Tre nye studier: Fysisk aktivitet forebygger og behandler Alzheimers

<p>Tre nye studier forsterker tidligere forskning som viser at fysisk aktivitet i tillegg til å svekke utviklingen av Alzheimers, også kan behandle sykdommen. Foto: Colourbox<br></p>
Tre nye studier forsterker tidligere forskning som viser at fysisk aktivitet i tillegg til å svekke utviklingen av Alzheimers, også kan behandle sykdommen. Foto: Colourbox

Studier både fra USA, Canada og Danmark viser at fysisk trening kan hjelpe mennesker å leve bedre med Alzheimers.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under verdens største globale konferanse for spesialister som jobber med Alzheimers og andre dement-relaterte sykdommer, var det tre forskergrupper fra tre forskjellige land som samtidig presenterte samme funn. Alle tre studiene fokuserte på å utforske hvilken virkning fysisk aktivitet har på utviklingen av Alzheimers. Konferansen ble holdt i Washington D.C. torsdag i forrige uke. Dette melder AFP Relaxnews.

Resultatene viste at fysisk aktivitet har en stor innvirkning. Ikke bare er risikoen for å få Alzheimers eller andre former for demens redusert, men fysisk aktivitet kan også være en effektiv måte å behandle sykdommene på. Tidligere undersøkelser har også vist samme resultat.

Store forskjeller

Den første studien ble ledet av Dr. Steen Hasselbach og hans kolleger fra det Danske Demensforskningssenteret på fakultetet for helse og medisinsk vitenskap ved universitetet i København. Forskerne studerte 200 Alzheimerpasienter mellom 50 og 90 år. De ble delt inn i to grupper. Den første gruppen fikk et fysisk aktivitetsprogram som bestod av 60 minutter aktivitet, tre ganger i uken i 16 uker. Den andre gruppen fikk vanlig behandling uten fysisk aktivitet som en del av den.

Forskerne rapporterte at “mennesker som deltok i treningsprogrammet hadde langt færre nevropsykiatriske symptomer, slik som angst, irritasjon og depresjon.

Les også: Livsstilsendring er uglamorøst, men har en utrolig effekt

Forandringer i proteinutskillelsen

Den andre studien som ble presentert ble ledet av forskere fra Wake forest School of Medicine i Winston Salem, NC. Deres mål var å finne ut om fysisk aktivitet kunne ha en virkning på proteinet i hjernen som er årsaken til at Alzheimer utvikler seg. For å finne ut av dette delte de 65 mennesker med lettere kognitiv svikt i hjernen i to grupper. Disse menneskene var mellom 55 og 89 år gamle. En gruppe fikk et aerobic-program, og en gruppe fikk et uttøyingsprogram som skulle utføres fire ganger i uken.

Etter seks måneder oppdaget forskerne en statistisk stor forskjell i utviklingen av proteinet mellom disse to gruppene.

Les også: Positivt at befolkningen blir eldre

Demens som følge av slag

Den siste studien ledet av professor Teresa Liu-Ambrose fra universitetet, British Columbia, i Canada, og forsker ved Djavad Mowafaghian, senter for Britisk Helse. Denne studien undersøkte fordelene av fysisk aktivitet hos pasienter som lider av kognitiv svekkelse forårsaket av milde typer slag, som er den nest største grunnen til at eldre får demens.

71 pasienter mellom 56 og 96 år med dokumenterte tilfeller av mild VCI (vaskulær kognitiv svikt), ble delt inn i to grupper. Den første gruppen deltok i et 60 minutters langt aerobic-program, tre ganger i uken, mens den andre gruppen fikk vanlig behandling.

Også her fant forskerne store forskjeller mellom gruppene. De pasientene som deltok på aerobic-timene forbedret sine kognitive funksjoner, inkludert hukommelse og selektiv oppmerksomhet i motsetning til den andre gruppen som bare fikk vanlig behandling.

Les også: Lever lenger med tre timer aktivitet i uka

Personvernpolicy