– Å trykke på «slumre»-knappen kan ødelegge dagsrytmen din

STÅ OPP: Istenfor å trykke på «slumre» og sove videre, bør du stå opp med en gang for å hindre at kroppen din blir forvirret og utmattet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
STÅ OPP: Istenfor å trykke på «slumre» og sove videre, bør du stå opp med en gang for å hindre at kroppen din blir forvirret og utmattet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Å avbryte søvnen om og om igjen i morgentimene forvirrer kroppen og gjør deg utmattet, ifølge søvnforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Avbrutt søvn i morgentimene kan ødelegge resten av dagsrytmen din, for du blir ikke mer opplagt av det, sier søvnforsker ved søvnklinikken Scansleep, Torben Jager Petersen til den danske nettavisen Femina.

Han påpeker at den negative effekten av å slumre ikke må overdramatiseres, og at det ikke er noe problem om alarmen går av en ekstra gang fra tid til annen.

– Men hvis du har vanskeligheter med å få sove, våkner midt på natten eller altfor tidlig, så har du bruk for å sikre deg mer kvalitetssøvn, sier søvnforsker Petersen til Femina.

Les også: Spis deg til bedre søvn

Da kan den fristende slumre-knappen være farlig fristende. Når alarmen ringer en tidlig morgen tenker kroppen at den må være våken og klar. Hvis du i neste øyeblikk lukker øynene og sover videre blir kroppen forvirret. Gjentar du dette flere ganger blir kroppen utmattet istedenfor uthvilt.

De senere årene har det kommet en rekke studier som viser at vi sover for lite, og at dårlig søvn kan gå utover helsen, både på kort og lang sikt.

Tidligere svensk forskning viser at folk som kun har kort tid i dyp søvn, er mer utsatt for å miste hjerneceller. Er du blant dem som sliter med for lite søvn, kan altså slumring gjøre alt verre.

Da bør du heller forsøke å ta deg en eller flere korte blunder på dagtid, da en fransk studie antyder at en blund på 30 minutter kan reversere den negative effekten en dårlig natts søvn har på hormonene våre.

Les mer: Seks trinn til god søvn

Personvernpolicy