Forskning:

– Kvinner med brystkreft som er fysisk aktive, har lavere dødsrisiko

<p>– AKTIVITET SOM BEHANDLING: Kvinner som er moderat fysisk aktive etter at de har fått en brystkreftdiagnose, har redusert risiko for å dø tidlig, ifølge norsk forskning. – Trening bør være del av behandlingen, mener forsker Kristin B. Borch.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
– AKTIVITET SOM BEHANDLING: Kvinner som er moderat fysisk aktive etter at de har fått en brystkreftdiagnose, har redusert risiko for å dø tidlig, ifølge norsk forskning. – Trening bør være del av behandlingen, mener forsker Kristin B. Borch.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Kvinner med brystkreft har mye å vinne på å opprettholde eller begynne med fysisk aktivitet, ifølge en norsk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved UiT Norges arktiske universitet har undersøkt effekten av fysisk aktivitet hos kvinner med brystkreft.

– De kvinnene som rapporterte om lavt fysisk aktivitetsnivå etter brystkreftdiagnosen, hadde tre ganger høyere dødelighet enn de som var i moderat fysisk aktivitet, sier postdoktor Kristin B. Borch, ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT, ifølge Forskning.no.

Forskeren har fulgt 1327 kvinner som alle var friske da studien startet, gjennom flere år. Deltagerne har besvart spørsmål angående fysisk aktivitet knyttet til fritid, arbeid, transport og i hjemmet.

Kvinnene ble spurt om aktivitetnivå både før og etter de fikk bryskreftdiagnosen, så undersøkte forskerne i hvilken grad aktiviteten påvirket risikoen for å dø tidlig, forklarer Borch.

Les også: – Riktig trening bør skrives ut som medisin

Resultatene viste at det var minimal sammenheng mellom fysisk aktivitet og hvem som får brystkreft, men etter at diagnosen er et faktum, ser det ut til at kvinnene ved å være fysisk aktive, kan påvirke utfallet.

Og det er ikke nødvendigvis så mye som skal til, moderat fysisk aktivitet i hverdagen er nok, forteller forskeren.

– Man trenger ikke nødvendigvis å løpe. Å være fysisk aktiv innebærer også å gå tur, gå i trappene og gjøre dagliglivets aktiviteter, sier Borch ifølge Forskning.no.

Studien viser også at de som pleier å være aktive, men som blir mindre aktive etter at de får brystkreftdiagnosen, har økt risiko for tidlig død. Dette gjelder også etter at de har tatt høyde for alvorlighetsgraden av diagnosen.

Borch mener resultatene peker i retning av at kvinner med brystkreft må få tilrettelagt fysisk aktivitet som en del av behandlingen.

Les også: Forsker: – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan

Personvernpolicy