Noen av oss er født med dårligere viljestyrke enn andre

VILJESTYRKE: Vær realistisk. En time på treningsstudioet hver dag er muligens ikke realistisk for deg, men du kan kanskje starte med å gå ti minutter annenhver dag?
VILJESTYRKE: Vær realistisk. En time på treningsstudioet hver dag er muligens ikke realistisk for deg, men du kan kanskje starte med å gå ti minutter annenhver dag? Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men heldigvis kan viljestyrken trenes opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Viljestyrken kan betraktes som en muskel, og akkurat som noen er genetisk disponert for å være muskuløse fysisk, finnes det også gener for sterk selvkontroll. I tillegg spiller miljø og oppdragelse inn, sier Pål Kraft.

Han er professor i sosial- og helsepsykologi ved Universitetet i Oslo og professor ved Statens institutt for rusmiddelforskning.

Langsiktige mål

Men hva er egentlig viljestyrke?

- Viljestyrke er evnen til å overstyre umiddelbare impulser for å nå et mål på lang sikt. Vi har alle noen mer eller mindre langsiktige mål, ofte dreier det seg om å spise sunnere, trene mer eller stumpe røyken, og da vil viljestyrken hjelpe deg med å overstyre lysten til for eksempel å spise for mye, sier han.

Det langsiktige målet ditt blir da det viktigste, og du klarer å regulere deg selv til å gjøre det rette.

I alle fall hvis viljestyrken er sterk nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan trenes opp

Kraft forteller at eksperimenter viser at vi også kan slite ut viljestyrken, slik vi kan slite ut andre muskler, hvis vi strekker den mye og ofte.

Da må viljestyrken hvile litt, akkurat slik andre muskler må.

- Men også den mentale muskelen kan trenes opp slik at du orker mer, sier han.

Har du svak viljestyrke i dag, betyr altså ikke det at du alltid vil slite med å gjennomføre det du har satt deg fore.

Det betyr bare at du kanskje må slite litt mer akkurat nå.

Påvirkes av følelser

Suksessfaktorer

Vær realistisk. En time på treningsstudioet hver dag er muligens ikke realistisk for deg, men du kan kanskje starte med å gå ti minutter annenhver dag?

Ikke sett i gang med endringene før du kjenner at du virkelig har bestemt deg og er klar

Tenk og forstå hvorfor det har gått galt før. Hvorfor glapp viljestyrken sist?

Tenk langsiktig. Raske løsninger gir sjelden varige endringer

Erstatt det du tar bort med noe annet

Kilde: Psykolog Grethe Nordhelle

Følelsene har også betydning for hvor lett det er å gjøre det rette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Føler du deg trist, lei eller sliten, er det gjerne lettere å sette seg ned i sofaen med en pose potetgull enn å ta på seg joggesko og løpe en tur.

Slike følelser vil dukke opp fra tid til annen, og da er det ifølge Kraft smart å ha en plan.

- Legg en plan for hva du skal gjøre når lysten til å droppe treningen kommer, og legg denne planen når du er avslappet og verken sulten, tørst, sint eller nedtrykt. Rett oppmerksomheten mot det konkrete du skal gjennomføre, ikke et fjernt mål, da en slik strategi øker sannsynligheten betraktelig for at du mestrer situasjonen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To typer motivasjon

Hvis du gang på gang opplever at viljestyrken forsvinner, er du sannsynligvis også drevet av feil form for motivasjon.

- Viljestyrke har med motivasjon å gjøre, og vi kan dele motivasjonskraften inn i to typer. Enten drives vi av indre motivasjon eller ytre, sier psykolog, advokat og forfatter Grethe Nordhelle.

Sprekker du gang på gang, til tross for gode intensjoner, er det antageligvis en ytre motivasjon som driver deg.

Generelt kan du nemlig si at indre motivasjon er forankret i noe dypere inni deg, noe du føler deg forbundet med og som gjør denne motivasjonen mer varig enn den ytre.

Tenk langsiktig og realistisk

- For å lykkes med å beholde viljestyrken, er det også viktig å gjøre planene om endring til et livsmål i stedet for et kortvarig prosjekt. Bare det å høre ordet slankekur, gjør oss sultne, og det bærer umiddelbart bud om noe veldig midlertidig, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvendige mål, som å bli en sylfide innen sommeren, er et ork, mens innvendige, realistiske mål har mer med disiplin å gjøre.

- Tenk heller livsstilsendring enn slankekur, og tenk at målet er å gjøre deg sunnere og friskere. Da kan det ofte være lettere å styre unna ekstremløsningene. Selvfølgelig vil du også da oppleve å kjenne sug, men da må du trene på å bli mer disiplinert slik du trener på annet du vil bli god til, sier Nordhelle.

Tenk på noe annet

Et godt tips for å beholde viljestyrken, er å erstatte det du tar bort med noe annet som engasjerer deg.

Hvis det dreier seg om en slankekur, bør dette nye selvfølgelig ikke være mat, men heller en meningsfull aktivitet.

- Selv er jeg veldig glad i hageaktivitet. Når jeg går ut i hagen, glemmer jeg både tid og sted. Det å være aktiv i hagen engasjerer så mye at jeg plutselig kan komme på at jeg ikke har spist middag, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjør du ting du syns er kjedelig, tenker du ganske sikkert mer på mat.

- Det at du spiser kan da være et symptom på at du egentlig burde finne på noe annet. Det gjelder også aktiviteter. Velg det som passer for deg, for selv om venninnen din stortrives på helsestudioet, er kanskje en tur i skogen et bedre alternativ for deg sier hun.

Tung start

Også Nordhelle understreker at vilje og disiplin er en treningssak.

- Du må antageligvis sette deg ned hver eneste dag og tenke på hvorfor du vil foreta de endringene du gjør. Det vil være tungt den første tiden, men etter hvert blir det lettere. Sørg så for at endringene blir en del av livsstilen din, noe du skal fortsette med for alltid, sier hun.

Hvor lang tid det tar å gjøre det å ikke spise sjokolade eller ikke røyke like naturlig som å pusse tennene varierer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen vil kjenne at de nærmest er i mål i løpet av et par dager, mens andre av oss må jobbe med disiplinen vår i flere år avhengig av hvor sterk beslutning vi har tatt.

- Til syvende og sist er det også viktig å ikke sette i gang med endringer før du er skikkelig motivert. Det kan ta tid, men det er først når du virkelig bestemmer deg, at du vil klare å gjennomføre det du setter deg som mål, sier hun.

Les også:

Nei, gul urin er ikke et tegn på at du har drukket for lite

De liker jobb bedre enn sex og mat

12 ting du ikke bør gjøre når du legger på deg