Meny

Derfor burde du spise brokkoli, laks og kanel

SUPER MAT: Det er ingen tvil om at enkelte matvarer er bedre for huden enn andre. Brokkoli er en av dem. FOTO: Trine Jensen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er maten som gir deg vakrere hud.
Spis dette for bedre hud

1. Fettsyrer

Essensielle fettsyrer holder fuktigheten på plass i huden og forebygger dype linjer og rynker. Det er hovedsakelig omega 3 du må passe på å få i deg nok av gjennom kosten.

2. Vitamin A

Vitamin A hjelper huden å danne nye hudceller, så mangel på dette vitaminet vil bety matt og grå hud. Hudkremer med vitamin A kan til en viss grad gjøre noe med dette, men du må også spise vitamin A-rik mat. Gode kilder er: Gulrot, søtpotet, tomat, aprikos og papaya.

3. Vitamin E

Vitamin E kalles også foryngelsesvitaminet, fordi det beskytter cellene mot for tidlig død og aldring. Vitamin E finnes i celleoverflaten og forhindrer at cellen harskner. Fordi vitaminet brukes opp i denne prosessen, må du få i deg vitamin E gjennom kosten hver dag. Gode kilder er hvetekim, hvetekimolje, nøtter og frø.

4. Antioksidanter

Antioksidanter hindrer oksidasjonsprosesser som bryter ned spensten og gløden i huden. Plantefargestoffene lutein, lykopen og anthocyan er kraftfulle antioksidanter og beskytter cellene mot tidlig aldring og død. Få i deg frukt, bær og grønnsaker i alle slags fargenyanser, fra mørk lilla, oransje, grønn og rød. Epler, appelsin og brokkoli er gode kilder. Det samme er solbær, blåbær, jordbær, plommer, artisjokker og bønner.

5. Vann

Et tilstrekkelig væskeinntak er viktig for et friskt og ungt utseende. Vann er den største bestanddelen i kroppen, og må tilføres hele tiden. At vi blir tørrere i huden er et kjent aldringstegn. Grønn te er et godt alternativ, da det inneholder en stor mengde katekiner som virker antiinflammatorisk og beskytter celleoverflatene.

(Kilder: Overlege Michael Zangani, klinisk ernæringsfysiologer Tina Hamelten og Gunn Helene Arsky og forfatter og supermat ekspert, Trine Berge)


De aller fleste av oss kjemper en innbitt kamp mot rynker og andre aldringstegn. Det lanseres skjønnhets- og anti-aldringsprodukter daglig, som alle lover gull, grønne skoger og Hollywood-hud, og vi fyller gladelig badeskap og tømmer lønnskontoer for det beste og dyreste av kremer, serumer og kosttilskudd.

Og jo da, vi har alle hørt at vi ER det vi spiser, men visste du at det slett ikke er bare helsen din du kan påvirke med det du spiser? Ifølge mange eksperter er huden og håret ditt nemlig også i aller høyeste grad et produkt av det du putter i munnen.

Huden er kroppens speil

At det eksisterer en sammenheng mellom huden og hva som skjer på innsiden av kroppen er nok de aller fleste klar over. Har du sovet lite idet siste? Sjansene er nok store for at huden din ser både blek og dratt ut. Vært ute på byen et par kvelder på rad? Tørr og gusten hud fra alkohol og dehydrering.

- Huden og hvordan vi ser ut på utsiden er ofte en refleksjon på hva som foregår på innsiden, bekrefter klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten til Kvinneguiden.

- Man kan på mange måter si at huden fungerer som kroppens speil, og ofte kan man se tegn på utsiden til at noe skurrer på innsiden. Med tanke på dette er det ikke overraskende at man også da i stor grad kan påvirke huden med det man spiser.

Overlege Michael Zangani, som jobber ved hudavdeling på Rikshospitalet og Hud- og Akneklinikken i Oslo, tror også man kan påvirke hudhelsen med det man putter i munnen.

- Når det gjelder aldring av huden vet vi at en prosess i kroppen som kalles glykosering har en viktig rolle, forklarer Zangani til Kvinneguiden.

-  Det går ut på at et sukkermolekyl blir hektet på proteiner som for eksempel kollagen og elastin - som er "byggeklossene" som sørger for at huden holder seg stram og elastisk. Når disse får dette sukkermolekylet på seg, vil de miste sin funksjon og ødelegges - noe som resulterer i slappere og mer rynkete hud.

Zangani forklarer at denne prosessen er kjent for å øke ved uregelmessig blodsukker - noe som ofte oppstår om man spiser usunt og uregelmessig.

- Her har det vist seg at legger man over til sunnere kosthold med mye grønnsaker og gode proteiner fra fisk og mager kjøtt, så kan man faktisk redusere denne prosessen med hele 25% i løpet av bare 4 måneder.

Fisk gjør deg frisk - og vakker

MAT ER BEDRE ENN PILLER: Forskere er enige om at mat påvirker hud og hudhelse, men understreker at det er ikke gjort samme funn når det gjelder piller og pulver. FOTO: Trine JensenMAT ER BEDRE ENN PILLER: Forskere er enige om at mat påvirker hud og hudhelse, men understreker at det er ikke gjort samme funn når det gjelder piller og pulver. FOTO: Trine Jensen

Kroppen fornyer celler - også de i huden - til enhver tid. Et sunt og variert kosthold vil uten tvil merkes på hudkvaliteten, og Zangani forklarer at man i dag vet om flere matvarer som har en direkte effekt når det gjelder å holde huden ung.

- Kroppen vår er konstant utsatt for betennelsesreaksjoner som også påvirker huden negativt, forklarer hudlegen.

- Så derfor vil et kosthold som kalles anti-inflammatorisk være bra.

Antioksidanter er kjent for å dempe disse betennelsesreaksjonene i huden.

- Matvarer som oregano, kanel og grønnsaker - særlig spinat, brokkoli, sukkererter og tomater, er rike på antioksidanter, forklarer Zangani.

- Det samme er blåbær og granateple. Faktisk mener enkelte forskere at to glass med ren granateplejuice daglig gir deg alt du trenger av antioksidanter og vel så det.

Og ikke glem fisk, mener hudeksperten.

- Fiskeolje - Omega3 - har i kliniske studier vist seg å ha en svært bra anti-betennelseseffekt, forklarer Zangani.

- Så pass for all del på å få i deg nok fet fisk i kostholdet. Nøtter er også supert for huden, særlig små mengder med valnøtter.

Superhud med supermat

FETT OG FINT: Nøtter smører huden fra innsiden og kan være med på å bremse utviklingen av rynker. Kanel virker betennelsesdempende, som igjen bremser hudens aldringsprosess, og banas er rik på andre næringsstoffer som huden elsker. FOTO: Trine JensenFETT OG FINT: Nøtter smører huden fra innsiden og kan være med på å bremse utviklingen av rynker. Kanel virker betennelsesdempende, som igjen bremser hudens aldringsprosess, og banas er rik på andre næringsstoffer som huden elsker. FOTO: Trine Jensen

Trine Berge er rawfood-kokk, livstilsveileder, forfatter av boken «Supermat» og driver bloggen Superdamebloggen.no. Hun tror også absolutt at mange matvarer har en gunstig effekt på huden og hvordan den til en hver tid ser ut.

- Jeg pleier å si at huden står langt nede på prioriteringslisten i kroppen din for næringen du inntar, forklarer Berge, som kommer ut med ny bok med rawfood-oppskrifter i februar.

- Det vil si at de mest viktige vitale organene går alltid først i køen, som hjerte, lever og nyrer. Så da kan du tenke deg at du må spise ekstra sunt for at alle de gode næringsstoffene skal komme helt ut i huden.

Berge tror sunt fett, rikelig med vann og mye grønnsaker er nøkkelen til vakker hud.

- Ha en rik og variert kost basert på gode råvarer, lag mat fra bunnen av, inkluder mye grønnsaker og unngå gluten, melk og sukker i størst mulig grad, oppfordrer supermateksperten.

Mat bedre enn piller

Hamelten, som holder en knapp på at super mat er bedre for kroppen enn supermat, tror også at kombinasjonen av mineraler, sporstoffer, antioksidanter, fettsyrer og plantekstrakter alle har en positiv effekt på huden.

- Det man ikke er sikker på eller har bevis for, er om kosttilskudd og tabletter har samme effekt på huden og kroppen som det å få i seg disse naturlig gjennom mat og kosthold har, forklarer ernæringsfysiologen.

- Det er ingen tvil om at det aller beste for en pen og ung hud er å spise et godt og variert kosthold, og særlig være flink til å få i seg nok av grønnsaker, bær, nøtter, frukt, grovt korn, fisk og magert kjøtt.

HELSEEKSPERT: Trine Berge er rawfood-kokk, kokebokforfatter, livstilsveileder og foredragsholder. Hun er overbevist om at maten har mye å si for utseendet ditt. FOTO: PrivatHELSEEKSPERT: Trine Berge er rawfood-kokk, kokebokforfatter, livstilsveileder og foredragsholder. Hun er overbevist om at maten har mye å si for utseendet ditt. FOTO: Privat

Zangani er enig.

- Dette med mat og lenken til hud og skjønnhet er et stort og ofte komplisert tema, forklarer hudlegen.

- Og det er viktig å understreke at det på langt nær er gjort gode nok studier til å ha et helt klart svar på mange av sammenhengene.

Men Zangani bekrefter dette med å spise sunn mat over å ta piller med tilskudd.

- Vi vet at matvarer rike på antioksidanter har en effekt på huden, men det vi har bevis for, er det som dreier seg om ferske matvarer, ikke tilskudd med antioksidanter, forklarer hudeksperten.

- Kunstig kosttilskudd har gang på gang vist seg å ikke ha noe effekt. Så skal du beholde huden ung og rynkefri, er det maten og kostholdet du må legge om.

Hamelten er enig:

- Effekten fra grønnsaker og frukt for eksempel ser ut som om det i stor grad blir borte i pilleform, forklarer ernæringsfysiologen.

Spis deg kvisefri

Ifølge Glamour magazine er det ikke bare rynkene du kan bekjempe med et riktig kosthold. Også kviser og uren hud kan forbedres mye med hjelp av matvarer.

Her er noen av favorittene du burde prøve:

1. Brennelse

- Brennelser har en sterk anti-betennelseseffekt, og vil roe ned huden din, forklarer magasinet.

- Planten virker også avgiftende og vil beskytte cellene i kroppen mot frie radikaler, som man vet blant annet angriper DNA-et i kroppen.

2. Mørke bær

Fulle av antioksidanter og fiber, supert for å unngå dropp i blodsukker og virker regulerende på insulinproduksjonen.

3. Nøtter

Lave verdier av mineraler som sink og selenium har blitt knyttet til utbrudd av voksen-akne, forklarer magasinet.

- Disse finner du i nøtter, særlig varianter som solsikkefrø og brasilnøtter.

Selenium økre produksjonen av hvite blodceller, som igjen styrker immunforsvarer.

- I tillegg inneholder nøtter vitamin E, kopper, magnesium, kalsium og jern - som alle er essensielle for vakker, my og ung hud.

4. Rødbeter

Den lille roten inneholder høye verdier av vitamin A, i tillegg til potassium, kalsium, magnesium og vitamin E.

5. Havremelk

Havremelk er rik på fiber. vitamin E og folsyre, og dermed for supermat for huden å regne. I tillegg finnes det en del undersøkelser som har vist at å kutte ut melkeprodukter fra kyr kan være positivt om man sliter med uren hud. Da er havremelk et ypperlig alternativ.

6. Søtpotet

SØTPOTET: Komplekse karbohydrater er med på å regulere blodsukkeret ditt. Dette er godt nytt for huden, som ikke liker at dette svinger for mye. FOTO: Trine JensenSØTPOTET: Komplekse karbohydrater er med på å regulere blodsukkeret ditt. Dette er godt nytt for huden, som ikke liker at dette svinger for mye. FOTO: Trine Jensen

Komplekse karbohydrater regulerer blodsukkernivåene, noe som igjen demper følelsen av stress - som ofte er forbundet med utbrudd av kviser og uren hud grunnet de kjemiske prosessene som oppstår i kroppen når vi stresser.

Søtpotet et et ypperlig eksempel på komplekse karbohydrater, og inneholder også høye verdier av betakaroten, som omdannes til vitamin A i fordøyelsesprosessen. Vitamin A vet man har mye å si for hudhelse og kan også hjelpe til med å forbedre sirkulasjonen av oksygen til huden.

7. Brokkoli

AVOKADO: Sunne fettsyrer bremser aldringsprosessen i huden mener hudlegen. FOTO: Trine JensenAVOKADO: Sunne fettsyrer bremser aldringsprosessen i huden mener hudlegen. FOTO: Trine Jensen

Brokkoli har havnet litt i skyggen av grønnkål i det siste, men er en grønnsak absolutt sin motstander verdig. Og siden den er stappfull av antioksidanter som vitamin A, B, C, E og K vil den både gi glød til huden og hjelpe til med å reparere celler og vev som er skadet av sol, forurensning og andre utenforliggende faktorer. Kalsium og folsyre, som denne super-grønnsaken også er rik på, støtter opp om mange funksjoner på cellenivå. Spis brokkolien rå i salat eller lett dampet for å beholde mest mulig av næringsstoffene. 

Les også:

Er supermat virkelig så supert?

Bekjemp rynkene med sex og sitron

Derfor må du alltid ha med Tabasco på flyet

Helse og livsstil
Populært