Meny

Kaffelokk kan være bakteriebombe

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det det amerikanske tv-programmet fant er kanskje ikke livstruende, men ganske ekkelt.

– Når folk henter seg et lokk fra bunken i kaffebaren, plukker de opp 20 og setter 19 tilbake. Det er ganske ekkelt, sier mikrobiolog ved New York Presbytarian-Columbia Susan Whittier.

For har du tenkt på hvem som har tatt på kaffelokket før deg, før du setter det til munnen?  Eller hva slags bakterier befinner seg på sukkerbøssen i kaffebaren?

Noen farlige bakterier

Morgenprogrammet «Good Morning America» bestemte seg for å finne ut av nettopp det, og samlet 60 prøver fra ulike kaffebarer tre steder i landet.

Se også: – Kyssing er viktigere for helsa enn vi trodde

25 prosent av prøvene hadde større mengder bakterier. Mesteparten av funnene ville ikke være livstruende. Men tre av prøvene bekymret mikrobiologen. Blant annet ble det funnet MRSA, resistente gule stafylokokker, på en sukkerbøsse.  Bakterien kan gi alvorlig sykdom om du får det i blodet, for eksempel via et kutt i hånden.

Det ble også funnet tarmbakterier.

– Ta forholdsregler

Whittier understreker at det er langt fra farlig å kjøpe seg en kaffe på kaffebar, men at man kan ta noen forholdsregler for å unngå å måtte tilbringe noen dager i senga.

– Etter å ha tatt på ting på kaffebaren, pass på at du ikke tar deg i ansiktet eller gnir deg under nesa.

Kanskje kan det også være en ide å drikke kaffen uten lokk.

Se også: – Honning og bier kan ta knekken på resistente bakterier i fremtiden

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus