Meny

– Intelligente menn er sterkere som middelaldrende

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny dansk studie viser en sammenheng mellom IQ målt ved sesjon i militæret og styrke senere i livet.

Det er danske forskere ved Københavns Universitet som står bak en fersk studie, der de har sett på sammenhengen mellom intelligens i ung voksen alder og styrke i middelalderen.

I studien deltok 2843 menn mellom 48 og 56 år, som gikk gjennom en rekke fysiske tester. Blant annet ble det målt muskelstyrke og balanseevne, i tillegg til at de svarte på et spørreskjema om livsstil, skriver Videnskab.dk.

Resultatene av de fysiske testene ble sett i sammenheng med en intelligenstest som mennene hadde gått gjennom da de som unge var innkalt til sesjon i militæret.

– Vår undersøkelse viser tydelig at jo høyere intelligensscore ved sesjon, jo sterkere er mennene i rygg, ben og hender som middelaldrende. Balanseevnen er også bedre hos menn med høy intelligensscore, sier doktorgradstipendiat Rikke Hødal Meincke i en pressemelding.

For en ti poengs økning i intelligensscore (IQ) økte muskelstyrke i ryggen med 0,51 kilo, hopphøyde økte med en centimeter, gripestyrke i hendene økte med 0,7 kilo, balanseevnen var forbedret med 3,7 prosent og de kunne reise seg 1,1 gang mer fra en stol i løpet av 30 sekunder, skriver universitetet i pressemeldingen.

Forskning har vist at det er en sammenheng mellom fysisk styrke midt i livet, og hvor godt man klarer seg senere i livet. Blant annet har undersøkelser vist at folk med lav gripestyrke midt i livet og tidlig i alderdommen dør tidligere enn dem som har høy gripestyrke. Lav gripestyrke er også knyttet til økt risiko for at folk blir avhengig av hjelp eller pleie.

Les også: – Slik utvikler muskelstyrken seg gjennom livet

– Beviser ikke at høy IQ gir god fysikk

Lektor Kristian Overgaard fra Aarhus Universitet, som ikke har vært involvert i forskningen, synes studien er spennende, men understreker at den ikke beviser at intelligens har betydning for fysikken.

– Sammenhengen er statistisk sett tydelig, som skyldes at man har så mange mennesker med i studien. Det er likevel mange andre ting som spiller inn på den fysiske formen som middelaldrende.

For eksempel betyr mennenes høyde, kroppsbygning og treningstilstand noe for deres funksjon. Så intelligens som 18-åring betyr nok noe, men ikke så voldsomt mye, sier Overgaard til Videnskab.dk.

Forsker Rikke Hødal Meincke viser til at deltagerne i sin ungdom ikke hadde noen større fysiske skavanker, og at det derfor tyder på at det særlig var intelligensnivå som skilte dem fra hverandre i ungdommen. Men hun er enig i at det ikke nødvendigvis betyr at høy intelligens gir god fysikk.

Les også: Forsker: – Jeg skal bli 150 år og det skal mange av dere også

– Flere mulige forklaringer

Studien er ikke egnet til å gi svar på hvorfor det er en sammenheng mellom unge menns IQ og deres styrke i middelalderen, men Hødal Meincke peker på flere mulige forklaringer.

En forklaring kan være at de smarteste er flinkere til å forstå helseinformasjon og dermed har en sunnere livsstil, med mer mosjon.

– Mosjon kan dermed være en mekanisme som forklarer sammenhengen mellom intelligens og fysisk funksjon, sier forklarer Rikke Hodal Meincke i pressemeldingen.

En annen forklaring kan være at høyere intelligens ofte henger sammen med utdannelsesnivå og hvilket yrke man ender opp i. Lavt utdannede har ofte tyngre fysisk arbeid, som kan slite ned kroppen raskere. Eller sammenhengen kan skyldes at det er en biologisk sammenheng mellom utvikling, sier forskeren til Videnskab.dk.

Les også: – Disse ni faktorene kan bidra til to av tre Alzheimer-tilfeller

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus