Hæ, lukter du svette allerede?

AKTIVE BARN: Svettelukt er ofte et tidlig tegn på pubertet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
AKTIVE BARN: Svettelukt er ofte et tidlig tegn på pubertet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Hudpuberteten kan komme før den ordentlige puberteten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plutselig kjenner du det, en fremmed lukt, som ikke har vært der tidligere hos barnet ditt. Kan det stemme at den lille gullungen lukter svette? Er ikke det et tegn på at puberteten er i gang?

Hudpuberteten

– Årsaken til at barn begynner å lukte svette, er det vi kaller hudpuberteten. Vi deler puberteten opp i to. Vi har hudpuberteten, hvor binyrene starter å produsere mannlige kjønnshormoner hos både gutter og jenter. Det er dette som skrur på de apokrine svettekjertlene. Det er disse kjertlene som skaper lukt. I tillegg til svettelukt gir kjønnshormonene økt produksjon av talg i huden, som gir fetere hud og hodebunn, sier Torstein Baade Rø, barnelege innen endokronologi ved St Olavs Hospital, og forsker ved NTNU.

Den ordentlige puberteten

– Så har vi den ordentlige puberteten. Da skapes det kjønnshormoner hos begge kjønn. Jenter produserer det kvinnelige kjønnshormonet østrogen i eggstokkene, mens gutter produserer testosteron i testiklene. Dette er den ordentlige puberteten, som gir alle de øvrige tegn på overgang fra barn til voksen: Behåring av kjønnsorgan og under armer, bryster hos kvinner, endring i livmorshinne, økt muskelmasse og endring av stemmebånd, sier Rø.

Forskjell på jenter og gutter

Generelt vil svettelukten være kraftigere hos gutter enn hos jenter.

– Gutter, som kommer i den ordentlige puberteten, får testosteron fra både binyrene og testiklene, noe som gir sterkere svettelukt enn hos jentene. Men jentene er gjerne tidligere ute med puberteten, sier Rø.

Når åtteåringen lukter svette

Hos noen inntrer de to pubertetene på likt, mens hos andre kommer hudpuberteten en stund før den ordentlige.

Barnelegen mener det er det greit å ta med jenter under åtte år og gutter under ni år til legen for en sjekk om de har begynt å lukte svette. Det er for å slå fast at svettelukten ikke er tegn på at den ordentlige puberteten er i gang, og at det ikke ligger sykdom bak.

– Vi kan ha gjort dumt i å utsette spedbarns eksponering for fast føde


To separate prosesser

Barnelege Arild Leknessund ved Universitetssykehuset Nord-Norge, snakker også om to ulike puberteter, og at disse kan inntreffe på ulike tidspunkter eller starte samtidig.

– Hudpuberteten og den ekte puberteten er to ulike fysiske proseseer, og det kan være slik at hudpuberteten må til for å sette i gang den ekte puberteten. Det vi ser er at det er store forskjeller fra person til person om når disse prosessene skjer, og det kan gå lang tid fra hudpuberteten starter til den ekte puberteten inntrer. Jo lengre tid det går, jo mer oppleves dette som to separate prosesser, sier Leknessund.

Det er ikke uvanlig at hudpuberteten fører med seg ett og annet kjønnshår og litt kviser.

Medfødt sykdom

– Det er innenfor normalen at barn ned i seks-sjuårsalder lukter svette, men for sikkerhets skyld bør disse barna undersøkes av en spesialist på sykehuset. Det kan ligge sykdom bak endringer i hormoner. Hos noen er det medfødt, mens det kan oppstå akutt hos andre. Hos barn med medfødt sykdom vil man ofte oppdage tegn til dette allerede i to-treårsalderen, sier Leknessund.

– En svulst i binyrene kan for eksempel sette i gang puberteten tidlig. En slik svulst kan også gi kraftig høydevekst. Det er en rekke sykdommer som kan gi for tidlig pubertet som symptom. Derfor er det viktig å utelukke dette.

Han understreker at de aller fleste barna som opplever å komme i hudpuberteten i seks-syv årsalderen er helt friske.

Vil reversere utviklingen

Om den ordentlige puberteten starter for tidlig, vil legen gi barnet medisiner for å stoppe og reversere utviklingen, siden det er uheldig på flere plan med et barn som blir ferdig utviklet i så ung alder.

– Om et barn kommer i puberteten allerede i seks-sjuårsalderen, så vil det være ferdig utviklet allerede som tiåring. Mentalt sett er ikke en tiåring moden nok til å ha en voksen kropp, og vekstmessig er det også uheldig, for da stopper barnet å vokse i høyden, sier Rø.

Mild deodorant

Begge barnelegene anbefaler hyppig vask av armhuler og bruk av deodorant når barnet begynner å lukte svette.

Men spør på apoteket om en mild deodorant som egner seg for barn. Unngå de parfymerte deodorantene som selges i dagligvareforretninger.

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no


Personvernpolicy