Dette bør du spise for å unngå kreft

Flere studier har sett på hva man bør spise for å redusere faren for å få kreft. Fiberrik mat, frukt og grønt er blant varene som trekkes frem.
Flere studier har sett på hva man bør spise for å redusere faren for å få kreft. Fiberrik mat, frukt og grønt er blant varene som trekkes frem. Foto: Illustrasjonsfoto/ Colorbox

Flere studier har de siste årene sett på hvilke matvarer man bør spise for å forebygge kreft. I forbindelse med «Verdens kreftdag», gir vi deg oversikten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke studier viser at et godt kosthold har mye å si for å forebygge mot kreft.

I anledning «Verdens kreftdag» som markeres torsdag 4. februar, har vi lagt fram noen av de viktigste matvarene du kan inkludere i kostholdet ditt for å forebygge mot sykdommen.

Les også: Kreftforeningen: – Ikke slutt å spise bacon

Bra med fiber

En stor studie som ble publisert i forrige måned, har studert kostholdet til 90.000 kvinner. Studien fant at ved å gå for en høy-fiber diett i tidlig voksen alder, som oppfatter rikelig med frukt og grønnsaker, så ville risikoen for å få brystkreft reduseres med 12-19 prosent.

En amerikansk studie fra 2015 fant også at fiberrik mat kan være fordelaktig. Studiens resultater antydet at pasienter med prostatakreft kan øke sjansen for å overleve om de følger en middelhavsdiett som inneholder mye frukt, grønnsaker og fiber.

Les også: Mange liv kan reddes med tarmkreft-screening

Hvite grønnsaker

En annen kinesisk studie fra samme år fant at om man spiste hvite grønnsaker som poteter, asparges, selleri, blomkål og purre ville man redusere risikoen for å utvikle magekreft med 33 prosent. Den kinesiske studien fant også at man også kunne redusere risikoen med 7 prosent om man spiste frukt.

Les mer: – Poteter kan redusere risikoen for magekreft

Drikk kaffe med god samvittighet

En kopp kaffe eller te kan drikkes med god samvittighet ifølge forskning. Foto: Illustrasjonsfoto/ Colorbox
En kopp kaffe eller te kan drikkes med god samvittighet ifølge forskning. Foto: Illustrasjonsfoto/ Colorbox

Å drikke en daglig kaffekopp kan også hjelpe. En studie fra i fjor studerte pasienter med tykktarmkreft. De fant at kaffeelskere som drakk fire eller flere kopper kaffe per dag hadde 42 prosent mindre sannsynlighet for å ikke få tilbakeslag av kreft etter at de hadde blitt friske. Kaffeelskerne hadde også 34 prosent mindre sjanse for å dø av kreft.

En svensk studie har funnet frem til lignende resultater. De fant at svenske brystkreftpasienter som drakk mellom to og fem kopper kaffe daglig, hadde 50 prosent mindre sjanse for å få tilbakeslag.

Les også: – Tre til fem kopper kaffe daglig beskytter hjertet

Inkluder fisk i kosten

Tidligere studier viser at ved å spise fet fisk som tunfisk, laks eller sardiner to ganger i uken, kan man også redusere risikoen for brystkreft. En studie fra 2013 med 4577 pasienter med prostatakreft, fant at de som inkluderte flere fettstoffer i kosten, som grønnsaker, nøtter og olivenolje, hadde større sjanse for å overleve.

Det man derimot bør unngå er sukker. En studie fra forrige måned fant at høye nivåer av sukker i dietten kan ha en sammenheng med risiko og spredning av brystkreft.

Les også: Kaffedrikking knyttes til lavere MS-risiko

Tvillingstudie viser at gener spiller en rolle i utvikling av kreft

Laktoseintoleranse kan beskytte deg mot kreft

Personvernpolicy