Disse bør ikke trene

RO NED: Risikoen for forverring av sykdommen øker dersom du trener når du har feber. © Illustrasjonsfoto: Colourbox
RO NED: Risikoen for forverring av sykdommen øker dersom du trener når du har feber. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Risikerer bakteriell infeksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjenner du at feberen kommer snikende, halsen blir sår og snørret renner?

Tenker du da at en joggetur er akkurat det kroppen trenger for å kvitte seg med uhumskhetene?

Det er dessverre lite sannsynlig at du kan løpe bort forkjølelsen, og det er stor fare for at joggeturen bare gjør vondt verre.

Kan føre til utmattelse

- Dersom du trener når du har feber, er det stor risiko for forverring og forlenging av sykdommen. En banal luftveisinfeksjon kan da gå over til en bakteriell infeksjon, sier idrettslege ved NIMI og spesialist i allmennmedisin Ola Sand.

Dersom du har en infeksjon med kyssesyke, kan det å unngå å gi kroppen ro i sykdomsperioden føre til langvarig tretthet og utmattelsestilstand.

- Du bør derfor ikke trene når du har feber, slår han fast.

Ta det rolig

Leder i Norsk forening for allmennmedisin og fastlege i Halden, Petter Brelin, er enig.

- Du bør ikke trene når du er syk. Da skal du hvile og ta deg tid til å bli frisk, sier han.

Brelin bekrefter at feber er et tydelig tegn på at du bør droppe treningsøkten, men vær klar over at dette er ikke det eneste signalet kroppen gir.

- Du bør også avstå fra treningen dersom du har uttalt slapphet, puster tungt eller har andre tegn på sykdom. Etter sykdomsperioden bør du så begynne forsiktig igjen og vente til du føler deg i god form før du trener med full intensitet, sier han.

Ikke bare feber

For noen av oss føles en forkjølelse som en grei unnskyldning for å droppe treningen, mens andre syns det er vanskelig å komme seg gjennom dagen uten en joggetur eller treningsøkt på helsestudioet.

Uansett er det viktig å ta hensyn til kroppens signaler.

Selv om du ikke har feber, kan altså kroppen ha behov for hvile.

- For eksempel behøver ikke en halsebetennelse med streptokokker gi feber i startfasen, men sykdommen kan bli mye verre dersom du trener, sier Sand.

Dårlig effekt

Selv om du generelt ikke bør trene når du er syk, er det stor forskjell på lett trening og intervalltrening eller tung styrketrening.

- Hvis du har en lett forkjølelse uten feber, kan du eventuelt trene veldig forsiktig uten å få så mye pulsøkning. Jogg for eksempel lett eller tren lett styrketrening. Unngå imidlertid å trene ute om vinteren eller når det er kjølig ute, sier han.

Er du skikkelig dårlig, ser imidlertid ikke legen noen grunn til å trene i det hele tatt.

- Du har sjelden effekt av å trene når du er syk, så hvorfor gjøre det, spør han.

Verking i kroppen

Noen konkrete grunnregler kan idrettslegen likevel gi dersom du syns det er vanskelig å vurdere om du bør ta treningsfri.

- Det er greit med lett trening hvis du bare har lokale plager, det vil si plager over snippen som tett nese, rennende nese eller litt sår hals, sier han.

Merker du derimot generelle infeksjonstegn som feber eller slapphet, hodepine eller verking i kroppen eller hoste eller pustebesvær ved anstrengels, skal du kutte treningen allerede første dag.

- Hvis plagene ikke er forverret, og du ikke har feber dagen etter, kan du trene lett 30-40 minutter innendørs og alene. Har plagene derimot blitt verre eller temperaturen steget til over 38 grader, dropper du treningen, sier han.

Denne saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Les også:

Ja, du kan spise deg til mer energi

Disse vaksinene varer ikke livet ut

Fem ting du kan gjøre for å slippe unna influensaen

Personvernpolicy