Studie: Besteforeldre viktige for unges mentale helse

VIKTIG RELASJON: Forholdet til besteforeldrene kan være viktig for barns mentale helse når de kommer i tenårene, antyder dansk forskning.
VIKTIG RELASJON: Forholdet til besteforeldrene kan være viktig for barns mentale helse når de kommer i tenårene, antyder dansk forskning. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unge som har et godt forhold til besteforeldrene, har lavere risiko for å skade seg selv, sammenlignet med unge som ikke står nær sine besteforeldre, ifølge forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Senter for selvmordsforskning i Danmark som står bak en studie av unges selvskadende atferd. I studien ble nesten 3000 deltagere i alderen 13-19 år, blant annet spurt om forholdet til sine besteforeldre, melder NHI.no.

Undersøkelsen viser at 93 prosent av de unge, like mange gutter og jenter, har et godt forhold til minst en av besteforeldrene. Særlig mormor er populær, etterfulgt av farmor, viser studien.

Blant guttene var det flere som også hadde et nært forhold til både morfar og farfar, men også mormor og farmor. Om foreldrene er gift eller skilt, hadde ifølge undersøkelsen ingen signifikant betydning for de unges forhold til besteforeldrene.

Les også: – Samfunnet vil tjene mye på å lytte til de vise eldre

I forholdet til besteforeldrene legger de unge mest vekt på verdier som kjærlighet, omsorg og det å ha noen å gjøre noe sammen. Tillit og forståelse betyr også mye for omtrent halvparten av de unge deltagerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatene antyder også at de unges forhold til besteforeldrene har en beskyttende effekt på selvskadende atferd.

Forskerne finner at unge som har et godt forhold til besteforeldrene, har 53 prosent mindre risiko for å skade seg selv, sammenlignet med unge som ikke har et godt forhold til besteforeldrene.

I gruppen som står nær sine besteforeldre, er det også 34 prosent færre som vurderer å skade seg selv.

Les også: – Vi ønsker mer kontakt med besteforeldrene våre

Del saken med de du kjenner på Facebook: