Forskere: – Mental trening like effektivt som antidepressiva

Depresjon er ofte en tilbakevendende lidelse, og de som har en sykdomshistorie settes ofte på antidepressiva over lang tid, gjerne rundt to år. En ny studie viser at mental trening kan være like effektivt som piller. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Depresjon er ofte en tilbakevendende lidelse, og de som har en sykdomshistorie settes ofte på antidepressiva over lang tid, gjerne rundt to år. En ny studie viser at mental trening kan være like effektivt som piller. Illustrasjonsfoto: Colourbox

En form for mental trening som hjelper folk til å gjenkjenne når en depresjon bryter ut og å kontrollere den, virker like bra som antidepressiva når det kommer til å forebygge tilbakefall, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mindfulness-basert kognitiv terapi (MBCT) kan gi et kjærkomment alternativ for personer som ønsker å unngå langvarig bruk av antidepressiva, som kan ha ubehagelige bivirkninger som søvnløshet, forstoppelse og seksuelle problemer, kommer det fram i en studie publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Den toårige studien har tatt for seg 424 pasienter med depresjon i England. Forskerne fant ut at MBCT-brukere hadde en like stor risiko for tilbakefall som de som gikk på antidepressiva.

Metoden var altså ikke mer effektiv enn antidepressiva, som mange hadde håpet på, men vil være «et nytt alternativ for de millioner av mennesker med tilbakevendene depresjoner som er på gjentagende resepter», ifølge Willem Kuyken, som er professor i klinisk psykologi ved universitetet i Oxford og leder for studien.

Les også: – 60 er det nye 50

Akseptere negative tanker

Depresjon er ofte en tilbakevendende lidelse, og de som har en sykdomshistorie settes ofte på antidepressiva over lang tid, gjerne rundt to år.

Tidligere har forskere kommet fram til at antidepressiva kan redusere risikoen for tilbakefall med to tredeler, hvis det brukes riktig. Uten behandling vil så mange som fire av fem oppleve tilbakefall, ifølge professoren.

Bivirkningene ved antidepressiva har gjort alternative metoder, som MBCT, interessante.

Behandlingsformen innebærer at pasientene får opplæring i å akseptere at negative følelser og tanker sannsynligvis vil gjenta seg, å gjenkjenne dem når de kommer tilbake og å håndtere dem effektivt istedenfor å utløse en depressiv spiral ved å dvele ved det dystre.

Les også: 24 tegn på at du stresser for mye

44 prosent tilbakefall

Den nye studien skal være den første store sammenligningen mellom effekten av MBCT og antidepressiva.

De frivillige testpersonene ble delt inn i tro grupper. Halvparten fortsatte å ta medisiner, mens resten sluttet og gikk over til MBCT.

Treningen involverte åtte gruppeøkter på to timer og 15 minutter hver gang, samt daglig hjemmetrening.

Deltakerne kunne også benytte seg av fire oppfølgingskontroller i løpet av de neste 12 månedene.

De 424 personene ble vurdert over en periode på to år med et diagnostisk verktøy kalt «strukturert, klinisk intervju», som skal måle den mentale tilstanden.

Forskernes resultater viste at det i MCBT-gruppen var et tilbakefall på 44 prosent, mens det i gruppen med de som fortsatte på antidepressiva var 47 prosent.

Les også: – En stor misforståelse at ingredienser fra naturen er best

Personvernpolicy