessverre ikke lenger. Legeforeningen ønsker seg en regjering som viser enda større vilje til å ta tak i en av de viktigste folkehelseutfordringene vi har, sier presidenten til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prøver du å stumpe røyken? Slik kan du få hjelp til røykeslutt.

– Langsiktig mål om et tobakkfritt Norge

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Cecilie Brein-Karlsen, sier til ABC Nyheter at departementet er kjent med at flere land har fastsatt ulike årstall for når de skal være røyk- eller tobakkfrie, men at Norge ikke har gjort dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Norge har vi allerede et langsiktig mål om å bli et tobakkfritt samfunn, dette er inntatt i tobakkskadelovens formålsbestemmelse, sier Brein-Karlsen.

Hun forklarer at det er vanskelig å fastsette et år hvor Norge skal være røyk- og tobakkfritt ettersom det er vanskelig å forutse utviklingen, og fordi regjeringen heller ønsker å fokusere på tiltak.

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi jobber i første omgang med å nå Verdens Helseorganisasjons mål om 25 prosent reduksjon ikke-smitsomme sykdommer innen 2025, herunder 30 prosent reduksjon i tobakksbruk, forklarer Brein-Karlsen.

Ifølge Brein-Karlsen nærmer Norge seg en røykfri ungdomsgenerasjon.

Departementet foreslår at tobakksvarer skal standardiseres og skal være fri for reklame.

– Vi har også satset på massemediekampanjer mot tobakk, som opplyser og påvirker og motiverer til røyk- og snusslutt, sier Brein-Karlsen og viser blant annet til mobil-appen «Slutta», som er blitt lastet ned av rundt 400.000 personer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kreftforeningen øyner håp om en røykfri generasjon

Legeforeningen vil forby salg til alle født etter 2000

Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel sier at de i tillegg ønsker færre utsalgssteder, 20 års aldersgrense på kjøp av tobakk og reklamefrie tobakkspakker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Allmennleger bør også få økonomisk belønning dersom de får «friske» pasienter til å slutte å røyke, sier Ryel til ABC Nyheter, som også etterlyser billigere røykesluttprodukter.

President i legeforeningen, Marit Hermansen, sier til ABC Nyheter at Legeforeningen ønsker å forby all salg av tobakk til personer født etter 2000.

– Å hindre barn å unge fra å starte å røyke å snuse er det aller viktigste. Vi ønsker å begrense antallet utsalgssteder for tobakk, høyere avgifter og vi støtter regjeringens forslag om nøytrale tobakkspakninger, sier Hermansen.

Det forslaget støtter ikke Helse- og omsorgsdepartementet.

Les også: Legeforeningen vil forby salg av røyk til alle født etter 2000