Meny

– Hunden din elsker deg fem ganger høyere enn katten din

En ny dokumentarserie har forsøkt å finne ut om det er hunder eller katter som elsker mennesker høyest. Resultatet er slående. Foto: Illustrasjonsfoto/ Colorbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En britisk hjerneforsker har nå bevist at hunder elsker mennesker langt høyere enn det katter gjør. 

I en ny BBC-dokumentar ved navn «Cats vs. Dogs» prøver forskere å finne ut en gang for alle om det er katten eller hunden din som elsker deg høyest. 

I dokumentaren får dyreekspertene Chris Packham og Liz Bonnin med seg en hjerneforsker for å prøve å finne svar å på det store spørsmålet, skriver den britiske avisen Telegraph

Tester kjærlighetshormonet

Nå er det bevist: Hunden er menneskets beste venn. Foto: Illustrasjonsfoto/ Colorbox

Kjærlighetshormonet oksytocin finnes hos mennesker, og produseres i hjernen når man får nærhet og berøring av noen man er glad i. I programmet påpekes det at det allerede er bevist at hunder i likhet med mennesker slipper ut dette hormonet. 

Japansk forskning har også tidligere funnet at kjærlighetshormonet frigjøres hos både hunder og deres eiere når de ser hverandre i øynene, skriver Forskning.no

Hormontesten har derimot aldri vært utført på katter. Før nå.

Les også: Blikkontakt knytter hunder og eier sammen

Hunder elsker mennesker høyest

I dokumentaren tester hjerneforskeren oksytocin-nivået hos 10 katter og 10 hunder, før og etter at de hadde lekt med eiere sine. Spyttprøvene viste slående resultater. 

I etterkant av lek med sine eiere hadde kjærlighetshormonet hos hundene økt med hele 57,2 prosent, mens hos kattene hadde hormonet kun økt med 12 prosent. 

I teorien betyr dette at hundene elsker menneskene i langt større grad enn det katter gjør, skriver den britiske avisen

— Dette viser at disse hundene faktisk bryr seg om sine eiere. Det var også en hyggelig overraskelse at kattene faktisk produserte kjærlighetshormonet i det hele tatt, sier Dr. Paul Zak, som utførte forsøket. 

Les også:

Derfor bør du sove med hunden i sengen 

Lynea (67) bor med 1.100 katter

Passiv røyking er skadelig for Fido

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus