Meny

– Meslinger kan hemme immunforsvaret i mer enn to år

VAKSINERES: En 1-åring får vaksine mot meslinger. Det kan være farligere å droppe vaksinasjon av barna sine enn tidligere antatt, ifølge en ny studie. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/AP Photo/Damian Dovarganes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny studie indikerer at immunforsvaret kan være svekket i så mye som 2,5 år etter at en person har hatt meslinger.

Meslinger kan være en dødelig sykdom i seg selv. Fortsatt dør 140.000 mennesker av meslinger årlig, på tross av at de første vaksinene mot sykdommen ble introdusert i Europa og USA for 50 år siden.

De siste årene har det vært en oppblomstring av sykdommen flere steder i USA og Europa, og senest i februar døde en gutt av meslinger i Tyskland . Sykdommen ble også påvist hos en voksen, uvaksinert mann i Oslo i mars.

Årsaken er at flere og flere foreldre velger å la være å vaksinere barna sine. Det kan få konsekvenser på flere måter. Dersom en uvaksinert person blir smittet av meslinger og overlever, kan immunforsvaret være så kraftig svekket over lang tid at vedkommende kan dø av andre sykdommer, ifølge en ny studie som ble publisert i tidsskriftet Science torsdag.

Les også: Ap vil ha obligatorisk vaksineforsøk i Oslo

Ødelegger celler som beskytter kroppen

Meslinger ødelegger viktige hukommelsesceller i immunforsvaret som beskytter kroppen mot sykdommer som lungebetennelse, hjernehinnebetennelse og parasittiske sykdommer, og gjør at immunforsvaret blir svekket en tid etter sykdommen.

– Vi visste allerede at meslinger angriper hukommelsescellene i immunforsvaret, og at det derfor fungerte dårligere for en kort periode med tid. Men denne studien indikerer at immunforsvaret forblir svekket mye lenger enn tidligere antatt, sier medforfatter av studien og professor i biologi ved Princeton Universtity, C. Jessica Metcalf, ifølge NBC News.

Metcalf forklarer at dersom du har hatt meslinger og blir frisk, kan hende at du dør av en annen sykdom som du ellers ikke ville dødd av noen år senere.

Les også: Obama ber foreldre vaksinere barna sine

Blir ekstra såbare i 2,5 år

I studien har forskerne sett på dødsfall blant barn mellom ett og ni år i Danmark og Storbritannia, og mellom ett år 14 år i USA, både før og etter meslingvaksinen ble innført i de ulike landene.

Ved hjelp av denne tilnærmingen regnet forskerne ut at barn som overlever meslinger forblir ekstra sårbare for andre sykdommer i snitt 2,5 år etterpå. Resultatet var det samme i alle tre landene.  

– Funnene våre indikerer at vaksinasjon mot meslinger har flere fordeler enn at de bare beskytter mot meslinger i seg selv, sier hovedforfatteren av studien, Michael Mina, postdoktor ved Princeton Universtity, ifølge AFP.

Les også: – Få de he***etes unga dine vak­si­nert!

Helse og livsstil
Populært