Hjemmetest prostatakreft:Det er mulig å sjekke prostata hjemme

PROSTATAKREFT: Det er mulig å teste for prostatakreft hjemme, men ekspertene er skeptiske. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
PROSTATAKREFT: Det er mulig å teste for prostatakreft hjemme, men ekspertene er skeptiske. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men er det bra nok?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har det kommet en rekke hjemmetester på markedet.

Hjemme på ditt eget bad kan du blant annet sjekke om du har urinveisinfeksjon , cøliaki , klamydia og tarmkreft, og nå har det også blitt mulig å teste prostata hjemme, blant annet med testen YesNo.

Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn, og siden en del menn vegrer seg mot å gå til legen, kan dette være en god nyhet for mange.

Les også: Åtte menn døde etter feilbehandling for kreft i kjønnsorganer

Ikke god nok indikator

Husk bare at alle tester har sine begrensninger.

– Nå kjenner jeg ikke til akkurat denne testen, men generelt kan jeg si at en PSA-test, slik dette er, ikke er god nok i seg selv når det gjelder å oppdage kreft. Slike tester måler mengden PSA i blodet, men det er både mulig å ha kreft uten å ha forhøyet PSA og mulig å ha forhøyet PSA uten å ha kreft, sier generalsekretær i Kreftforeningen Ole Alexander Opdalshei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at dette er grunnen til at Kreftforeningen ikke ønsker et screeningprogram der menn kalles inn til kontroll, slik kvinner kalles inn til mammografiundersøkelse.

– Vi tror dette vil føre til en overdiagnostisering og overbehandling av prostatakreft. Det er viktig å være klar over at behandling av prostatakreft kan ha bivirkninger som for eksempel ereksjonsproblemer og urinlekkasje, sier han.

Les også: Også menn bør gjennomføre underlivsundersøkelse

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefaler legebesøk

Opdalshei understreker likevel at alle menn står fritt til å kontakte legen for å få tatt en PSA-test.

– For uansett om hjemmetesten viser seg å være en like god test som den legen tar, er det en viktig forskjell. Hos legen får du samtidig viktig informasjon om testen og dens begrensninger, noe jeg mener er en god grunn til å heller la seg teste på legekontoret, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at det forskes mye på området, og håper studiene fører til at man finner frem til bedre diagnostiske verktøy.

Les også: Ny teknikk kan påvise dødelig kreftform

Kan påføre pasienter skade

Også leder av Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin, mener PSA-testen har klare begrensninger.

– Norske helsemyndigheter oppfordrer ikke til utbredt PSA-testing da tallene vi har på dette viser at en undersøkelse av PSA ikke gir en redusert dødelighet av prostatakreft. Vi er derimot ganske sikre på at det å ta PSA av friske folk vil kunne påføre dem skader under undersøkelsen samt behandling av kreft som ikke ville gitt klinisk sykdom, sier han.

Brelin understreker at helsevesenet må være sikre på å gjøre mer nytte enn skade dersom friske mennesker skal undersøkes for å påvise sykdom som ikke er erkjent.

– Med bakgrunn i dette er det i dag i Norge, Storbritannia og en rekke andre land stor enighet om at det er grunn til å avstå fra PSA-testing på friske menn, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av samme grunn mener han heller ikke det er noen god grunn til å foreta slike tester hjemme på eget bad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fant familiens arvelige kreftgen

Ikke grunnet økonomi

Det har den siste tiden vært debatt rundt hvorvidt vi bør ha PSA-screening for menn i Norge.

Prostatakreftstiftelsen har gått ut og oppfordret til hyppigere testing, til tross for at helsemyndighetene altså ikke gjør det.

– Som følge av dette tror jeg fastlegene nå vil møte en rekke utrygge menn med spørsmål om PSA-screening. Det er en utfordrende situasjon for fastlegene, og jeg håper myndighetene vil være med på å forklare befolkningen at politikken vi har valgt på dette området ikke har med at vi ønsker å spare penger eller ressurser. Valget er derimot tatt fordi vi vurderer dette som best for pasientene, sier han.

Les også: Forstørret prostata

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arvelig disponert

I 2013 fikk 4.836 menn prostatakreft i Norge.

Sykdommen rammer altså mange, men det er heldigvis ikke en spesielt aggressiv kreftform.

Obduksjoner viser ofte at eldre menn som dør av helt andre årsaker, også har tegn på prostatakreft.

– Den aller største risikofaktoren når det gjelder denne kreftformen er alder. Yngre menn kan også få prostatakreft, men statistisk sett rammer det flest eldre, sier Opdalshei.

I tillegg kan genene spille en rolle, og hvis du er arvelig disponert for sykdommen er det anbefalt å være ekstra på vakt.

– Selv om vi generelt ikke anbefaler screening, anbefaler vi derfor menn som er arvelig disponert for kreftformen å gå til legen og ta en test. Det gjelder for eksempel dersom både far og onkel eller bestefar har hatt prostatakreft, sier han.

Les også:

Her er tallene du må kjenne til om kroppen din

Slik tar du en urinprøve riktig

Tisser du 15 ganger i døgnet og tror at noe er galt?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no