Disse vaksinene varer ikke livet ut

PÅFYLL: Sjekk vaksinasjonskortet ditt. Det kan godt hende du trenger påfyll av noen vaksiner. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.
PÅFYLL: Sjekk vaksinasjonskortet ditt. Det kan godt hende du trenger påfyll av noen vaksiner. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle voksne bør fylle på vaksiner hvert tiende år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er anbefalt med oppfriskningsvaksinasjon mot sykdommene difteri, stivkrampe , kikhoste og polio når det er gått ti år eller mer siden forrige vaksinedose. Dette gjelder alle voksne, også personer som ikke har tenkt seg på utenlandsreise, sier seniorrådgiver ved Avdeling for vaksine ved Norsk folkehelseinstitutt, Jeanette Stålcrantz.

Overlege ved klinisk patologi, Universitetssykeshuset i Nord-Norge, Sveinung Sørbye, bekrefter dette, og forteller at de fire komponentene difteri, stivkrampe, kikhoste og polio finnes som en kombinasjonsvaksine.

Begrenset varighet

Årsaken til at du må fylle på vaksinene er at en del av dem ikke gir livslang beskyttelse.

- Vaksiner har begrenset varighet. De gir vanligvis god immunitet de første årene, men så blir antistoffene lavere og lavere. Dersom nivået blir lavt nok, kan du derfor bli smittet av sykdommen selv om du er vaksinert, forklarer Sørbye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ståkcrantz bekrefter dette.

- Vaksinene avtar med tiden, og det trengs derfor gjentatte boosterdoser i voksen alder for å opprettholde beskyttelsen mot sykdommene, sier hun.

Er du student, bør du også vurdere å ta en påfyllingsdose med MMR vaksine for å få ekstra beskyttelse mot kusma.

En kusma-epidemi rammer i disse dager studenter i Trondheim, Oslo og på Vestlandet.

Gjør deg immun

Hensikten med vaksinasjonen er å oppnå immunitet mot smittsomme sykdommer, uten å måtte gjennomgå sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ved vaksinasjonen tilføres kroppen enten en svekket mikrobe, deler av en mikrobe eller noe som likner den mikroben det ønskes beskyttelse mot, skriver Folkehelseinstituttet på sin hjemmeside.

Når virkestoffene i vaksinen så møter immunforsvaret i kroppen din, dannes det immunforsvarceller og antistoffer som vil gjenkjenne den ekte mikroben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet blir at immunforsvaret gir en raskere og bedre immunrespons hvis du senere blir smittet, og dette kan forhindre at du blir syk.

Jo flere som vaksineres, jo lavere er risikoen for at de som ikke er vaksinerte blir smittet.

Fyll på reisevaksinene

Når det gjelder vaksinene du har tatt i forbindelse med feriereiser til eksotiske strøk, varierer det litt hvor lenge disse varer.

Det er derfor lurt å sjekke hvor lenge det er siden sist du lot deg vaksinere, hvis du har tenkt deg på en ny ferie til et reisemål der vaksiner anbefales.

- Vaksine mot hepatitt A og hepatitt B regner man med at har livslang beskyttelse, sier Stålcrantz.

Vaksine mot for eksempel tyfoidfeber må derimot friskes opp med jevne mellomrom, omtrent hvert femte år, og flere andre bør gjentas etter ti år.

- I tillegg til vaksine mot hepatitt A og B, gir også vaksine mot meslinger livslang immunitet. Dersom du er usikker på om du har tatt denne eller ikke, kan det imidlertid være lurt å ta en påfyllingsdose av MMR-vaksinen, sier Sørbye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk smitterisikoen

Stålcrantz forteller at vaksinasjon før feriereiser blir vurderinger som må gjøres i forhold til reisemål, type ferie og varighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også viktig å se nærmere på smitterisiko for ulike sykdommer på reisemålet du har valgt til en hver tid.

- I tillegg må den reisendes helsetilstand, alder og tidligere vaksinasjonsstatus vurderes. Det er derfor viktig å ta kontakt med et vaksinasjonssted i god tid før avreise, sier hun.

Register på nett

Noen vaksiner tar vi som barn, andre som voksne.

Noen får vi påfyll av gjennom årene, mens andre kanskje går i glemmeboka.

Du er derfor ikke alene hvis du er litt usikker på hvilke vaksiner du faktisk har, og hvor lenge det er siden du fikk dem.

- Da kan nettjenesten Mine vaksiner være til hjelp. Dette er en elektronisk tjeneste basert på det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK, sier Stålcrantz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du logge deg på og finne en oversikt over både dine vaksiner og vaksiner egne barn under 16 år har tatt.

Info om vaksinasjonsprogram

For voksne kan likevel oversikten ha noen hull.

Vaksiner tatt før tjenesten ble opprettet, finner du ikke her.

- I så fall kan du se om du har et gult vaksinasjonskort hjemme eller eventuelt ta kontakt med vaksinasjonsstedet og forhøre deg om de har opplysninger liggende i journalen. Personer som har bodd i Norge, og som vet at de har fult det offentlige vaksinasjonsprogrammet, kan også se på historikken til programmet i forhold til egen alder for å få en oversikt over programmet som var aktuelt da de var barn, sier hun.

Denne oversikten finnes på hjemmesiden til Folkehelseinstituttet.