Forskning: Ni av ti opererte følte seg bedre etter gastrisk bypass - tross bivirkninger

De aller fleste svært overvektige fikk det bedre etter en fedmeoperasjon, selv om mange opplever bivirkninger, ifølge dansk studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
De aller fleste svært overvektige fikk det bedre etter en fedmeoperasjon, selv om mange opplever bivirkninger, ifølge dansk studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste fedmeopererte opplever plager etter inngrepet, og syv av ti har kontaktet lege på grunn av slike symptomer, ifølge dansk studie. – Viktig at de som planlegger operasjon blir orientert, mener norsk professor. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fedmeoperasjonen gastrisk bypass går ut på at magesekken reduseres betydelig og deler av tynntarmen kobles om for å minske næringsinntaket. Det er et av de vanligste kirurgiske inngrepene ved sykelig overvekt.

Nå har forskere ved Aarhus Universitet i Danmark undersøkt forekomsten av symptomer hos 1429 personer som hadde fått en gastrisk bypass-operasjon mellom 2006 og 2011.

De fedmeopererte besvarte et spørreskjema. 88 prosent av dem oppga at de hadde ett eller flere milde til alvorlige symptomer som magesmerter, diaré, trøtthet, nyresten, lavt blodsukker, ubehag etter måltid og nevrologiske plager, som kan være relatert til inngrepet.

68 prosent hadde vært i kontakt med helsevesenet på grunn av mulige bivirkninger, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet JAMA Surgery.

Til sammenligning hadde 79 prosent i en kontrollgruppe av overvektige som ikke ble operert, de samme problemene, og 35 prosent oppsøkte lege på grunn av plagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De aller fleste pasientene som hadde blitt operert (87,4 prosent), rapporterte likevel at de hadde det bedre eller mye bedre etter operasjonen.

Les også: – Fedme er en kronisk sykdom som det er vanskelig å behandle

– De som planlegger operasjon bør bli orientert

Jøran Hjelmesæth, seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, mener studien er interessant og viktig.

– Den viser at selv om de aller fleste følte seg bedre etter behandling og hadde bedre livskvalitet, så hadde mange små eller store plager som man kunne leve med eller få medisinsk behandling for. Dette bør folk som planlegger vektreduserende operasjon, bli orientert om, sier Hjelmesæth til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er også viktig å legge merke til at nesten en av tre (29 prosent) hadde vært innlagt på sykehus etter operasjonen, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Må redusere porsjonsstørrelser på mat for å takle fedmeproblematikken

Flere klager på magesmerter

Hjelmesæth forklarer at funnene er forenlige med erfaringen de har fra Senter for sykelig overvekt, hvor de for eksempel opplever et stigende antall pasienter som klager over magesmerter etter operasjonen.

– Hos mange av disse finner vi ingen sikker årsak til plagene, og pasientene må lære seg å leve med dem, sier professoren.

Han påpeker at studien imidlertid har en del svakheter.

– Blant annet er kontrollgruppen relativt liten, 89 personer mot over 1400 opererte. I tillegg er kontrollgruppen ti år yngre, og knappe to tredeler svarte på undersøkelsen.

– Likevel har også åtte av ti (79 prosent) i kontrollgruppen også minst et symptom, sier Hjelmesæth til ABC Nyheter.

Les også: – Folk med fedme får lettere infeksjoner enn normalvektige

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bør lete etter alternative metoder

Doktorgradstipendiat Sigrid Bjerge Gribsholt, som er hovedforfatter av studien, mener resultatene indikerer at man bør lete etter behandlinger av sykelig overvekt, som gir færre bivirkninger, enten kirurgiske eller andre.

– Fedmekirurgi skal fremdeles være en behandlingsmulighet nå, for det finnes ikke andre metoder nå, som kan hjelpe de mest overvektige, sier Gribsholt til Videnskab.dk.

Frem til man finner alternative behandlingsmetoder for denne gruppen, mener hun det er viktig at leger blir mer oppmerksomme på disse bivirkningene som nyopererte opplever.

Hun understreker likevel at de fleste får det mye bedre etter inngrepet:

– Fedmeoperasjoner får pasientene til å gå ned 35 prosent av sin kroppsvekt. Minst 70 prosent har ikke lenger diabetes, sier Gribsholt til Videnskab.dk.

Les også: 20.000 kan få operert bort diabetes