Ny metode kan redde tusenvis fra blodsjokk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere dør årlig av blodforgiftning, enn av prostakreft, brystkreft og AIDS til sammen. Nå kan forskere ved Harvard ha funnet en behandling som virker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag finnes det ingen god behandling av blodforgiftning eller sepsis, ifølge forskere ved Harvard.

– Dagens behandling består av antibiotika og veske, sier Mike Super, forskningsleder ved Harvard til Reuters.

Les også: Gladnyhet for hjertepasienter

Vil rense blodet

Det som mangler i dagens behandling ifølge Super, er en

Septisk sjokk

Septisk sjokk er en alvorlig tilstand med sviktende vevsgjennomblødning hos en pasient med blodforgiftning (sepsis).

Mekanismen bak septisk sjokk er at endotoksiner og andre nøkkelsubstanser fra bakterier fører til frigjøring og produksjon av en lang rekke biologiske substanser som på forskjellig vis forstyrrer den normale funksjonen av livsviktige organer og biologiske systemer. Vesentlig for utvikling av sjokktilstanden er blodtrykksfallet, som bl.a. skyldes NO-indusert utvidelse av blodkarene. Resultatet av hypotensjonen og flere biologiske prosesser blir manglende gjennomblødning og funksjonssvikt i en rekke organer (bl.a. nyrer, lever, lunger og hjerte), dvs. multiorgansvikt.

Kilde: snl.no

måte å raskt rense blodet for farlige bakterier, virus, parasitter og sopp før de utløser septisk sjokk hos pasienten, som kan føre til organsvikt. Super og forskningsteamet hans har kommet fra til en metode, som ifølge ham kan redde svært mange liv.

Les også :– Test kan gi et tidlig varsel om Alz­hei­­mers sykdom

Super-protein

Forskerne har tatt i bruk dialyse for å filtrere blodet gjennom en beholder fylt med deres hemmelige våpen – et protein kalt fcMBL.

– Det fine med proteiner som fcMBL er at de binder sukkeret i celleveggen til de farlige bakteriene og virusene. Dermed kan vi fange og rense dem ut av blodet til pasienten, sier Super.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Urinprøve - dette kan den fortelle deg

– 99 prosent effektivt

Metoden prøves nå ut på dyr i første omgang. I forsøkene på rotter viste systemet seg å være 99 prosent effektivt i å filtrere ut dødelige bakterier. Nå vil forskerne snart begynne å teste metoden på mennesker.

Les også: For en respons: Dement oldemor lyser opp av Sophies (5) sang