Ny studie: Det du spiser kan påvirke hvor godt du sover

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lite fiber, mye mettet fett og mye sukker knyttes til dårlig søvnkvalitet i ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du en av dem som sliter med å sovne eller ikke føler deg ordentlig uthvilt når du våkner? I så fall kan det være en idé å tenke på hva du spiser i løpet av dagen, antyder en ny studie som er publisert i tidsskriftet Journal of Clinical Sleep Medicine.

– Vårt hovedfunn er at kvaliteten på kostholdet henger sammen med kvaliteten på søvnen, sier professor Marie-Pierre St-Onge, ved Institute of Human Nutrition på Columbia University Medical Center, som har ledet studien, i en pressemelding.

Rikelig med fiber i kosten, knytter forskerne til lengre perioder med dyp søvn om natten, mens mettet fett og sukker knyttes til dårligere og mer forstyrret søvn, skriver Science Daily.

Les også: – Nattarbeid skaper kaos i kroppen

Tok lengre tid å sovne

Studien er gjennomført på 26 voksne personer, 13 menn og 13 kvinner, med en gjennomsnittsalder på 35 år. Forsøkspersonene overnattet fem netter i et søvnlaboratorium, der søvnen deres ble målt og analysert. De første tre dagene fikk de kontrollert kosthold, forberedt av en ernæringsekspert. En av dagene fikk de spise hva de ville.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet viste resultatene at det tok deltagerne gjennomsnittlig 29 minutter å sovne etter at de hadde spist hva de ville, mens det til sammenligning tok 17 minutter i snitt da de hadde spist de kontrollerte måltidene.

Les også: – Korte blunder kan motvirke negative helseeffekter av lite søvn

– Stor betydning for helsen

– At kostholdet kan påvirke søvnen har en enorm betydning for helsen i og med at man at man i økende grad har erkjent at søvn spiller en rolle i utvikling av kroniske sykdommer som forhøyet blodtrykk, diabetes og hjerte- og karsykdommer, sier St-Onge videre i pressemeldingen.

Forskerne mener studien antyder at kostholdsråd kan brukes til å forbedre søvnen for personer som sliter med dårlig søvnkvalitet, men videre forskning er nødvendig for å bekrefte funnene og lære mer om hvordan kosthold og søvn henger sammen.

Les også: – For lite søvn kan føre til tap av hjerneceller