Forskning:

– Høyere risiko for høyt blodtrykk hos kvinner med PMS

PMS OG HELSE: Forskere bak en ny studie finner at kvinner med PMS har cirka 40 prosent høyere risiko for å få høyt blodtrykk senere i livet, sammenlignet med kvinner uten PMS. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
PMS OG HELSE: Forskere bak en ny studie finner at kvinner med PMS har cirka 40 prosent høyere risiko for å få høyt blodtrykk senere i livet, sammenlignet med kvinner uten PMS. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

PMS kan gi et hint om fremtidig risiko for helseproblemer, mener forskere bak ny studie. – Interessant, mener norsk professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om premenstruelt syndrom ( PMS)

Premenstruelt syndrom ( PMS) er plager som kan komme en til to uker før menstruasjonen. Plagene avtar så snart menstruasjonen begynner og går over i løpet av blødningsperioden. Vi vet ikke nøyaktig hva som forårsaker PMS, men en forklaring er at økning og fall i hormonkonsentrasjoner i løpet av menstruasjonssyklusen kan påvirke nevrotransmittere i hjernen. Nevrotransmittere er kjemiske forbindelser som overfører en nerveimpuls fra en nervecelle til en annen.

Ingen vet imidlertid hvorfor noen kvinner blir hardere rammet av PMS enn andre, men mange med PMS-symptomer forteller at mødrene deres hadde de samme plagene. Det kan bety at tilstanden er arvelig.

PMS-symptomer

Vanlige fysiske symptomer på PMS er oppblåst mage, ømme bryster, hodepine, økt bukomfang, magesmerter, hudforandringer (akne), økt matlyst, tap av energi.

De vanligste psykiske symptomene er anspenthet, irritabilitet, humørsvingninger, nedsatt stemningsleie, angst, spenninger, aggressivitet, gråtetokter, konsentrasjonsproblemer, rastløshet, søvnproblemer, følelse av å miste kontrollen.

Symptomene kan variere fra måned til måned. Forverring av kroniske sykdommer som astma, allergi, epilepsi eller migrene er en egen variant av det premenstruelle syndromet.

Kilder: Helsenorge.no og NHI.no

Forskere ved University of Massachusetts i USA har i ny studie sett på sammenhengen mellom premenstruelt syndrom (PMS) og fremtidig risiko for høyt blodtrykk.

Høyt blodtrykk regnes ikke som en sykdom i seg selv, men er en belastende faktor for hjertet, som over tid vil øke risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt.

PMS er fysiske og psykiske plager som kan komme en til to uker før menstruasjonen. Det er veldig vanlig å få noen symptomer (se faktaboks), men noen kvinner er mer plaget enn andre.

Ifølge den ferske studien hadde kvinner med moderat til alvorlig PMS 40 prosent høyere risiko for å utvikle høyt blodtrykk i løpet av de neste 20 årene.

– Så vidt jeg vet er dette den første langsiktige studien som antyder at PMS kan være knyttet til risiko for kroniske helseproblemer senere i livet, sier hovedforfatter av studien, forsker Elizabeth Bertone-Johnson ved University of Massachusetts, i en pressemelding.

Les også: Lege: – Kvinner bør få betalt fri når de har mensen

– Interessante funn, som må bekreftes av andre

Britt-Ingjerd Nesheim som er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, synes studien er interessant og virker solid.

Elizabeth Bertone-Johnson ved University of Massachusetts. Foto: UMass Amherst
Elizabeth Bertone-Johnson ved University of Massachusetts. Foto: UMass Amherst

Hun forklarer at én epidemiologisk studie, som dette er, aldri er nok til å vise en sikker sammenheng. Denne studien er dermed ikke nok til si at det er en sammenheng mellom PMS og økt risiko for høyt blodtrykk senere i livet.

– De finner at kvinner med PMS har cirka 40 prosent høyere risiko for å få høyt blodtrykk, sammenlignet med kvinner uten PMS. Det må bekreftes i andre, uavhengige studier. Og assosiasjon er ikke det samme som årsak/virkning, sier professor Nesheim til ABC Nyheter.

Les også: – Derfor er du en premenstruell møkkakjerring

Høyest risiko før 40-årsalder

De amerikanske forskerne brukte data fra undersøkelsen Nurses' Health Study II, og inkluderte 1257 kvinner som fikk en PMS-diagnose mellom 1991 og 2005, og 2463 kvinner med tilsvarende alder som hadde få symptomer på PMS.

Professor og overlege Britt-Ingjerd Nesheim som er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, synes den nye studien er interessant, men understreker at funnene må bekreftes av andre. Foto: UiO
Professor og overlege Britt-Ingjerd Nesheim som er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, synes den nye studien er interessant, men understreker at funnene må bekreftes av andre. Foto: UiO

Deltagerne ble fulgt opp for å undersøke forekomst av høyt blodtrykk frem til 2011, altså i 6-20 år, avhengig av når de fikk PMS-diagnosen.

Forskerne fant altså en 40 prosent økt risiko for kvinnene som hadde PMS, sammenlignet med kvinnene som hadde lite slike plager.

Den høyere risikoen besto etter at forskerne hadde korrigert for andre kjente risikofaktorer for høyt blodtrykk, som BMI, røyking, nivå av fysisk aktivitet, alkoholbruk, hormonbehandling ved overgangsalder, bruk av p-piller og høyt blodtrykk i familien.

Risikoen var høyest når det gjaldt høyt blodtrykk som oppstår før 40-årsalderen. I denne aldersgruppen hadde kvinner med PMS tre ganger høyere risiko for å utvikle høyt blodtrykk sammenlignet med kvinner uten PMS-symptomer.

Les også: – Gen kan gi kvinner økt risiko for hjertesykdom

– Beskyttende effekt av B-vitaminer

Risikoen knyttet til PMS ble ikke endret av bruk av p-piller eller antidepressiva. Studien viser derimot at et kosthold med høyt nivå av vitamin B1 og B2 hadde en beskyttende virkning. Forskerne bak studien mener dermed at det er mulig å påvirke risikoen for høyt blodtrykk som er knyttet til PMS.

Dette synes professor Nesheim også er interessant.

– Tidligere forskning har antydet en beskyttende rolle for et kosthold med høyt nivå av vitamin B6. Mens det er usikker effekt av tilskudd i form av tabletter.

– Kanskje er det slik at et kosthold med høyt nivå av B-vitaminer inneholder mye annet bra, også, spekulerer Nesheim.

Få andre studier har sett på sammenhengen mellom PMS og blodtrykk eller risiko for høyt blodtrykk, men det finnes et lite antall som støtter at det er forskjell i risiko mellom kvinner som har PMS og de som er symptomfrie, ifølge forskerne bak studien som er publisert i tidsskriftet American Journal of Epidemiology,

Les også:

– Eldre fødende er mer utsatt for hjerneslag

– Folk tenker kanskje ikke på at de bør beskytte hjernen

Personvernpolicy