Barn med vondt i magen:Magesmerter hos barn har mange årsaker

VONDT I MAGEN: Så godt som alle barn har vondt i magen av og til. Det kan skyldes alt fra sykdom til for mye godteri. © Illustrasjonsfoto: Colourbox
VONDT I MAGEN: Så godt som alle barn har vondt i magen av og til. Det kan skyldes alt fra sykdom til for mye godteri. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Alvorlig sykdom eller for mye godteri?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Magesmerter hos barn kan skyldes alt fra alvorlig sykdom til for mye godteri med E-stoffer. Det første legen må gjøre for å finne årsaken til smertene, er derfor å kartlegge hvilke andre plager barnet har og hvordan disse arter seg, sier Petter Brelin.

Han er fastlege i Halden og leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Lite fiber og mye sukker

– De aller vanligste årsakene til at barn får vondt i magen, er heldigvis ikke relatert til alvorlig sykdom. De er heller såkalte funksjonelle plager, sier dr. Fedon Lindberg.

Han forteller at plagene kan skyldes en eller flere årsaker, som uheldig tarmflora, for lite fiber i kosten, for mye sukker eller matintoleranse mot for eksempel gluten, laktose eller matproteiner.

– Videre kan magnesiummangel og for lite inntak av fet fisk også bidra til magesmertene, legger han til.

Alvorlige sykdommer må utelukkes

Andre ganger har plagene helt andre årsaker.

– Smertene i magen kan også skyldes stress og for lite søvn, mobbing på skolen, kritikk fra foreldre eller prestasjonspress, sier Lindberg.

Han understreker at man ikke skal slå seg til ro med en antatt forklaring på problemet hvis barnet har smerter over tid.

Dersom symptomene er hyppige eller kroniske, må alltid annen og mer alvorlig sykdom utelukkes slik at man ikke overser noe.

– Kroniske symptomer kan for eksempel være tegn på sykdommer som ulcerøs kolitt, Crohns sykdom, magemigrene og kronisk infeksjon, sier han.

Gå til legen

Første skritt på veien mot en løsning er et besøk hos fastlegen.

– Han eller hun kan eventuelt så henvise til spesialist i mage- og tarmsykdommer. Først når definert sykdom er utelukket, bør man se videre på andre årsaker som matintoleranse, kosthold, stress og trivsel hjemme og på skolen, sier han.

Hvor raskt man bør gå til legen, har ikke Lindberg noe entydig svar på.

– Men dersom barnet har gjentagende eller hyppige plager, og ikke bare en sjelden gang, bør man gå til fastlegen. Det er nok bedre å gå til lege for tidlig enn for sent, sier han.

Dette kan være årsaker til magesmerter hos barn:

  • Pysikiske plager . Mobbing kan vises som vondt i magen. Les mer
  • Irritabel tarm . Dramatikk i livet påvirker en irritabel tarm. Les mer
  • Matallergi og intoleranse . Allergi kan ofte gi vondt i magen. Les mer
  • For mye usunn mat . Usunn mat gir knip i en liten mage. Les mer
  • Inflammatorisk tarmsykdom . Av og til skyldes magesmertene mer alvorlige sykdommer. Les mer

Les også:

14 myter om babyens mage

Jo, du kan faktisk tolke babybæsjen

Du må regne med disse barnesykdommene

Artikkelen er opprinnelig publisert hos Klikk.no