Meny

Fem tegn som avslører at det er på tide å bytte BH

PÅ TIDE Å BYTTE?: Det er fem sikre tegn som avgjør om du trenger å bytte BH eller ikke. Illustrasjonsfoto

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fem sikre tegn som avgjør om det er på tide å bytte ut undertøyet.

En god BH kan i teorien vare i mange år, dersom du tar godt vare på den og vasker, tørker og oppbevarer den riktig.

Men det kommer en dag hvor det faktisk er på tide å gå til innkjøp av en ny BH.

For selv om du hører på rådene om størrelser og legger gode penger i en dyr BH, så varer verken denne eller størrelsen din evig.

- Noen ganger er det fordi BH-en din faktisk begynner å se både slitt og stygg ut, men enda viktigere er det å kjøpe en ny om du begynner å merke noe til at stroppene siger ned eller strikken virker for løs, påpeker stylingekspert hos Primadonna, Isabelle Conan, på deres nettsider.

Hun forteller at hvis dette skjer, er nemlig faren stor for at BH-en din ikke lenger gir deg den støtten brystene dine trenger.

Jessica Simonsen hos Triumph er enig:

- Det er selvsagt viktig å både få hjelp til å finne riktig størrelse på BH-en, men det er også viktig å innimellom få sjekket at dette faktisk fortsatt er den BH-størrelsen som er riktig for deg.

Under finner du fem sikre tegn på at det er på tide å bytte ut BH-en:

1. Strikken er for løs

Noe av det første som skjer når en BH begynner å bli velbrukt, er at strikken rundt ikke sitter så stramt som den en gang gjorde – til tross for at du har flyttet krokene inn på det innerste hakket.

- En løsere strikk gir ikke lenger den samme støtten som BH-en gjorde da den var ny, utdyper Conan videre på Primadonna.eu, og legger til:

- Strikken skal sitte nokså stramt rundt kroppen, og ikke vri seg verken innover eller utover.

Eier og daglig leder ved undertøysbutikken "Det lille under" på Paleet i Oslo, Wenche Skjellnan, forklarer at mange som har en strikk som er for løs, opplever at denne sklir oppover og ender langt oppe mellom skulderbladene.

- Dette er ikke riktig, stroppen skal sitte vannrett på kroppen, like under bysten forklarer, sier Skjellnan.

Hun forteller at et annet problem er at mange, ofte av frykt for en stropp som «klemmer» for mye og skaper såkalte valker på ryggen, velger en BH som ikke sitter stramt nok rundt brystet.

- Da får vi to problemer. BH-en støtter ikke bysten slik den skal, og i tillegg vil du oppleve at strikken kryper oppover. Da fungerer heller ikke BH-en slik den skal gjøre, sier eksperten.

Conan mener det er viktig å investere i ny BH når man merker at stroppen begynner å bli løs og slitt.

- Dette er den viktigste delen av BH-en når det gjelder å holde bysten på plass.

2. Du har doble pupper

Om du har gått opp eller ned i vekt, vil dette føre til at cup-størrelsen du bruker nok mest sannsynligvis har forandret seg.

- Strikken rundt og cupen er det man måler bystestørrelse i, forklarer Simonsen hos Triumph.

- Her er det mange som bommer, og særlig er det mange kvinner som bruker for liten cup-størrelse.

Et kjennetegn på at du må vurdere å gå ned i størrelse på cupen, er at puppene dine ramler ut av BH-en om du bøyer deg fremover. Er cupen derimot for liten, vil du heller oppleve at du får såkalte «dobbel-pupper».

- Om cupen på BH-en din har blitt for liten, vil du naturlig nok ikke få plass til hele brystet i cupen, forteller Conan.

- Da «dyttes» ofte den øverste delen utenfor kanten av BH-en, og utenpå klærne ser det litt ut som om man har doble pupper, legger hun til.

Løsningen er å innse at du bør la deg måle for en ny størrelse.

- At cup-størrelsen stemmer er svært viktig i forhold til både at du skal ha nok støtte til bysten, men også fordi BH-en ser mye bedre ut på og også under klær, om du har en helt korrekt størrelse på cupen, forklarer eksperten.

3. Sitter ikke stramt nok i front

Også den lille biten av tøy på BH-en som sitter mellom brystene er viktig for at BH-en skal sitte som støpt og gi bysten støtte.

- Denne delen skal sitte stramt inn mot brystbeinet. Er denne for løs, vil heller ikke cupen sitte riktig, forklarer Conan videre på Primadonna sine nettsider.

- Som strikken, vil også denne bli «slakkere» med bruk. Merker du at denne ikke lenger sitter riktig, så er det nok et tegn på at du bør gå til innkjøp av nytt undertøy.

Har du gått opp i vekt, kan denne delen av BH-en fort blir for stram.

- Da er det viktig at du kjøper en BH som er litt større i strikkstørrelsen, forteller Skjellnan.

Eller du kan prøver deg litt frem, kanskje er det cup-størrelsen du faktisk må litt opp i.

- Spør alltid om assistanse av betjeningen, de kan hjelpe deg med å finne en ny BH som er helt riktig i størrelse til deg, råder hun.

4. Stroppene sklir ned

Mange av oss justerer stroppene på BH-en hver gang vi tar den på oss, men visste du at dette faktisk kan være et tegn på at det er på tide å kjøpe ny BH?

- Faktisk skal man bare behøve å stille stroppene riktig den ene gangen, gjerne da når BH-en er ny, påpeker Conan.

- Om du merker at stroppene er blitt såpass løse at de sklir ned fra skuldrene, eller at festet på stroppen er såpass løst at du må stille på det hver gang du skal ta på BH-en, da er det nok på tide å kjøpe ny BH.

Skjellnan forklarer at det er viktig å stille stroppen riktig.

- BH-en skal sitte vannrett på ryggen og stroppene skal stilles inn slik at du får plass til en pekefinger under hver stropp.

Eksperten forklarer også at stroppene skal være stramme nok til å holde på og løfte bysten din.

- Jo større bysten din er, desto bredere bør stroppene være. Da fordeler du vekten litt, og stroppene gnager seg ikke inn i skuldrene.

Elastisiteten i stroppene blir slakkere med bruk, og selv om en BH i bedre kvalitet vil vare lengre enn en billigere versjon, så holder ingenting for evig.

- Merker du at stroppene er blitt slakkere, kan du også være sikker på at bysten din ikke lenger får den støtten den trenger.

At stroppene ikke vil holde seg på plass kan også være et tegn på at BH-en din er for vid i strikken rundt.

- Det som kan skje da, er at stroppene kommer såpass langt ut på kanten av skuldrene at de begynner å skli nedover armen, forklarer Skjellnan.

5. Spilene kommer ut

Hvem har vel ikke opplevd at spilene på BH-en plutselig kommer stikkende ut?

Det kan være vondt om BH-en er på deg når det skjer, og ille for vaskemaskinen din om det skjer når BH-en er til vask.

- Her er det absolutt forskjeller på dyrere og billige BH-er, mener Conan.

- Billigere varianter har ofte ikke samme forsterkninger i stoffet på de stedene hvor spilene ofte kommer ut. Da vil de ikke tåle belastningen på samme måte, enten det dreier seg om belastning fra vask eller fra at BH-en er i bruk.

At spilene begynner å stikke ut eller vri seg rundt inne i stoffet, er også sikre tegn på du burde innse at det er på tide å kaste BH-en og kjøpe en ny.

- Det er ikke nok med at det kjennes ubehagelig når spilene begynner å vri på, men det betyr også at cupen på BH-en ikke støtter bysten slik den skal, forklarer Skjellnan.

- Dette skal ikke skje i en BH av god kvalitet, men uansett bør man absolutt kassere den og kjøpe ny om man opplever at spilene kommer ut eller vrir seg.

Vær også oppmerksom på at om du går rundt med en BH av feil størrelse, som for eksempel er for trang rundt, så øker også belastningen på bøylen, slik at sjansen er større for at denne får en skade.

Les også:

Denne plakaten fikk kvinner til å se rødt

Putt undertøyet i salatspinneren

Har du C-cup eller større? Da bør du lese dette

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus