Slik kan du forebygge beinhinnebetennelse

Jo mer og hyppigere man trener, jo mer utsatt er man for å få beinhinnebetennelse. Med den nye løpebølgen ser man også at stadig flere mosjonister - for eksempel maratonløpere - rammes. Foto: Colourbox
Jo mer og hyppigere man trener, jo mer utsatt er man for å få beinhinnebetennelse. Med den nye løpebølgen ser man også at stadig flere mosjonister - for eksempel maratonløpere - rammes. Foto: Colourbox

Beinhinnebetennelse er den vanligste belastningsskaden hos de som løper mye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beinhinnebetennelse er en vanlig diagnose blant idrettsutøvere, særlig løpere. Det er også en omdiskutert diagnose, fordi man lenge har brukt den for lett, særlig på unge idrettstutøvere som sliter med leggesmerter.

Lege Ari Bertz, spesialist i ortopedisk kirurgi ved Ortoklinikken i Bergen, sier det er viktig å få stilt riktig diagnose før man fastslår at noen lider av beinhinnebetennelse.

– Diagnosen er dessverre blitt misbrukt av flere leger og fysioterapeuter. Man er nødt til å ta en helhetlig vurdering på hele benet, fra hoftenivå og nedover inkludert føttene, for å stille riktig diagnose. Det er ikke alle som har smerter i leggen som har beinhinnebetennelse, understreker Bertz.

Les også: Beinhinnebetennelse og trening

Lege og kirurg Ari Bertz ved Ortoklinikken i Bergen understreker at det trengs en helhetlig undersøkelse før man kan slå fast beinhinnebetennelse.
Lege og kirurg Ari Bertz ved Ortoklinikken i Bergen understreker at det trengs en helhetlig undersøkelse før man kan slå fast beinhinnebetennelse.

Ikke en infeksjon

Men hva er egentlig beinhinnebetennelse? Som navnet tilsier er det en betennelse, eller en overbelastning, i beinhinna på fremsiden av leggen. Og den skyldes ofte mye trening og overbelastning på leggmusklene.

– Beinhinnebetennelse er et begrep som er blitt brukt av leger og fysioterapeuter, som beskriver smerter rundt den fremre del av leggen, det vil si rett over og på innsiden av skinnbenet, forklarer Bertz.

– På engelsk kaller man denne tilstanden “Shin splints” eller “Medial Tibial Stress Syndrom”. På norsk brukes ofte begrepet traksjonsperiostitt i det medisinske miljøet.

Les også: Cøliaki skal ikke selvdiagnostiseres

I faresonen

Beinhinnebetennelse kan også oppstå i underarmen (forearm splints), men dette er en sjelden tilstand.
– Ordet betennelse er blitt brukt for å beskrive flere tilstander som rammer muskelskjelett systemet, men man kan lett misforstå og tro at det dreier seg om en infeksjon. Det er ikke en infeksjon, men en irrtiasjon grunnet økt stress i et bestemt område, eller på grunn av mikroskader i det samme området, sier Bertz.

Jo mer og hyppigere man trener, jo mer utsatt er man for å få beinhinnebetennelse. Idrettsutøvere er derfor mest utsatt, særlig løpere, men også hoppere og de som driver hallidrett. Med den nye løpebølgen ser man også at stadig flere mosjonister - for eksempel maratonløpere - rammes.

- Ungdommer kan få denne tilstanden selv om den ikke er relatert til store aktiviter, og det kan skyldes medfødte tilstander som kort akillessene, eller kort gastrocenmius-muskel (en muskel i bakre del av leggen). Det fører til overbruk av muskler i den fremre delen av leggen, og økt drag på kanten av shinbenet der musklene fester seg, forklarer Bertz.

Les også: Krydder gjør deg fortere mett på mindre mat

(Saken fortsetter under)

Den beste medisinen mot beinhinnebetennelse er å trene mindre - eller annerledes. Svømming gir liten belastning på leggen.
Den beste medisinen mot beinhinnebetennelse er å trene mindre - eller annerledes. Svømming gir liten belastning på leggen.

Symptomer

- Symptomene er smerter over den nedre tredjedelen av leggen (foran og på innsiden av skinnbenet), realtert til aktivitet, spesielt gange, og løping. Vanligvis kjennes det som brennende og sviende smerter. Hevelse i det aktuelle område kan også oppstå, med uttalt ømhet når man tar på innsiden av benet, sier Bertz.

Smerter på forsiden eller innsiden av leggen mens du trener, eller etter trening.

Murrende smerter etter tøffe belastinger på beina.Etter hvert kommer smertene i leggen selv ved lett belastning, og også når du sitter i ro.

Du kan bli hoven over beinet der det gjør vondt. Dersom betennelsen blir langvarig kan du kjenne ømme knuter langs beinet. Noen får tilleggssymptomer som for eksempel kramper i leggen eller nervesmerter langs hele utsiden av leggen.

Les også: Steinar fikk MS som 22-åring. I fjor gikk han Norge på langs

Mange liker å teipe leggen både som forebygging og lindring av beinhinnebetennelse.
Mange liker å teipe leggen både som forebygging og lindring av beinhinnebetennelse.

Slik kan du forebygge

De som løper mye, særlig på hardt underlag, bør være oppmerksom på at leggene er spesielt utsatt for overbelastning

Trappe ned på treninga så musklene får hvile

Prøve andre typer trening enn du vanlegvis gjør. Sykling og svømming er idretter som gir liten belastning på leggen.

Husk å tøye leggmusklene jevnlig.

Prøv å unngå å løpe på hardt underlag

Bruk gode, stabile sko med god støytdemping og tykke, myke såler.

Teiping av leggen kan hjelpe for noen

Strekkøvelser på bakre leggmuskler og akillessene.

Bruk av såler for de som har plattfot eller hulfot (høy vrist).

Les også: Bedre rygg med armbånd og en app

Behandling

Det er to måter å behandle denne tilstanden:

Ikke-kirurgisk behandling:
• Reduksjon av aktivitet
• Unngå aktivitet som utløser smerter, hevelse, og ubehag, men ikke slutte med fysisk ktivitet.
• Bruk av is på nedre del av leggen 10-15 minutter, 4-6 ganger daglig i flere dager inntil smertene roer seg ned.
• Bruk av smertestillende som Ibux eller Voltaren (betennelsesdempende tabletter)

Kirurgisk Behandling:

- Indikasjon for at en pasient bør prøve kirurgi er en mislykket ikke-kirurgisk behandling, og uttalte hemmende plager. Behandlingen er rettet mot årsaken til beinhinnebetennelse, spesielt når det dreier seg om korte leggmuskler eller kort akillessene, og kan en operasjon med forlengelse av musklene eller senen gi gode resultater. Tilstanden kan være kombinert med økt trykk i muskellosjer i leggen, det man kaller kronisk kompartment syndrom, eller losjesyndrom. Spalting av muskellosjene, spesielt den som ligger på innsiden av skinnbenet, kan gi lindring av symptomene. Det er ikke 100% garanti for å bli frisk med kirurgi, og pasientene som egner seg for kirurgi bør velges nøye, understreker Ari Bertz.

Les også: Derfor får du belastningsskader

(Saken fortsetter under)

Et av rådene for å forebygge leggskade, er å unngå å løpe på hardt underlag. Foto: Colourbox
Et av rådene for å forebygge leggskade, er å unngå å løpe på hardt underlag. Foto: Colourbox

Kan bli kronisk

Mange har problemer med beinhinnebetennelse i flere år, og tilstanden kan også bli kronisk dersom den ikke blir oppdaget og behandlet i tide.

- Tilstanden har en tendens til å bli kronisk dersom man ikke setter i gang med forebyggende tiltak eller starter behandlingen i en tidlig fase. Men den er også selvbegrenset, og de fleste som sliter med det i ungdomsalder “vokser fra” den senere, sier Bertz

Hvis man har gjentakende eller vedvarende smerter i leggen, særlig under og etter løping og trening, bør man oppsøke lege. Pass på å få en skikkelig undersøkelse for å fastslå at det virkelig er beinhinnebetennelse du har. Det er nemlig mange andre tilstander som lett forveksles med beinhinnebetennelse, og kan gi liknende symptomer og smerter. Disse er for eksempel:

• Nervekompresjoner i leggen
• Medfødt rotasjonsfeil eller aksefeil i bena
• Kronsik compartment syndrom (Losjesyndrom)
• Funksjonelle smerter grunnet medfødt stramme leggmuskler, eller kort Akillessene
• Isjias grunnet kompresjon på nerverøtter I ryggnivå
• Stressbrudd
• Svulst i bein
• Muskel- og seneskader
• Leddbåndskader i ankelnivå

Kilder: Ortoklinikken i Bergen, helsenorge.no, NHI

Har du spørsmål om beinhinnebtennelse eller andre plager? Send inn ditt spørsmål til treningsekspert Gard Kristian Anderssen eller Lommelegens sjefsvarlege Brynjulf Barexstein.

Les også:

Eksperten forklarer akillesbetennelse

Derfor får du belastningsskader

Hvorfor skal jeg trene?

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Personvernpolicy