Stress kan være like smittsomt som et gjesp

Flere studier viser at du kan smittes av vilt fremmedes stress. Se video.

Skjønner du ikke hvorfor du er stressa? Det kan være en kollega eller kanskje din kjære som smitter deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere ulike studier viser at mennesker som observerer andre i stressede situasjoner, kan bli smittet av deres høye puls og stresshormoner.

– Bare ved å se andres anstrengte ansiktsuttrykk og høre hvordan stemmefrekvensen deres forandrer seg, kan du føle på det samme stresset selv om du ikke er i samme situasjon, forteller psykolog og professor ved Saint Louis University, Tony Buchanan.

Ved universitetet i den amerikanske delstaten Missouri har forskere funnet ut at du kan bli smittet av vilt fremmede, men sjansen er fire ganger større dersom du er i nær relasjon med den stressede personen.

Les også: Under­sø­kel­se: Fire av ti opplever økt jobb­stress

Barn smittes av mødre

I én av studiene gjennomført ved universitetet ble flere småbarnsmødre bedt om å holde en improvisert tale foran to personer som skulle evaluere henne. Meget stressende for enhver organisert mor.
I rommet ved siden av satt barna deres og lekte, lykkelig uvitende om hva mødrene gikk gjennom. Da barna ble gjenforent med sine mødre økte pulsen på samtlige av de små – de ble smittet av mødrenes stress.

Les også: Aggresjon hos barn: Store høyder og dype daler

En lignende studie ble på uhøytidelig vis gjennomført på tilfeldige par på gata av fjernsynskanalen ABC News. Parene ble utstyrt med pulsarmbånd før den ene ble utsatt for en rekke stressende oppgaver som fikk hjernene deres til å koke.
Reporter-teamet til kanalen observerte hvordan pulsen økte minst like mye hos personen som så på, som hos den som prøvde å løse oppgaven.

– Hos en kvinne økte pulsen med tolv hjerteslag da hun så hva ektemannen måtte igjennom, sier reporter Mara Schiavocampo i reportasjen.

– Ikke skjul stress

Men ikke hver redd for å smitte andre: Ekspertene sier at, på samme måte som et gjesp, så er poenget at mennesker rundt deg skal merke at du er stresset.

Det er kun på denne måten de kan hjelpe deg med å takle hva enn du går igjennom, og sammen med kollegaene du har smittet kan dere løse problemet.

Les også: Stress på jobb trenger ikke forårsake fedme

Personvernpolicy