Duftlys kan være kreftfremkallende

Stoffet limonen brukes i mange duftlys for at de skal lukte godt. Men i kontakt med luft kan de bli helsefarlige. Foto: Colourbox
Stoffet limonen brukes i mange duftlys for at de skal lukte godt. Men i kontakt med luft kan de bli helsefarlige. Foto: Colourbox

Det spørs om du ikke skal tenke deg om en ekstra gang før du tenner fyrstikken i kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av oss synes det er hyggelig å tenne telys i vinterhalvåret, og duftlys er svært populære siden de både lukter godt, skaper stemning og gir fra seg varme. Norsk brannvernforening ber oss være ekstra forsiktig når vi har med levende lys å gjøre ettersom de ofte er årsak til alvorlige branner.

Nå viser det seg at duftlys er like farlig for helsen din dersom du tenner de innendørs.

Les også: Slik kan du forebygge beinhinnebetennelse

Danner formaldehyd

Ny forskning viser at duftlys, i likhet med rengjøringsmidler og luftfriskere, avgir det fargeløse parfymestoffet limonen. Limonen brukes gjerne for å frembringe sitron-duft, men når det kommer ut i luften, kan det reagere med andre stoffer og skape danne formaldehyd som kan være kreftfremkallende i store mengder.

Studien er foretatt av professor Alastair Lewis ved Universitetet i York. Til The Telegraph forteller han at han er overrasket over hvor høye konsentrasjoner av ulike duftkjemikalier det finnes i folks hus.

– Saken er den at vi egentlig ikke vet hva slags konsekvenser man kan få av en langvarig eksponering av formaldehyd, et kjemikalie som er kjent for å gi deg langsiktige skader, sier han til The Telegraph.

Les også: Myggvirus sprer seg med stor hastighet

(Saken fortsetter under bildet.)

Duftlys bidrar til å skape en god atmosfære, men forskning tyder på at enkelte lys er skadelige. Foto: Colourbox
Duftlys bidrar til å skape en god atmosfære, men forskning tyder på at enkelte lys er skadelige. Foto: Colourbox


Kan føre til skader på sikt

Metro.se har snakket med Bert-Ove Lund, toksikolog ved Kjemikalieinspektionen. Ifølge ham tyder ting på at det vil gi negative effekter hvis man blir eksponert for formaldehyd i yrket sitt. Personlig unngår han duftlys.

– Det er ingen som direkte dør av det direkte, men det kan føre til helseskader på lang sikt. Det er vanskelig på individuelt nivår si hvor skadelig det er å bruke duftlys regelmessig, men det kan sammenliknes med å bli eksponert for storbyluft.

Les også: Forsker: Barn født på vinteren får dårlige lunger tidligst

Personvernpolicy