De ni vanligste årsakene til svimmelhet

De fleste av oss opplever svimmelhet i ny og ne.
Her får du en guide til de vanligste årsakene til svimmelhet samt hva du kan gjøre for å bli kvitt hver plage.
Komplisert balansesystem
– Balansesystemet vårt er temmelig robust og meget komplisert. Balansen utgjøres av et samspill mellom flere ulike sensorer som jobber i par. For at vi skal ha oppreist stilling og samtidig klare å gå, er vi avhengige av fire forskjellige sensorer, sier øre-, nese-, og halslege Berit Holmeslet, ved Aleris, St. Olavs Hospital og NTNU.
De fire sensorene hun snakker om er følgende:
- Trykksensorer under føttene
- Leddsensorer; ankler, knær og hofter
- Øynene
- Friske balanseorganer
– Signaler fra alle sensorene sendes videre til lillehjernen hvor de bearbeides før de sendes videre til hjernen. Fra hjernen går det da ut beskjed til alle muskelgrupper, forklarer hun til Klikk Helse.
Hjernen trives best med å ha symmetri, altså at den mottar like mye signaler fra høyre og venstre side. Videre har det utviklet seg en såkalt balansehukommelse hos oss alle. Det vil si at hjernen har et innøvd mønster på hvordan de ulike signalene skal tolkes.
Les også: Blir du svimmel av dette huset?
Asymmetri i hjernen
Ved sykdom i et balanseorgan kommer det ofte for lite eller for mange signaler, og symmetrien i hjernen uteblir dermed.
– Hjernen er ikke opplært til hvordan den skal reagere i en slik situasjon. Det kan da gi kraftige symptomer i form av at verden går rundt, at det kjennes ut som du er på en båt eller en blanding av flere symptomer som er vanskelig å beskrive, forklarer Holmeslet.
Hun understreker at de fleste sykdommene i balanseorganene ikke er farlige. Dette er ofte svært alarmerende symptomer, så en kan naturligvis bli nokså engstelig.
Les også: – Jeg våknet en dag, og var lam
Riktig diagnostisering er vesentlig
Nevrolog Einar Kinge ved Sandvika Nevrosenter, sier at det er viktig at personer som opplever svimmelhet får stilt riktig diagnose slik at rett behandling blir gitt.
– Svimmelhet er en vanlig årsak til legebesøk. Vi skiller mellom to typer svimmelhet: Ved den første typen kjennes ut som du befinner deg på et gyngende skipsdekk og ved den andre er det som om du sitter i en karusell som snurrer rundt, sier Kinge og fortsetter:
– Mange har opplevd å bli svimle når man reiser seg fort fra liggende eller sittende stilling som en følge av blodtrykksfall. Dette er den vanligste formen for svimmelhet og er normalt og helt ufarlig.
Les også: Lyse netter påvirker nattesøvnen din
Det finnes hjelp å få
Kinge understreker at svimmelhet ofte kan behandles.
– Dreier det seg om blodtrykket, kan det reguleres. Hvis årsaken til svimmelheten er medisinbivirkning kan du i mange tilfeller ta bort medisinen og eventuelt erstatte det med noe annet. Det er særlig et problem hos eldre, sier han og fortsetter:
– Ved sykdommer i det indre øret, for eksempel ved krystallsyke, kan bevegelser av hodet faktisk kurere svimmelheten. Det finnes også medisiner som har effekt.
Kinge forteller også at svimmelheten kan dreie seg om psykiske årsaker hvis du ikke får påvist noe fysisk galt.
– Her har mange nytte av beroligende samtaler hos lege. Hvis det er et ledd i en angstlidelse kan det være nødvendig med lengre behandling, sier han.
Det er når svimmelheten blir uttalt og vedvarende at du trenger utredning.
Under følger en guide til de vanligste årsakene til svimmelhet:
- Migrene
- Krystallsyke
- Ménières sykdom
- Virus på balansenerven
- Jernmangel
- Godartet svulst på hørselsnerven
- Hjernerystelse
- Stiv nakke
- Angst/bevegelsesintoleranse
Les også:
Du kan regulere blodtrykket uten medisiner
12 symptomer på øyesykdom
Ti ting som ødelegger for nattesøvnen
Saken er opprinnelig publisert på klikk.no