Regjeringen vil tillate e-sigaretter med nikotin:

Høie vil behandle e-sigaretter som vanlig røyk

Om lag 50.000 nordmenn røyker i dag e-sigaretter.
Om lag 50.000 nordmenn røyker i dag e-sigaretter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Helseminister Bent Høie (H) vil ha e-sigaretter med nikotin i norske butikker. Men damping i røykfrie områder vil han ikke tillate.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreslåtte endringer i tobakksskadeloven:

  • Det skal bli tillatt å kjøpe e-sigaretter med inntil 20 mg nikotin i Norge.
  • Det skal bli forbudt å røyke e-sigaretter på steder der røykeforbudet gjelder.
  • Også e-sigaretter skal utstyres med helseadvarsel.
  • Det blir forbudt å importere, selge eller dele ut røyketobakk med kunstig smak, som for eksempel av frukt, krydder eller vanilje.
  • Mentolsigaretter blir forbudt etter 2020.
  • Lakrispiper skal behandles som godteri.


(Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet)

– Løsningen er fornuftig fordi den ivaretar både hensynet til røykerne og ikke-røykerne. Det er bra at røykere som ønsker å slutte, får muligheten til å kjøpe e-sigaretter på en enklere og tryggere måte enn i dag, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Tidligere mandag uttrykte foreningens nestleder Ole Alexander Opdalshei overfor TV 2 skepsis mot å tillate e-sigaretter med nikotin på grunn av fare for nikotinavhengighet og helseskader.

Høie er enig i at bruk av e-sigaretter ikke er uten helserisiko.

– Men vårt forslag vil være en forbedring av dagens situasjon. Vi vil både få regulert bruken og få oppklart en del misforståelser om at dette ikke er helseskadelig, fremholder han.

– Samtidig er det en helsegevinst ved at folk går over til e-sigaretter, sier han.

50.000 røyker elektronisk

Forbrukerne skal heretter altså slippe å måtte kjøpe e-sigaretter med nikotin på nettet, dersom lovforslaget som regjeringen tirsdag sender ut på høring, blir vedtatt.

– Vi foreslår en del endringer i tobakksskadeloven som følge av EUs nye tobakksdirektiv. Dette er vi pålagt å følge, sier helseminister Bent Høie til NTB.

Direktivet gjelder imidlertid ikke e-sigaretter. Om lag 50.000 nordmenn røyker i dag e-sigaretter, og mange bruker det som et hjelpemiddel for å slutte å røyke.

– Her har vi valgt å foreslå at både salg og bruk av e-sigaretter reguleres på samme måte som vanlig røyketobakk, unntatt når det gjelder oppstillingsforbud og standardisering av tobakkspakker, sier Høie.

Samme røykeforbud

Regjeringen vil ha slutt på at e-sigarettrøykere kan dampe på munnstykkene sine på steder der røykeforbudet gjelder. I dag er det opp til eieren av lokalene å tillate, eller forby, røyking av e-sigaretter.

Bakgrunnen er en rapport fra Folkehelseinstituttet som viser at de nikotinrelaterte farene ved passiv damping er de samme som ved passiv tobakksrøyking, særlig for personer med hjerte- og karsykdommer, barn og gravide.

I tillegg peker helsemyndighetene på at enkelte e-sigaretter er svært like sigaretter, og at det kan være vanskelig å se forskjell på røyk og damp i et lokale, noe som gjør tilsynsmyndighetenes arbeid vanskeligere.

Les også: Passiv røyking ved e-sigaretter gir helserisiko

Mentolsigaretter forbudt

I tråd med EU-direktivet skal også røyketobakk med nye smakstilsetninger forbys, mens mentolsigaretter skal vekk innen 2020. Dermed er det over og ut for de nye «click 'n roll»-sigarettene med en smakskapsel i filteret.

I tillegg går regjeringen inn for å innføre en nøytral, standardisert innpakning for alle tobakksvarer.

– Det vil komme et lovforslag over jul om dette, sier Høie.

Forslaget vil imidlertid ikke omfatte sigarer, sigarillos og pipetobakk.

Les også: WHO til kamp mot e-sigaretter

Større merker

Samtidig skjerper EU-direktivet reglene for merking av tobakksvarer. Heretter skal advarslene om at røyking dreper, dekke halvparten av overflaten på pakker med røyketobakk og en tredel av overflaten på andre tobakksprodukter.

I tillegg skal røyketobakk også merkes med at «tobakksrøyk inneholder over 70 kreftfremkallende stoffer».

– Vi vet at tydeligere helseadvarsler virker og bidrar til at folk ikke begynner med tobakk, sier Høie.

Personvernpolicy