Vanskelig å behandle lavt blodtrykk

PLAGSOMT: Lavt blodtrykk er på langt nær et så stort problem som høyt blodtrykk, men det kan likefullt være plagsomt for dem som er rammet.
PLAGSOMT: Lavt blodtrykk er på langt nær et så stort problem som høyt blodtrykk, men det kan likefullt være plagsomt for dem som er rammet. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Er du rammet av lavt blodtrykk er det få behandlingsmuligheter, men det finnes en rekke forhåndsregler du kan ta for å gjøre plagene mindre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blodtrykket varierer både fra person til person, og hos samme person fra tid til annen. Mens mange strever med for høyt blodtrykk, befinner en del seg på andre enden av skalaen. Heldigvis er lavt blodtrykk er på langt nær et så stort problem som høyt blodtrykk, men det kan likefullt være plagsomt for dem som er rammet.

- Noen mennesker har lavt blodtrykk fra naturens side. Det er helt ufarlig, og hvis man ikke har plager er det heller ikke noe å bekymre seg for, sier helsesøster Rose Lyngra i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Store medisinske leksikon opplyser at det er nærmest normalt med et lite tilløp til svimmelhet hvis man reiser seg fort. Noen ganger kan slik svimmelhet være så markert at det kan være vanskelig å stå oppreist. Dette kalles ortostatisk hypotensjon og kan være en plagsom, men ufarlig tilstand. De som er plaget av dette, har gjerne lavere blodtrykk enn normalt også ellers. De lever snarere lenger enn kortere enn normalt.

LES OGSÅ: Sjekk om du har for høyt blodtrykk

Liten grunn til bekymring

Lavt blodtrykk er derfor ikke i seg selv noe å bekymre seg for, mener Lyngra.

- Men siden det kan føre til svimmelhet og ørhet, kan noen kan svime av og falle og slå seg.

Dersom man ikke opplever noe av dette, er det som oftest ingen grunn til å bekymre seg over.

- Sjeldnere årsaker til lavt blodtrykk kan imidlertid være noen typer hjertesykdommer som hjerteinfarkt, langsomme eller hurtige rytmeforstyrrelser. Lav blodmengde og dårlig væskebalanse - for eksempel uttørking, dårlig ernæring, blødninger eller nyresykdom - slik at det pumpes for lite blod rundt i kretsløpet

LES OGSÅ: Hva er egentlig blodtrykket?

- Ta dine forhåndsregler

Ved medikamentell behandling av for høyt blodtrykk(hypertensjon) kan forbigående lavt blodtrykk (hypotensjon) være en bivirkning, ifølge Store medisinske leksikon.

- Hva bør man gjøre om man mistenker lavt blodtrykk?

- Lavt blodtrykk er vanskelig å behandle. Man må ta forhåndsregler selv, sier Lyngra.

- Drikk tilstrekkelig, og sørg for god væskebalanse. Unngå væsker som virker vanndrivende som kaffe, te og alkohol. Dette er viktig i perioder hvor du taper mye væske, som under menstruasjon, har diaré er utsatt for høy varme eller lignende.

Kostholdet kan også ha stor betydning.

- Spis regelmessig og hvis du har for lite salt i kosten, kan dette bidra til lavere blodtrykk. Noen anbefaler å øke saltinntaket, for eksempel gjennom å spise mer lakris, men dette bør kun gjøres i samråd med lege. Likeledes kan man snakke med legen om eventuell bruk av kompresjonsstrømper, sier hun.

Har du spørsmål om blodtrykk? Ta kontakt med Lommelegens sjefsvarlege Brynjulf Barexstein.