Meny

Storbritannia åpner for forsøk med livmortransplantasjon

Et forskningsprosjekt der opptil ti kvinner uten livmor, kan få transplantert organet fra en donor for å forsøke å bære frem sitt eget barn, er godkjent i Storbritannia. – Ufrivilig barnløshet kan være en katastrofe for par, sier kirurgen som skal lede studien. Foto: ©Brasiliao/shutterstock.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et forskningsprosjekt som åpner for at ti kvinner kan få ny livmor, har blitt godkjent.

De britiske kirurgene håper å gjenskape suksessen fra Sverige i fjor, der en kvinne (36) fødte et velskapt barn etter livmortransplantasjon.

Det samme har også blitt forsøkt i Saudi-Arabia og Tyrkia, men ingen av forsøkene var vellykket, melder AFP Relaxnews. 

Gynekolog Richard Smith ved Queen Charlotte's og Chelsea Hospital i London skal lede kirurgteamet som gjennomfører forsøkene.

Om lag 1 av 5000 kvinner fødes uten en livmor, mens andre mister organet som følge av kreft. Smith forteller at det er tøft å møte disse kvinnene.

– Det er et iboende ønske for mange kvinner å bære frem sitt eget barn og dette inngrepet kan potensielt hjelpe med å oppfylle dette ønsket, sier han til BBC

Smith legger til at ufrivillig barnløshet kan være en katastrofe for par.

Hvis forsøket er vellykket, kan den første babyen født i Storbritannia etter livmortransplantasjon tidlig i 2018.

Les også: Gjennomførte verdens første vellykkede penistransplantasjon

Seks timer langt inngrep

Ti kvinner, som møter kriteriene – de må være under 38 år, være i et varig forhold og ha sunn vekt – skal velges ut for deltagelse i studien. Men på nåværende tidspunkt har forskerne kun finansiering til ett eller to inngrep, ifølge Smith.

I operasjonen som vil ta seks timer, vil deltagerne motta en livmor fra en donor som er erklært hjernedød, men der hjertet fremdeles slår.

Les også: Zion (8) fikk nye hender etter transplantasjon

Familievenn donerte til svensk kvinne

I den vellykkede svenske transplantasjonen, kom organet fra en levende donor – en 61 år gammel venn av familien, som hadde vært gjennom overgangsalderen syv år tidligere.

Gutten ble forløst ved keisersnitt 31 uker inn i graviditeten. Moren var en kvinne som var født uten livmor.

Det første kjente forsøket på livmortransplantasjon ble gjennomført i 2000 i Saudi-Arabia, og endte med at livmoren måtte fjernes etter tre måneder fordi den ble nekrotisk (organet døde).

Det andre forsøket ble gjennomført i Tyrkia I 2011, med en livmor fra en død donor. Kvinnen som mottok organet ble gravid, men spontanaborterte innen seks uker. 

Bakgrunn: Svenske kirurger transplanterte livmorer

– Kan ikke si nei

Sophie Lewis (31) håper å være blant de første til å få en donorlivmor i Storbritannia.

– Å bli fortalt at du ikke kan få barn som 16-åring, og så få muligheten til å føle at babyen din vokser inni deg, er for bra til å si nei til, har hun uttalt til The Times.

Før studien vil embryoer lages med egg fra kvinnen og sædceller fra partneren hennes, for så å fryses. Kvinnene som får inngrepet må ta immundempende medisin, for å forhindre at kroppen støter fra seg livmoren.

Om donasjonen og graviditeten er vellykket, skal babyen forløses med keisersnitt for å skåne donorlivmoren. Den skal etter planen fjernes enten seks måneder etter at kvinnen har født eller etter at hun har fått sitt andre barn.

Les også: Han har hennes avdødes brors ansikt

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus