Den vonde ørebetennelsen

TA EN SJEKK: Dersom en ørebetennelse ikke går over av seg selv etter noen dager bør du oppsøke legen for en sjekk.
TA EN SJEKK: Dersom en ørebetennelse ikke går over av seg selv etter noen dager bør du oppsøke legen for en sjekk.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn er mer utsatt for ørebetennelse enn voksne, men voksne er mer plaget med kronisk øregangsbetennelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Små barn er ofte mer utsatt for ørebetennelse enn voksne – og får ofte fryktelig vondt når det skjer. Hvem av oss kan ikke huske første gang (eller siste for den saks skyld) vi fikk ørebetennelse og hvor mye vi gråt? Ørebetennelse er vondt – men det finnes råd.

Åtte av ti barn med ørebetennelse vil bli friske av seg selv etter to til tre dager – men det kan føles veldig lenge før en liten en med vondt i øret. Noen barn får det dessuten om og om igjen.

Man skiller gjerne mellom to typer ørebetennelse.

- Ørebetennelse kan grovt sett deles inn i mellomørebetennelser og komplikasjoner til disse, samt ytre øregangsbetennelser. Ytre øregangsbetennelser gir typisk dottfornemmelse og smerter ved manipulasjon av øregang eller selve øret, og sees hyppig hos de som oppholder seg mye i fuktig miljø, forklarer øre-nese-halsspesialist Mads H. Moxness ved Senter for endoskopisk nese og bihulekirurgi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derav tilnavnet “swimmers ear” eller “svømmeøre”. Men når man snakker om den vonde ørebetennelsen er det som regel en mellomørebetennelse.

Les også: Redusert hørsel og øresus etter ørebetennelse

Mellomørebetennelse

SPESIALIST: Mads H. Moxness er Lommelegens øre-nese-halsspesialist.- Mellomørebetennelse er på innsiden av trommehinnen og kan være en tilstand der man får en dårlig ventilasjon av mellomøret fra nesesvelget og man vil få hevelse i slimhinne og væske i mellomøret. Symptomer på dette er stort sett hørselstap eller trykkfornemmelse i øret. Man kan også få en akutt mellomørebetennelse med virus eller bakterier og man får da ofte mer smerter, sier Moxness.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er denne ørebetennelsen som ofte gjør vondt.

- Akutt mellomørebetennelse er karakterisert ved væske i mellomøret og inflammasjon av slimhinnen i mellomøret. Tilstanden skyldes ofte tetting av øretrompeten, som gjør at væske blir liggende i mellomøret og ikke dreneres ut. Slik skapes gunstige vekstforhold for bakterier. Økende væske- og bakterieinnhold i mellomøret skaper et trykk som kan gi smerter, og av og til føre til at trommehinnen sprekker, sier allmennspesialist Karin Elisabeth Sundt Mjelle ved Haukeland Universitetssykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis trommehinnen sprekker vil man ofte oppdage se at det kommer væske eller puss fra øret. Da avtar gjerne smertene, og ofte leger betennelsen seg selv.

Les også: Akutt ørebetennelse

Kommer sammen med forkjølelse

En ørebetennelse kommer veldig ofte sammen med en forkjølelse.

- Øretrompeten er et rør som går mellom bakre del av halsen og mellomøret, den sørger både for drenasje og utlikning av trykket i mellomøret. Når man er forkjølet og blir sår og hoven i halsen, kan det gjøre at øretrompeten tettes. Der Man ser aller oftest ørebetennelse hos barn i alderen 6 – 18 måneder. 80 % av alle barn har hatt ørebetennelse innen de når 3 års alder. Årsaker er små forhold i luftveiene som gjør at øretrompeten lett går tett, umodent immunforsvar og høyt smittepress for luftveisinfeksjoner i aldersgruppen – særlig for barn i barnehage, sier Sundt Mjelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Symptomene er ofte lett gjenkjennelige:

  • Akutt innsettende øresmerter, ofte etter en forkjølelse.
  • Forverring om natten eller når barnet legger seg.
  • Barnet blir urolig og tar seg til øret, urolig barn som tar seg til øret.
  • Noe redusert allmenntilstand, feber, forbigående nedsatt hørsel.
  • Hvis trommehinnen sprekker blir smertene mindre og det renner sekret (oftest gulhvitt eller gulgrønt) fra øregangen.

Hos de fleste barn vil en ørebetennelse gå over i løpet av to dager. Oppsøk likevel lege hvis:

  • Hvis barnet er under ett år.
  • Hvis barnet er i dårlig allmenntilstand og feberen ikke går ned i løpet av en times tid etter paracetamol (f.eks. Paracet) eller ibuprofen (f.eks. Ibux).
  • Dersom rennende øre vedvarer i over 1-2 døgn.
  • Hvis barnet er et «ørebarn» (minst 4 ørebetennelser i året).
  • For øvrig kan man se an i 1-3 dager før man oppsøker lege.

Les også: Hva betyr fargen på snørret?

Når ørebetennelsen blir kronisk

Hos de fleste går altså ørebetennelsene over av seg selv. Men den kan også bli kronisk. Voksne er mer plaget med kronisk øregangsbetennelse enn barn.

- Den kan gi langvarige plager med væske i mellomøret (sekretorisk ørebetennelse), som først og fremst får innvirkning på hørsel. Man kan også se vedvarende hull i trommehinnen som kan gi plager med væsking fra øret. I tillegg kan man i sjeldne anledninger se at infeksjonen sprer seg til ørebensknuten bak øret, eller til det indre øret – dette skal i så fall behandles raskt, sier Sundt Mjelle.

- Hvem er spesielt utsatt for å få kroniske ørebetennelse?

- Langvarige plager fra ørebetennelse ser man oftest hos «ørebarn» eller der foreldrene var mye plaget med ørene som små. Mye adenoid vev («falske mandler»), allergi og røyking i hjemmet kan også disponere for sekretorisk otitt. Kronisk ørebetennelse defineres som vedvarende hull i trommehinnen, og kan i prinsippet ramme alle som har hatt ørebetennelse der det er gått hull på trommehinnen, sier Sundt Mjelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studier viser at til enhver tid har 5% av alle barn mellom ett og tre år nedsatt hørsel på begge ører på grunn av sekretorisk ørebetennelse. For barn som plages med vedvarende ørebetennelser – sektorisk otitt – kan en løsning være å sette inn et dren (som er etlite ventilasjonsrør) i øret. Et slikt dren kan sitte i trommehinnen i inntil to år, men faller som regel ut av seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les legesvar: Kronisk ørebetennelse

Når trenger man dren i øret?

- Dren i trommehinnen gjøres nesten bare ved den tilstanden der man har væske i mellomøret, såkalt sekretorisk otitt. Det er vanlig å se dette an i 3-6 måneder før man vurderer dren, fordi 80 % tilheler spontant uten noen form for mèn, sier Moxness

Selv om vi lever i et kaldt land er det ingenting som tyder på at vi er mer utsatt for ørebetennelser her enn andre steder. Likevel kan det være lurt å følge det gamle rådet om alltid å bruke lue om vinteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man har ingen dokumentasjon på at nedkjølte luftveier er mottakelige for virus, men det er hyppig hevdet. I så tilfelle kan man tenke seg at det er nyttig med skjerf og lue, sier Sundt Mjelle.

Symptomer på ørebetennelse:

  • Smerter i øret.
  • Feber.
  • Væske i øregangen. Dette kan skyldes at trommehinnen er sprukket.
  • Barna holder seg til øret. Gråter ofte.
  • Nedsatt hørsel, irritasjon og søvnproblemer er vanlig hos barn.

Råd mot ørebetennelse:

  • Trykket er lavest når barnet sitter eller står. Større barn og voksne bør derfor sove med hodet litt høyt.
  • Feber kan lett forårsake dehydrering hos barn. Det er derfor viktig at barn med feber får i seg rikelig med drikke, gjerne både kaldt (men ikke altfor kaldt) og varmt.
  • Mange barn synes det hjelper å holde noe varmt mot det vonde øret, for eksempel en vaskeklut eller en varmeflaske. Bare pass på at barnet ikke brenner seg.
  • Gi smertestillende som paracet og ibuprofen. Oppsøk lege hvis det ikke hjelper.
  • Gi antibiotika KUN hvis det er påvist at ørebetennelsen skyldes bakterier.
  • Nesespray kan hjelpe mot trykket.

Kilder: Dr. Mads H. Moxness ved Senter for endoskopisk nese og bihulekirurgi ved NTNU, Lege Karin Elisabeth Sundt Mjelle ved Haukeland Universitetssykehus,Helsenorge.no, Lommelegen.no, Vitus Apotek.