ER VEPSESTIKK FARLIG?

Hva gjør du hvis vepsen stikker?

<p>UBEHAGELIG: Vepsen kan være både nærgående og irriterende. Hva skal du egentlig gjøre når den stikker? © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
UBEHAGELIG: Vepsen kan være både nærgående og irriterende. Hva skal du egentlig gjøre når den stikker? © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Vepsen kan være skummel for både store og små. På sensommeren er vepsene på sitt hissigste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er godt å være forberedt hvis vepsen blir for nærgående. Vi gir deg en liten innføring i hvem vepsen egentlig er, og en liste over hva du bør se opp for når sommeren er på hell og vepsen begynner å bil ekstra nærgående.

Hva er vepsen egentlig?

Norsk veps, dolichovespula norwegica, er utbredt i hele Eruopa. Her hjemme finnes den over hele landet, og er en av de vanligste norske stikkvepsene. Den varierer i størelse, og dronningen er 15-19 millimeter lang. Arbeiderne er 12.5 millimeter lange.

Veps er rovdyr, og lever av andre, mindre dyr, ofte larver og insekter.

De er sosiale insekter, og danner severmer. De bygger kulerunde, lysegrå bol i trær, fuglekasser, under takutstikk og i hulrom i hus. Hver vinter dør svermen ut, og bare de befruktede hunnene, kalt dronningene, overlever vinteren. Om våren danner hver dronning en ny sverm.

Arbeiderne er sterile hunner som har eggleggingsrøret omdannet til en stikkebrodd. Brodden har noen små mothaker, men disse er for små til at brodden sitter igjen. Derfor kan samme veps stikke flere ganger. Brodden står i forbindelse med giftkjertler.

Førstehjelp ved vepsestikk

Stikk fra veps, bie og humle er absolutt giftige, men fordi de påfører oss veldig små giftdoser, vil ett stikk sjelden gi mer ubehag enn smerten på selve stikkstedet. Mange stikk samtidig gir en større giftdose. Hvis en person som stikkes blir blek, svimmel, kvalm eller får kraftig utslett, må du oppsøke lege.

Vepsestikk er som regel ufarlige for barn som ikke er allergiske. Ta likevel kontakt med lege hvis barnet blir stukket i munnen eller svelget, fordi hevelser kan føre til at luftveiene tettes. Da bør du også forsøke å gi barnet en isbit å suge på eller små slurker med vann for å dempe hevelsen.

Fjern brodden, hvis den fremdeles sitter i. Skrap, ikke klem, siden litt av giftkjertelen kan sitte fast i broden. Du vil ikke klemme ut mer gift.

Lindre smerter ved å legge på en isbit eller smøre på lokalbedøvende salve.

De senere år har én til to personer dødd i Norge som følge av allergisjokk etter vepsestikk.

Kilder: giftinfo.no, Norsk Helseinformatikk og Wikipedia.

Personvernpolicy