Meny

Du kan melde været med din egen nese

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har ved hjelp av supersakte film funnet ut hvorfor det lukter annerledes etter et regnskyll.

Du har kanskje lagt merke til den jordaktige lukten som følger et regnskyll? Forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har nå funnet ut hvorfor vi kan lukte at det har regnet.

Ved hjelp av høyhastighetskameraer har de kunnet studere hva som skjer når det regner.

Når regndråpene treffer en porøs overflate, som jord, fanger de opp bittesmå luftbobler som skytes opp i været igjen. Luftboblene inneholder oljer fra aromater som lager duften av jord. Luftboblene kan fraktes med vinden over lange avstander, som gjør at man også kan lukte et regnskyll lengre unna, som kanskje er på vei mot deg.

Forskerne fant også ut at luftboblene kunne inneholde virus og bakterier. Dermed er det økt risiko for sykdomsspredning ved regn.

Det produseres mer av luftboblene ved lett og moderat regn, enn når det virkelig pøser ned.

– Kraftig regn har en større hastighet når den treffer bakken. Dermed blir det ikke nok tid til å lage luftbobler i dråpen, sier forsker Youngsoo Joung til Tech Times.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus