Meny

Tipset som redder inngrodde hår

INNGRODDE HÅR: Kan se ut som en kvise som ikke kan klemmes, men det er hår som ikke kommer seg ut til hudoverflaten og som kveiler seg opp inne i huden. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Må du droppe barberingen?

- Inngrodde hår er hår som istedenfor å vokse ut av huden, har snudd retning og vokser nedover inn i huden igjen i en liten krøll, forteller Rolah O. Lønning, lege og forfatter av "Frisk Hud".

- Døde hudceller kan stoppe til poren hvor håret skal komme ut, slik at det blir vanskelig for håret å trenge gjennom, sier hun.

De med tykkere hårtyper og krøllete hår er mer utsatt, og en stram, tørr hud vil forverre inngrodde hår.

Oppstår når du fjerner hår

- Voksing kan føre til inngrodde hår fordi håret som vokser ut etter voksing er mykt og føyelig på tuppen og derfor lett bøyer seg, sier Kjersti Johansen, fagsjef i Dermanor/Dermagruppen.

- Produserer du generelt mye døde hudceller, vil porene lettere tette seg slik at inngrodde hår oppstår, legger hun til.

Det er vanligst å få inngrodde hår på steder som barberes ofte; under armene, på leggene og i bikinilinjen.

Forebygg med AHA-syrer

- Eksfolierende kremer som inneholder AHA-syrer vil være effektive både i behandling og forebygging, sier lege Lønning.

AHA er en forkortelse for begrepet alfahydroksysyre, en hudpleieingrediens som i løpet av de siste ti årene har fått stor oppmerksomhet på grunn av sine pleiende og aldringshemmende egenskaper.

- Bruker du disse vil det øverste hudlaget mildt peeles bort slik at porer åpnes, og håret igjen kan finne veien ut, er tipset legen kommer med.

- Å bytte barberblad ofte er også viktig, i tillegg til regelmessig skrubbing av huden, sier hun.

Ikke klem!

Skal du klemme på kulen, eller la den være?

- Du bør unngå å plukke på og fjerne inngrodde hår, da det ofte gjør vondt verre. Mange velger å fjerne inngrodde hår med pinsett, men da må du sørge for at pinsetten er helt ren. Ellers kommer det nye bakterier i såret, Christina Placht, presseansvarlig for RFSU.

Hvis du ønsker å fjerne inngrodd hår bør det gjøres på følgende måte:

Vaske området med varmt vann eventuelt legg på en klut som blir liggende en stund. Dette vil få det inngrodde håret til å løsne.

Bruk en ren pinsett til å fjerne håret.

Smør med produkter som forebygger inngrodde hår. Her bør produktene som brukes være antibakterielle og lindrende, gjerne en type som motvirker kviser. Bikinilinjen er ofte et mer sensitivt område enn legg, så viktig å bruke produkter som er spesielt for dette området.

Kilde: RFSU (Riksförbundet för Sexuell Upplysning)

Barbering kan forverre

Selv om du har inngrodde hår, må du da unngå barbering? Og hva skjer om du barberer deg når du har inngrodde hår?

- Da kan du nuppe borti hevelsen som det inngrodde håret forårsaker, som igjen kan gi et lite sår, og en ujevn barbering. Hos de som er spesielt utsatte kan det gjøre problemet verre, forklarer Lønning.

- For å barbere deg på en mest mulig skånsom måte, bør du som sagtskifte barberblad jevnlig, eller eventuelt bytte til hårfjerning med voks.

Johansen er enig.

- Om du barberer deg eller vokser huden, bør du være nøye med eksfolieringen slik at porene ikke tetter seg. Du kan også bruke mekanisk peeling eller peeling med enzymer eller fruktsyrer. De to siste er nok best, siden du da får fjernet døde hudceller også fra selve poreåpningene, sier hun.

- Etter barbering eller voksing kan du bruke eksfolierende pads med fruktsyrer som vil holde porene åpne og motvirke inngrodde hår.

- Gode barberingsrutiner forebygger inngrodde hår, sier Placht i RFSU.

- - Men ved gjentagende problem kan det anbefales å fjerne håret permanent med laser. Laser fungerer best på de med mørkt hår, og du trenger ofte flere behandlinger.

Hun er også enig i at å eksofoliere huden jevnlig er noe som kan motvirke inngrodde hår.

- Da fjerner du døde hudceller, som kan forårsake tilstopning av porene og gjør det lettere for håret å vokse gjennom huden, sier Placht.

Fem steg til riktig barbering

1. Riktig forberedelse

Ikke barber på tørr hud. Det skaper mer irritasjon. Myk opp hårene med en mild intimvask og varmt vann. Varmt vann er bra om du har ømfintlig hud, da hårsekkene utvider seg noe av det varme vannet og blir da lettere å barbere bort. Dette gjør også at barberbladet holder lenger.

2. Riktige produkter

Barbergele eller barberskum gjør det enklere for barberbladet å gli over huden uten å skade den. Bruk gjerne en gjennomsiktig barbergele så du ser hvor du barberer. Har du sensitiv hud er en slik barbergele perfekt fordi du kommer tettere på huden og ser hvor du skal være ekstra forsiktig. Jo, mindre luft mellom høvel og huden, desto mindre friksjon og bedre barbering.

3. Riktig barberhøvel

Sørg for at barberbladet er skarpt. Blir det motstand når du barberer deg er det på høy tid å bytte barberblad. Rengjør høvel/ barberblad under barbering, slik at hår og barbergele ikke setter seg fast i bladene. Høvelen bør oppbevares på et tørt sted mellom barbering. Unngå å oppbevare i dusjen da det kan skape rust og grobunn for bakterier som bidrar til mer irritasjon og problemer.

4. Riktig teknikk

Bruk god tid. Lange, jevne tak gir bedre resultat enn korte og harde. Å barbere med hårene gir en mer skånsom barbering enn om du barberer mot hårene. Mange synes ikke at man får en glatt overflate uten å barbere mot hårene. Du må helt enkelt prøve deg frem for å se hvilken metode som fungerer for deg. Bruk så få tak som mulig med høvelen ettersom det er motstanden som barberbladet møter når det dras over huden som irriterer. Hvis du ikke har ømfintlig hud, kan du avslutte med å gå over det barberte området fra en annen vinkel, kryssende barbering, altså ikke helt mot hårene. Stryk gjerne et lag barbergele eller skum før du gjør dette.

5. Riktig etterbehandling

Når du er fornøyd med barberingen skyll nøye av med litt kaldere vann. Det gjør at porene lukker seg. Klapp huden tørr med et håndkle. Bruk gjerne produkter som er tilpasset for å motvirke røde nupper eller inngrodde hår avhengig av hva man har problemer med.

Kilde: RFSU (Riksförbundet för Sexuell Upplysning)

Les også:

Voksne får også kviser

- Ingen tvil om at flatlusa har dårlige levekår

Kløe i hodebunnen kan skyldes begynnende hudkreft

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus