Hvordan få myk hud:

Husk dette med en gang du har dusjet

HUSK DETTE: Du bør smøre deg rimelig kjapt etter du har dusjet, men gjør du det raskt nok? Foto: Ane Solstad Sønnesyn
HUSK DETTE: Du bør smøre deg rimelig kjapt etter du har dusjet, men gjør du det raskt nok? Foto: Ane Solstad Sønnesyn

Hvis ikke kan du risikere tørr, irritert, flassete hud og eksem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti tips for myk hud i vinter:

  1. Bruk luftfukter både hjemme og på arbeidsplassen for å kompensere for fuktighetstap i omgivelsene.
  2. Unngå sterke vaskepreparater og også såpe. Bruk milde renseprodukter uten kraftige vaskestoffer.
  3. Bruk lunkent vann, ikke glovarmt – det vil få fuktigheten til å prelle av huden din.
  4. Bruk en fuktighetsspray så ofte som mulig, spesielt om du sitter mye foran PC-skjermer.
  5. Bruk fuktighetskrem, helst en rikere variant, som påføres helst mens huden er fuktig. Se etter barrierekremer som inneholder organisk silikon.
  6. Velg en god leppepomade uten mineraloljer.
  7. Beskytt huden når du er ute, og bruk votter, skjerf og lue for å beskytte huden.
  8. Bruk UV-beskyttelse også om vinteren.
  9. Barbering svekker også hudens barrierefunksjon, så unngå barbering om morgenen før du skal ut i kulda.
  10. Vær nøye når du velger eksfoliant. Finn en som er tilpasset din hud, eksfolianter med korn er som regel for kraftige for en sensitiv vinterhud. Unngå å eksfoliere før du går ut i vinterkulda.


(Kilde: Ann-Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific)

Har du hørt om treminuttersregelen?

Den går ut på at du bør smøre deg med fuktighetskrem innen tre minutter etter at du har slått av dusjen.

Faktisk spiller det så stor rolle for huden din at du bør gå tilbake i dusjen og skylle deg en gang til om du ikke rekker det. Ann-Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific, forklarer hvorfor.

– Tre minutter etter dusjing og vasking av huden mister fuktighetskremen mye av sin penetrasjonsevne. Rekker du ikke å smøre deg etter tre minutter, skyll en gang til. Hvis ikke kan du risikere tørr, irritert, flassete hud og eksem, sier hun til Klikk Mote.

Les også: – Lite visste jeg hvilket helvete som ventet

For varmt vann

Ingrid Presttun Eide, som er utdannet hudpleier, og daglig leder og faglærer ved Art Complexion, stemmer i.

– Mange dusjer i for varmt vann og bruker for sterk såpe. Såpen og det varme vannet fjerner fettstoffene i huden vår slik at huden ikke klarer å holde på sin egen fukt. Da hjelper det å smøre seg med bodylotion rett etter at du har skrudd av dusjen, sier hun til Klikk Mote.

Årsaken til viktigheten av treminuttersregelen er logisk.

– Om du smører huden rett etter du har dusjet hjelper du huden å holde på fukten fra vannet. Bodylotion vil fungere som en okklusiv hinne slik at fukten ikke fordamper fra huden, sier Eide.

En fuktig og varm hud er også mer mottagelig for at de pleiende ingrediensene i kremen skal trenge dypere ned i huden.

I tillegg åpnes porene når vi dusjer, og en god fuktighetskrem like etter vannet er slått av vil være med på lukke disse porene igjen. På den måten fordamper ikke fuktigheten like lett fra huden.

– Kort fortalt vil huden absorbere fuktighetskremen lettere når den er fuktig. Det betyr at viktige fuktighetsstoffer fra kremen vil gå ned i huden og hjelpe hudens egen barrierefunksjon, sier Stokke.

– Når huden er helt tørr, vil de fleste fuktighetsstoffene bli liggende på hudoverflaten og ikke kunne gjøre like stor nytte.

Les også: - Jeg barberer meg ikke. Og jeg skammer meg heller ikke

VIKTIG: Tre minutter etter dusjing og vasking av huden mister fuktighetskremen mye av sin penetrasjonsevne. Rekker du ikke å smøre deg etter tre minutter, skyll en gang til! Foto: Colourbox.com
VIKTIG: Tre minutter etter dusjing og vasking av huden mister fuktighetskremen mye av sin penetrasjonsevne. Rekker du ikke å smøre deg etter tre minutter, skyll en gang til! Foto: Colourbox.com

Nå er det ekstra viktig

Spesielt nå i den kalde årstiden bør du ha ekstra fokus på å ta vare på huden din og opprettholde fuktighet.

– Om vinteren mister huden mye lettere sin naturlige fuktighet. Prosessen kalles gjerne transeepidermalt vanntap (TWL), fordi hudens fuktighet går tapt til de tørrere og kaldere omgivelsene. Slik etterlates huden bokstavelig talt uttørket, stram, flassende og irritert, sier Stokke.

Dette vil gjøre huden mindre fleksibel, og små sprekker i hudbarrieren oppstår lettere.

– Etter et par uker uten rikelig tilføring av fuktighet vil du i et mikroskop kunne se små sprekker i huden. Disse sprekkene vil føre til at fremmede stoffer, for eksempel bakterier, lettere kan trenge inn i huden og forårsake sensitivitet, forteller hudterapeuten.

Tørr vinterhud vil altså skape en vond sirkel. I tillegg til disse sprekkene, vil kontinuerlig ubalanse av hudens fuktighet føre til raskere aldring for huden.

– Bindevevet svekkes samtidig som fibrene kryssbindes og blir tykkere og mindre elastiske. Resultatet blir da at rynker og linjer trer frem i huden, sier Stokke.

Les også: Jonathan (14) tåler ikke hudkontakt

Artikkelen fortsetter etter bildet

IKKE VENT: Venter du med å smøre deg til huden er helt tørr, vil fuktighetskremen ha større vanskeligheter med å trenge inn i huden med sine pleiende stoffer. Foto: Colourbox.com
IKKE VENT: Venter du med å smøre deg til huden er helt tørr, vil fuktighetskremen ha større vanskeligheter med å trenge inn i huden med sine pleiende stoffer. Foto: Colourbox.com

Med rutinen kan du unngå eksem

Ved å ikke smøre deg med bodylotion rett etter dusjen vil huden bli irritert, fordi fjerner du hudens naturlige barrierefunksjon ved bruk av mye såpe og lignende, kan du oppleve at huden blir tørr og flasser.

– Om du har eksem er det ekstra viktig å smøre huden jevnlig for å holde fuktbalansen vedlike. Eksem blusser mye lettere opp ved tørr hud, sier Eide.

Stokke forteller at eksem er et økende problem, og stadig flere nordmenn sliter med eksem i vinterhalvåret.

– Dette skyldes det tørre inneklimaet, og at vinterhuden pakkes inn i varme, tette klær som gnisser mot kroppen.

– En barrierebeskyttende og fuktighetsgivende bodylotion som tas på rett etter dusj eller bad vil forebygge og behandle en tørr og irritert hud, sier hun.

Men husk at skal fuktighetskremen ha en virkning på huden, bør du eksfoliere først.

– Det er helt nødvendig å fjerne avfallsstoffer, forurensing, talg og makeuprester som ligger utenpå. Det vil være helt bortkastet å bruke mye penger på en effektiv fuktighetskrem dersom du ikke renser huden din regelmessig, sier Stokke.

Les også: Ville du ha pusset tennene med svart tannkrem?

I tillegg vil eksfolieringen av huden gjøre det lettere for kremen å bygge opp hudens barrierefunksjon, og den pleiende kremen vil enklere trekke inn i huden.

I tillegg til peeling holder Eide en knapp på bruk av olje.

– Bruk gjerne en god dusjolje og unngå for all del å bruke en for sterk såpe. Jeg er også fan av å bruke noen dråper olje i bodylotionen for ekstra fuktighet, råder hun.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Personvernpolicy