Forsker: – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan sinke aldringsprosessen

<p>– De fem beste tipsene jeg kan gi noen som vil ha et langt og sunt liv: Beveg deg, beveg deg, beveg deg, beveg deg, beveg deg, sier den skotske forskeren Gordon Lithgow, som legger til at sunt kosthold og sosialt samvær også er viktig. Foto: Colourbox.com</p>
– De fem beste tipsene jeg kan gi noen som vil ha et langt og sunt liv: Beveg deg, beveg deg, beveg deg, beveg deg, beveg deg, sier den skotske forskeren Gordon Lithgow, som legger til at sunt kosthold og sosialt samvær også er viktig. Foto: Colourbox.com

Aldringsekspert Gordon Lithgow kan ikke love evig liv, men trekker frem trening, sunt kosthold og sosialt samvær som viktige faktorer for dem som vil ha et langt og sunt liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gordon Lithgow er forsker innen genetikk og aldring ved Buck Institute for Research on Aging i USA. Han trekker frem det å være aktiv som det aller beste rådet, til dem som ønsker et langt liv.

– De fem beste tipsene jeg kan gi noen som vil ha et langt og sunt liv: Beveg deg, beveg deg, beveg deg, beveg deg, beveg deg. Trening og mosjon er uten tvil det viktigste du kan gjøre for å møte alderdommen på en bra måte. Trening og mosjon har også vist seg å ha en positiv påvirkning på hjernen, sier professor Gordon Lithgow til Side3.

Norsk forskning som ble publisert i fjor, viser at menn lever lenger med tre timer aktivitet i uka. – Det er ikke mye aktivitet som skal til, uttalte professor Ingar Holme, som stod bak studien, til ABC Nyheter da.

Les også: Forsker: – Jeg skal bli 150 år og det skal mange av dere også

Fraråder et kaloririkt kosthold

Sunt kosthold er nummer to på Gordon Lithgows liste over tips for å bremse aldringsprosessen. Professoren peker på at en fellesnevner for kosthold, i områder der mange personer blir over 100 år, er at de har lavt kaloriinnhold og får i seg mye fisk og grønnsaker, som er viktige matvarer i Middelhavs-dietten.

Lithgow mener kaloririk kost med mye sukkerholdig drikke utgjør en stor folkehelseutfordring.

– Spesielt kosthold med mye kalorier har forskere funnet som en direkte årsak til akselerert aldring, sier han til Side3.

Les også: – Kutt ned på sukker for å forebygge hjerte- og karsykdom

– Sosialt samvær kan redusere stress

Det siste punktet på Lithgows liste er sosialt samvær. Igjen peker han på samfunnene med mange personer som blir 100 år eller mer, fordi disse ofte inneholder mye interaksjon mellom familie og venner over flere generasjoner.

Han forklarer at flere forskere kobler dette punktet til stress, fordi sosialt samvær med gode venner og familie reduserer stress for mange.

– Stress er en annen ting forskere har funnet som en direkte årsak til akselerert aldring, sier professor Lithgow til Side3.

Les også: Nordmenn på Europa-toppen i jobbstress

– Livsstilsendringer virker

Lithgow er langt fra den eneste forskeren med budskapet om at livsstilsvalg påvirker utsiktene for et langt liv og ikke minst en bedre alderdom.

Professor Laura Fratiglioni ved Karolinska Institutet i Stockholm har tidligere uttalt at om man er mentalt og sosialt aktiv, forebygger risikofaktorer for hjertesykdom, som fedme og diabetes, og tillegg spiser fem om dagen, fet fisk, lite mettet fett, lite rødt kjøtt og lite salt, ikke røyker og kun drikker alkohol i moderate mengder, vil man leve lenger og ha de kognitive evnene intakte lenger.

– Dette vet vi med sikkerhet, ifølge professor Fratiglioni.

Les mer: – Positivt at befolkningen blir eldre

Geriatriprofessor Börje Bjelke ser i sin jobb som overlege på Ahus, at livsstilsendringer både kan forebygge demens og bremse utviklingen hos dem som allerede har fått symptomer.

Les mer: – Livsstilsendringer er uglamorøst, men har en utrolig effekt

Forebyggende innsats har allerede bidratt til at demenssykdommer både rammer senere enn før og at færre blir syke. Enda mer kan gjøres, ifølge professor Tormod Fladby.

Les mer:

– Demens kan forsinkes og forebygges

– Eksperimentell medisin bremser aldringsprosessen i mus

Personvernpolicy