EU: Mer enn fire espressoer om dagen er helsefarlig

For mye koffein kan være skadelig, slår EU fast. Foto: Colourbox
For mye koffein kan være skadelig, slår EU fast. Foto: Colourbox

– Helserisikoen er ikke enorm, men den eksisterer, sier EU-talsmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å drikke koffein tilsvarende mer enn fire espressoer om dagen er skadelig for helsen, særlig for mindreårige og gravide kvinner, ifølge EUs matsikkerhetsbyrå (EFSA).

– Det er første gang at risikoen koffeinrisikoen fra alle kilder av kosttilskudd har blitt vurdert på EU-nivå, sier EFSA i en uttalelse hvor de anbefaler et daglig koffeininntak for en voksen person på under 400 miligram, skriver AFP Relaxnews.

Les også: – Kaffe kan gi lavere risiko for selvmord

Halvparten for gravide

Det er Europakommisjonen som har bedt EFSA anbefale en koffeingrense.

– Koffeininntak fra alle kilder opp til 400 miligram per dag vil ikke være bekymringsverdig for friske, voksne personer i befolkningen generelt, unntatt for gravide, heter det i den 120 sider lange rapporten.

Gravide bør holde seg under halvparten av inntaket, mens barn anbefales å holde seg under tre miligram koffein per kilo kroppsvekt, ifølge byrået.

Les også: Kaffen din kan ødelegge babyens nattesøvn

Ikke enorm risiko

Utover forbruket av kaffe, har rapporten også tatt en nærmere titt på forbruket av energidrikker som Red Bull og andre som er spesielt populære blant de unge.

– Hovedbudskapet i rapporten er at forbrukerne må ta høyde for koffeinkonsum fra andre kilder enn kaffe, sier en EU-talsmann til nyhetsbyrået AFO.

– Helserisikoen er ikke enorm, men den eksisterer, la han til.

Les også: – Vi husker bedre med koffein

Personvernpolicy