Kreftforeningen: – Ikke slutt å spise bacon

Foto: Joe Raedle / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Bearbeidet og rødt kjøtt har havnet i kreftgruppe 1, det vil si at de er blant de mest alvorlige kreftårsakene. Men man bør ikke slutte å spise pølser og bacon, mener Kreftforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste tiden har det vært flere medieoppslag om at bearbeidet kjøtt, som for eksempel bacon, kan føre til kreft – og kan være like farlig å spise som det er å røyke sigaretter.

At dette skal være like farlig avviser kreftforeningen, som på sin blogg skriver at «både bacon og røyking har en klar sammenheng med kreft, men det er ingen tvil om at røyking er langt farligere enn å spise bacon».

Bakgrunn: – Daglig inntak av bearbeidet kjøtt øker risikoen for tarmkreft

IARC, WHOs internasjonale kreftforskningsbyrå, har klassifisert bearbeidet kjøtt som «sikkert kreftfremkallende». «Rapporten styrker både myndighetenes og Kreftforeningens råd om at det å spise mindre rødt og bearbeidet kjøtt er viktig for å redusere risikoen for kreft», står det i bloggen.

Les også: Australsk minister avviser WHOs pølseadvarsel

På spørsmål om vi bør slutte å spise pølser og bacon er svaret nei, ifølge kreftforeningen, men de opplyser at man ikke bør spise mer en 500 gram i uken.

Hvis du i dag spiser mye rødt kjøtt, kan du med fordel erstatte noe av dette med for eksempel kylling, kalkun eller fisk. Erstatter du noe av kjøttet med fiber, frukt og grønt, gir det en tilleggseffekt – da dette er mat som minsker risikoen for kreft.

Les også: Nortura tviler på kreftforskning

Personvernpolicy