Dette skjer med kroppen når det er kaldt

<p>Hvordan påvirker kulden kroppen din, og hva kan du gjøre med det?</p>
Hvordan påvirker kulden kroppen din, og hva kan du gjøre med det? Foto: Colorbox

Kulda påvirker både hud, ledd og immunforsvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulda har slått til for fullt, og det merkes på kroppen. Men hva er det egentlig som skjer, rent fysiologisk?

Leddene blir ømme

Noen kan føle at leddene blir ømme om vinteren. Ifølge Stian Ødegaard Melcher, allmennlege ved Volvat medisinske senter, er ikke det så rart.

— Kroppens innvendige temperatur er normalt 37 grader. Hvis kroppen kommer i en situasjon der varme må konverteres, trekker blodårene seg sammen for ikke å utveksle varme med omgivelsene.

Ytterst i tær og lignende kan det oppleves som leddsmerter, mens det neppe vil påvirke store ledd, med mindre man er ekstremt nedkjølt.

— Nedkjølt hud føles imidlertid smertefullt, sier legen.

Les også: Bilbatteriene svekkes i kulden

Virus trives bedre om vinteren

For mange er vinter synonymt med forkjølelse. Rennende nese og hosting blir en del av hverdagen, og derfor er det ekstra viktig å være nøye med hygienen.

Et forkjølelsesvirus kan overleve tre timer på hudens overflate, og fire timer på en pc eller et dørhåndtak.

— Virus trives bedre om vinteren, når det er kaldt. I tillegg trekker folk inn og kommer tettere sammen. Dette gir økt smittefare, sier Melcher.

Les også: Trikset kan dempe irritert og sår hud

80 prosent har herpes

Tørr og kald luft kan være en stor påkjenning for huden om vinteren, og spesielt kontrasten fra tørt og varmt inneklima, til tørr og kald vinterluft.

— Huden mister mye fuktighet og fett som igjen fører til en redusert hudbarriere. Det gjør huden sensitiv og varm, og små tørrhetslinjer kommer til syne. Blodkarene i kinnene trekker seg ikke like godt sammen, og blir derfor mer synlige, sier Annicke Sunde, hudterapeut i Dermanor.

Når man har en redusert fettbarriere, vil huden automatisk beskytte seg med å produsere mer talg. For de som har fet hud, kan det føre til enda mer kviser og urenheter. Da mister man mye av gløden i huden.

— For å ta vare på huden om vinteren, må man tilføre mye fuktighet og næring. Bruk gode produkter med beskyttende ingredienser, gjerne en klimakrem som beskytter huden skikkelig.

Les også: Glemmer du dette før vinteren kan det koste deg dyrt

— Boost leppene med fuktighet

Leppene slipper heller ikke unna vinterkulden. Sunde anbefaler å bruke en god leppemaske to-tre ganger i uken.

— En slik maske booster huden med fuktighet, lindrer såre lepper, og beskytter og gjenoppbygger hudbarrieren.

Det er enklere å forebygge enn å reparere, så vær nøye med å bruke gode leppeprodukter. En leppeskrubb kan også anbefales.

Les også: — Viktig å lytte til kroppens signaler når det blir kaldt ute

Fjern døde hudceller

Blodkar i fingre og tær trekker seg sammen, noe som fører til nedsatt blodsirkulasjon. Det kan føre til at neglene vokser saktere, blir svakere og knekker lett. Bruk gode negloljer og håndkremer, og gjerne en god peeling som fjerner døde hudceller.

Kulden og det tørre inneklimaet sørger for at håret ofte blir tørt og elektrisk. For å unngå at det skjer, bør du tilføre håret fuktighet. Riktig mat kan også ha en positiv effekt. B-vitaminer, antioksidanter og omega 3-fettsyrer er bra for håret. En hårkur vil også gi god beskyttelse, men husk å ikke vaske håret for ofte.

Les også: Mattilsynet: Pass på dyrene i vinterkulda

Jeg er ikke fornøyd med min «perfekte kropp»

Derfor mister menn håret

Personvernpolicy