Krydder gjør deg fortere mett på mindre mat

ETT ENKELT KNEP: Bruk mer krydder i hverdagen, og blir fortere mett. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
ETT ENKELT KNEP: Bruk mer krydder i hverdagen, og blir fortere mett. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magen fortere mett og du vil nøye deg med mindre salt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fin­nes kryd­der og smaks­ri­ke in­gre­di­en­ser som gjør at du fø­ler deg let­te­re mett et­ter et mål­tid. Man­ge spi­ser litt mind­re når de for eks­em­pel får ser­vert mat med chi­li, og det er ikke helt uten grunn. Aust­rals­ke fors­ke­re har nem­lig fun­net ut at re­sep­to­re­ne (mot­ta­ger­mo­le­ky­le­ne) i ma­ge­sek­ken som gir oss mett­hets­sig­na­ler, let­te­re blir sti­mu­lert av chi­li, og gjør oss ras­ke­re met­te.

Tid­li­ge­re stu­di­er har også vist at chi­li kan bi­dra til å regulere matinntaket vårt og gjøre at vi spiser mindre. Det er stof­fet «cap­sai­cin» i chi­li som har den­ne virk­nin­gen. Cap­sai­cin fin­nes kun i plan­ter av pap­ri­ka­fa­mi­li­en, som pap­ri­ka og uli­ke ty­per chi­li. Og chi­li­en har i til­legg ulik styr­ke­grad, el­ler meng­der cap­sai­cin.

– Når chi­li kom­mer i be­rø­ring med re­sep­to­re­ne, går sig­na­le­ne for­te­re til hjer­nen enn med an­nen mat, be­kref­ter er­næ­rings­fy­sio­log Gunn He­le­ne Ar­sky i Bama.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– An­nen sterk mat som sen­nep og in­ge­fær skal også ha den­ne ef­fek­ten, men her er stu­di­e­ne noe eld­re, sier hun.

Les også: Vil bekjempe kreftceller med krydder

Økt for­bren­ning

Ar­sky for­tel­ler at i til­legg til å på­vir­ke mett­hets­re­sep­to­re­ne, vi­ser noen stu­di­er at chi­li også øker for­bren­nin­gen vår.

Hun un­der­stre­ker sam­ti­dig at ef­fek­ten på mett­hets­fø­lel­sen kan være in­di­vi­du­ell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og hvor godt chi­li­en vir­ker, kom­mer også an på hvor fet mat du spi­ser, for de sam­me stu­di­e­ne som vi­ser at chi­li gjør oss let­te­re mett, vi­ser også at et kost­hold med mye fet mat er med på å øde­leg­ge ef­fek­ten ved å svek­ke de sam­me re­sep­to­re­nes funk­sjon. Så det er nok ikke bare sterk mat som regulerer ap­pe­tit­ten din, selv om kryd­ret mat ge­ne­relt kan ha en po­si­tiv ef­fekt på mett­hets­fø­lel­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kryd­der er bra for vek­ten på fle­re må­ter. Er du flink med kryd­der, kan du re­du­se­re på el­ler droppe salt. Salt bin­der vann i krop­pen. Så med mindre salt, kan krop­pen slippe ut litt vann, og du blir fas­te­re i fis­ken og litt let­te­re.

Visste du at ...

Bhut jolokia er verdens sterkeste chili og at den brukes som våpen? Det indiske forsvaret har brukt krydderbomben i tåregasslignende håndgranater som skal gjøre mennesker mindre stridsdyktige.

I et ma­gert kost­hold vil også kryd­der pif­fe opp ma­ten og gjø­re den mer fris­ten­de. For eks­em­pel smak­ful­le ur­ter i en sa­lat el­ler sup­pe. Gode kryd­der­sma­ker sti­mu­le­rer og «vek­ker» oss på fle­re plan. Om ma­ten ikke sma­ker noen ting, kan man kanskje ubevisst spi­se mer enn man hadde tenkt. Sterkt kryd­ret mat kan være så­pass bren­nen­de at vi ikke or­ker man­ge munn­ful­le­ne. På den an­nen side: Ny­de­lig og pas­se kryd­ret mat er det også lett å vil­le ha «bare litt mer» av. Så det er in­gen au­to­ma­tikk mellom gram kryd­der i en rett og hvor sul­ten el­ler mett du fø­ler deg et­ter noen bi­ter, un­der­stre­ker Ar­sky.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mind­re salt

Ka­ro­li­ne Steen­buch Lied er fag­an­svar­lig for kost­hold i Gre­te Roede AS. Hun be­kref­ter at det fin­nes stu­di­er som vi­ser at chi­li kan bi­dra til økt mett­hets­fø­lel­se og vekt­­­reduk­sjon, men sy­nes det er vik­tig å leg­ge til at fors­ker­ne sam­ti­dig gir ut­trykk for at vi må være litt kri­tisk til re­sul­ta­te­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ser for eks­em­pel også at per­so­ner som inn­tar mye chi­li kan utvikle høyere toleranse og at ef­fek­ten av chi­li vil avta. Si­den vi spi­ser det­te i så­pass be­gren­set meng­de, vil den and­re ma­ten vi spi­ser ha en mye stør­re ef­fekt på vekt­re­duk­sjon og mett­hets­fø­lel­se.

Steen­buch Lied me­ner at det å bru­ke mye kryd­der som smaks­til­set­ning i ma­ten er veldig bra uan­sett, spe­si­elt som er­stat­ning for salt.

– Vi nord­menn spiser altfor mye salt, og vi bør halvere inntaket. Mye av sal­tet vi spi­ser kom­mer fra salt vi strør på ma­ten vår. En god måte å re­du­se­re inn­ta­ket på, er å byt­te ut salt med kryd­der. Ma­ten får et like godt smaks­mes­sig løft av kryd­der, og hvis du bru­ker friske kryd­der­ur­ter får ma­ten et ut­se­en­de­mes­sig løft også, tipser Steen­buch Lied.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søtt uten suk­ker

Kryd­der kan også på­vir­ke ap­pe­­tit­ten vår ved at det regulerer blod­suk­ker­stig­nin­gen et­ter et mål­tid. Ka­nel er ett av kryd­der­ne som har vist seg å ha den­ne ef­fek­ten. Noen stu­di­er an­ty­der også at hvit­løk skal ha sam­me ef­fekt.

Det­te på­vir­ker ikke mett­hets­fø­lel­sen di­rek­te, men et jevnt blod­suk­ker er med på å re­gu­le­re mat­inn­ta­ket vårt og kan blant an­net hind­re at vi blir «fys­ne» på noe søtt, el­ler at vi over­spi­ser. Kryd­der som ka­nel, ko­kos og va­nil­je, kan også gi fø­lel­sen av at noe er søtt, uten til­satt søt­ning, og der­med bru­ker vi mind­re suk­ker i ma­ten med dis­se smaks­til­set­nin­ge­ne, som igjen er med på å re­gu­le­re blod­suk­ke­ret vårt på en po­si­tiv måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Prøv lime på tacoen i kveld

Men det be­tyr li­ke­vel ikke at du kan be­gyn­ne å hive i deg ube­gren­se­de meng­der ka­nel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forsk­ning har an­ty­det at kryd­der kan bi­dra til et mer sta­bilt blod­suk­ker, men her er eks­per­te­ne ueni­ge. Og dersom det er noe hold i det­te, er det nok snakk om mye stør­re meng­der enn hva vi har på hav­re­grø­ten. En stu­die vi­ser at inn­tak av seks gram ka­nel kan bi­dra til et mer sta­bilt blod­suker.

Det­te er langt over an­be­fal­te meng­der, som er på en halv te­skje dag­lig (1,4 gram), for­tel­ler Steen­buch Lied. Hun an­be­fa­ler at du kan spi­se litt av alt, men ikke for mye av det mes­te.

– Et­ter min me­ning vil ikke kryd­der el­ler chi­li ene og ale­ne bi­dra til et sta­bilt blod­suk­ker el­ler vekt­re­duk­sjon, men det kan alt det and­re man spi­ser. Det er ikke de­tal­je­ne som er det vik­ti­ge, det er hel­he­ten, un­der­stre­ker hun.

Saken ble først publisert i Klikk.no