En smittefarlig bakteriebombe:Seks av ti bruker mobilen på toalettet

SMITTEFARLIG: Seks av ti nordmenn har med seg telefonen på do. Det kan føre til at telefonen din blir full av potensielt smitsomme tarmbakterier. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SMITTEFARLIG: Seks av ti nordmenn har med seg telefonen på do. Det kan føre til at telefonen din blir full av potensielt smitsomme tarmbakterier. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mobilbruk på toalettet kan gjøre telefonen din til en smittekilde full av bakterier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny undersøkelse utført av YouGov for Eniro viser at 64 prosent av 1.005 spurte nordmenn tar med seg mobilen på toalettet. Blant de yngre som svarte på undersøkelsen, oppga hele 78 prosent at de har med seg telefonen på do.

Selv om mobilen kan underholde og glede deg mens du sitter på do, kan det få konsekvenser å bruke den når du skal gjøre ditt fornødne.

Mobilen er full av bakterier

Det britiske forbrukernettstedet Which har undersøkt hvor mye bakterier som befinner seg på smarttelefoner ved å få en mikrobiolog til å teste 30 smarttelefoner og 30 nettbrett for bakterier.

De fant på det meste 140 enheter av bakterien gule stafylokokker på telefonene de undersøkte, og 600 enheter av den samme bakterien på et av nettbrettene. Gule stafylokokker er en smittsom bakterie som kan forårsake alvorlige og potensielt livstruende infeksjoner.

Dersom du blir utsatt for mellom 20 og 10.000 enheter av den farlige bakterien er det en risiko for å bli smittet.

Les også: – Vi fant tarmbakterier på bunnen av kvinners håndvesker

Fant tarmbakterier

Which fant også en farlig høy forekomst av ulike tarmbakterier som stammer fra avføring på åtte av 30 nettbrett de testet, inkludert bakterier som e.coli og salmonella som kan forårsake matforgiftning og andre mageinfeksjoner.

For å unngå å bli smittet av disse bakteriene er det best å la være å ta med telefonen din på do. Klarer du rett og slett ikke å gå på toalettet uten telefonen, bør du vaske både den og hendene dine grundig etterpå.

Les også: En av disse er dobbelt så smittfarlig som den andre

Slik vasker du telefon og nettbrett

Du bør unngå å bruke for mye vann når du skal vaske telefonen eller nettbrettet ditt. Bruk en fuktig, myk klut til å vaske over skjermen, bruk en tørr klut av samme type til å tørke skjermen etterpå. Unngå å få fuktighet i telefonens åpninger, som for eksempel i høyttaleren.

Det finnes også alkoholbaserte desinfeksjonsmidler som er spesialdesignet til å rengjøre telefon-, nettbrett- og dataskjermer. Du kan også vaske over skjermen med en spritklut.

Les også: – Smågodt kan spre smitte