Meny

Lisas sykdom sulter henne til døde

Før-bildene minner hele tiden Lisa på hvilken stor forandring kroppen hennes har gått gjennom. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én av tre dør og mange feildiagnostiseres med anoreksia. SMA-syndrom gjør det umulig for 32-åringen å spise normalt.

Hun må få alle næringsstoffer intravenøst og har mistet 30 prosent av vekten sin på under to år.

Livet til den tidligere modellen Lisa Brown fra Brookfield i delstaten Wisconsin, USA, har forandret seg kraftig etter at hun ble diagnostisert med SMA-syndrom.

Se video øverst i artikkelen.

Det er den amerikanske kanalen Barcroft TV som har gjort et intervju med kronisk syke Lisa som har et sterkt ønske om å dele sin historie.

Se også: NRK-profil Carina Olset åpen om tarm­syk­dom

– Tror det er psykisk

32-åringen ble først diagnostisert med en reflukssykdom da hun for flere år siden merket at hun ikke klarte å spise like mye som før, uten å få sterke smerter i mageregionen.

– Det føles som om noen slår knyttnever inn i magen på meg, så kaster jeg opp og blir grusomt kvalm, forteller Lisa.

Det var først etter utallige prøver på tre ulike sykehus, at en lege kunne diagnostisere henne med mesenteriske arterie-syndrom (SMAS). Sykdommen skaper en blokkering i blodåren som tilfører blod til tynntarmen og tykktarmen, hvor blokkeringen skjer i tolvfingertarmen.

Enklere sagt, sykdommen gjør det vanskelig for tarmene å ta imot maten Lisa spiser og nekter henne å få i seg nok fast føde til å overleve.

Det finnes bare 400 tilfeller av sykdommen i verden, og mange blir ofte feildiagnostisert da symptomene ligner på spiseforstyrrelser.

Les også: - Lite visste jeg hvilket helvete som ventet

Stygge blikk og kommentarer

Med sine 40 kilo takler ikke Lisa å leve det livet hun har lyst til. Hver dag starter tidlig med det første måltidet intravenøst. Da klarer hun noen ganger å spise litt fast føde, men kun på de gode dagene.

Dagen fortsetter med at moren Pat Neuheuser, tar henne med på kafé eller til butikken for å handle.

– Hver gang jeg er ute av huset kommer folk opp til meg og sier ting som «Du er altfor tynn» eller «Du ser ikke bra ut». Det sjokkerer meg at noen kan finne på å si noe sånt, når de ikke vet, sier Lisa fortvilet, og legger til at hun nå håper at folk kan forstå hvorfor hun er så tynn som hun er:

– Én av tre dør av denne sykdommen ... Jeg vil opplyse både leger og andre om SMAS. Folk skal ikke få lov til å dømme meg for størrelsen min fordi de ikke vet bedre.

Mer av Lisas historie kan du høre i videoen øverst i artikkelen.

Les også: – Jeg vil gjerne vise at du kan leve et godt liv med en bipolar lidelse

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus