Derfor sovner foten

Det er ikke uvanlig at foten eller armen sover mens du gjør det. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange lurer nok på hvorfor foten eller armen sovner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er relativt vanlig å oppleve at et bein eller en arm, kan sovne. Dette oppstår vanligvis som en konsekvens av at det i en lengre periode har vært trykk på denne kroppsdelen og at det dermed har oppstått en nerveinnklemming, sier fysioterapeut ved OK klinikken, Christoffer L. Hovland.

Les også: Derfor er du sulten hele tiden

Lite trykk

- Når et bein eller en arm sovner, skyldes det trykk på en bestemt nerve. Det kan for eksempel skje hvis du sitter med beina i kryss over litt tid eller får trykk på innsiden av albuen, sier Vibeke Koren.

Hun er osteopat og idrettsfysioterapeut ved Stavanger Idrettsklinikk AS.

Koren forteller at dette faktisk krever svært lite trykk før kroppsdelen dovner av og du føler at den sover.

Les også: Derfor mister menn håret

Nerver i klem

Når dette skjer, kutter trykket på nerven nervesignalene mellom kroppsdel og hjerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kroppsdelen får altså ikke nok signaler fra hjernen til å kunne ha full førlighet og følelse, sier Koren.

Hun legger til at noen nerver ligger mer utsatt for trykk, og klemmes de av, vil området som nerven forsyner dovne eller sovne bort.

- Mange tror at dette fenomenet skyldes dårlig blodsirkulasjon i armen eller beinet, men dette stemmer altså ikke, sier hun.

Les også: Derfor får du belastningsskader

Vanligst når du sover

Aller vanligst er det å oppleve dette når du våkner etter å ha sovet, men det kan også forekomme i våken tilstand når du for eksempel ligger på sofaen eller sitter i en bestemt stilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovland bekrefter at dette skjer fordi nervene til den sovende kroppsdelen blir utsatt for trykk slik at den ikke kan lede nervesignaler.

- Vi har forskjellige nervefibre som leder signaler til og fra hjernen, og disse er ansvarlige for blant annet sensibilitet eller følelse og bevegelse, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor hikker du

Kan ikke forhindres

Når nervene er komprimert, vil du både oppleve at du ikke klarer å bevege den aktuelle kroppsdelen og at du mister følelse i den på grunn av at de motoriske og sensoriske nervene ikke får ledet signalene sine.

Dette kan føles litt ekkelt og ubehagelig, men det er dessverre umulig å forhindre at det skjer i det hele tatt.

- Det er selvfølgelig vanskelig å forhindre at kroppsdeler sovner når du sover. Personer som får dette hyppig i våken tilstand, har imidlertid sannsynligvis muskulatur og beinstruktur som klemmer på nervestrukturen på grunn av spenninger eller feilstilling, sier Hovland.

Dersom dette er tilfellet, anbefaler han at du lar deg utrede hos en terapeut med god kompetanse på muskel-skjelettsystemet.

Les også: Derfor er det sunt å drikke kaffe

Ikke farlig

Heldigvis er fenomenet forbigående.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når presset på nerven blir borte, vil følelsen gradvis komme tilbake. Ofte starter det med prikking og stikking, sier Koren.

For å bli kvitt dovningen er det derfor best å bevege armen eller beinet slik at trykket på nerven flytter seg, mikrosirkulasjon rundt nerven tar seg opp og nervesignalene begynner å virke som normalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det at beinet eller armen sover er ufarlig i korte perioder, men et langvarig og kraftig trykk kan skade nerven, sier Koren.

Les også: Derfor har menn brystvorter

Rist på beinet

Hovland bekrefter at det å plassere kroppsdelen i en stilling der den ikke utsettes for trykk, er den eneste måten du kan vekke den på.

- Du kan for eksempel endre stilling eller løsne på skoen, sier han.

Det kan også hjelpe å komme i bevegelse så forsøk gjerne å gå litt rundt eller å riste på den sovende kroppsdelen.

- Dersom hele beinet har sovnet, kan det imidlertid fort bli litt vanskelig å gå. Det er likevel ikke direkte farlig å gå på et sovende bein, men det kan jo få indirekte konsekvenser som for eksempel et fall, sier han.

Les også: Derfor gråter babyen

Artikkelen er opprinnelig publisert på Klikk.no.