– Sjokolade kan være bra for hjertet

En gruppe britiske forskere har studert data om 21.000 mennesker over en 11-årsperiode og sett på eventuelle sammenhenger mellom grad av sjokoladeinntak og hjertesykdommer. Foto: ©Yeko Photo Studio/Shutterstock.com
En gruppe britiske forskere har studert data om 21.000 mennesker over en 11-årsperiode og sett på eventuelle sammenhenger mellom grad av sjokoladeinntak og hjertesykdommer. Foto: ©Yeko Photo Studio/Shutterstock.com

Nok en studie støtter hypotesen om at sjokolade i moderate mengder kan ha positiv effekt for hjertet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske forskere har sett på data fra nærmere 21.000 mennesker som fylte ut spørreskjema om livsstil og fikk helsen sin studert i mer enn 11 år, melder AFP Relaxnews.

Deres gjennomsnittlige daglige inntak av sjokolade var sju gram, med en variasjon fra 0 til 100 gram.

Femdelen som spiste mest sjokolade, hadde 12 prosent lavere sannsynlighet for å utvikle hjertesykdommer og 23 prosent lavere sannsynlighet for slag, sammenlignet med den nederste femdelen, ifølge forskernes funn.

I studien, som ble offentliggjort i det britiske tidsskriftet Heart, heter det at de fleste sjokoladespiserne spiste melkesjokolade, ikke mørk sjokolade som er kjent for høyere prosentvis innhold av de beskyttende molekylene kalt flavonoider.

«Dette kan tyde på at ikke bare flavonoider, men også andre stoffer, kanskje knyttet til innholdet i melk, som kalsium og fettsyrer, kan bidra til å forklare helsegevinsten vi later til å observere», heter det.

Les også: – Stoff i te, sjokolade og bær kan beskytte mot diabetes

– Kan være tilfeldig

Forskergruppen ble ledet av Phyo Myint ved Universitetet i Aberdeen i Skottland. Forskeren innrømmer at studien har sine begrensninger. Den er basert på observasjon, hvilket innebærer at den ikke viser årsak-virkning, kun paralleller som kan være tilfeldige.

Et annet spørsmål er knyttet til spørsmålet om deltakere som visste de hadde hjerteproblemer og dermed fulgte en sunnere diett og spiste mindre sjokolade.

Forskerne gjorde også en gjennomgang av andre offentliggjorte studier, som dekket mer enn 130.000 mennesker til sammen. Også her fant de tilsynelatende en tilsvarende gunstig effekt av jevnlig sjokoladespising.

Les også: Sjokolade beskytter mot slag

Skepsis

«Dataene sett under et tyder på at høyere inntak av sjokolade kan knyttes til lavere risiko for fremtidige hjerteproblemer», står det i studien.

«Det later ikke til å være bevis for at sjokolade bør unngås hos dem som bekymrer seg for hjerteplager.»

Et par biter sjokolade veier omkring 16 gram, en gjennomsnittlig stor butikksjokolade omkring 50 gram.

Andre kommentatorer er tilbakeholdne, og bemerker at for stort inntak av sjokolade kan føre til overvekt, som er uheldig for hjertet.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy