Meny

Studie: Omega 3 kan ha langtidseffekt mot psykisk sykdom

Resultatene fra en liten studie på personer i risikogruppen for å utvikle psykose eller schizofreni, antyder at omega 3-tilskudd kan virke beskyttende selv etter mange år.
Foto: Colourbox.com
Resultatene fra en liten studie på personer i risikogruppen for å utvikle psykose eller schizofreni, antyder at omega 3-tilskudd kan virke beskyttende selv etter mange år.
Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omega 3, som blant annet finnes i tran, kan forebygge schizofreni og psykoser i lang tid etter at man har tatt tilskuddet, antyder en liten ny studie.

I opptil sju år etter at man har tatt omega 3 i minst tolv uker vil unge mennesker som er i risikogruppen, ha en redusert risiko for å bli rammet av tilstanden. Det viser en studie der gruppen som fikk omega 3, er sammenlignet med en gruppe som fikk placebo.

En person med schizofreni viser symptomer på sosial tilbaketrekking, mister kontakten med virkeligheten, får vrangforestillinger og hallusinasjoner.

Sykdommen rammer blant annet ungdommer, og det er få behandlingsformer.

Forskere har lenge visst at pasienter med schizofreni har et lavere nivå av enkelte fettyper, spesielt omega 3 og omega 6, i cellemembranene.

Les også: – Mer omega-3 og mindre omega-6 i økologisk melk

Paul Amminger ved universitetet i Melbourne har tidligere vist at man ved å innta visse fettsyrer kunne forsinke et første utbrudd av psykose hos risikogrupper.

I oppfølgingsstudien oppdaget forskerne at kun 10 prosent i forsøksgruppen utviklet psykoser, mens dette skjedde med 40 prosent av dem som var i placebogruppen.

Les også: – Omega-3 kan redusere ADHD-symptomer

– Men vi trenger en ny gjennomgang av resultatene, og flere kontrollstudier er på gang, siden gruppen av forsøkspersoner kun var på 81 personer, sier Amminger til AFP. 

Les også: Analyse: Omega-3 hjelper ikke hjertet likevel

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus