Meny

Krangling:

Teknikken er genial

BEDRE KJÆRLIGHETSKLIMA: Hvis begge innser at begge må bli forstått for at dere skal komme videre, har dere kommet langt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trikset løser opp kranglefloka. Du må bare ha bittelitt tålmodighet.

Én teknikk kan redusere krangling mellom kjærester: Klimaet i forholdet endrer seg, og det blir enklere å finne løsninger.

– Det som ofte er et problem i kommunikasjonen er at man lar seg styre av antagelser. Det blir en uenighet som bygger på feiloppfatninger og misforståelser, sier Frode Thuen, professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen.

Begge må forstå alt

– Det er en klassisk felle at den ene parten sier noe, og så oppfatter den andre en intensjon eller et budskap som den andre egentlig ikke mente. Derfor er det å sikre seg at begge forstår hva den andre mener en type teknikk eller en viktig tilnærming når man snakker om parkommunikasjon, sier Thuen, og refererer til «tale-/og lytteteknikken» som stammer fra kommunikasjonskurset PREP, Modum Bad.

PREP (The Prevention and Relationship Enhancement Program) er et forskningsbasert, godt utprøvd pedagogisk samlivskurs fra USA. Kurset er oversatt og bearbeidet til norske forhold av Modum Bad, og samlivsrådgivere refererer ofte til verktøyet fra kommunikasjonskurset.

Les også: To tabber som kan rive i stykker det beste parforhold

Tale- og lytteteknikken

Det som i praksis gjøres er at paret velger et avgrenset tema, for så å avtale hvor lenge man skal holde på og veksle mellom å «holde mikrofonen» og prate, og gjenta det som blir sagt. Mikrofonen kan være en penn.

– Man velger ut maks to setninger man ønsker å formidle, i forhold til valgte tema. Når de to setningene er sagt, beholder man mikrofonen mens den andre gjentar med egne ord hva hun/han hørte. Hvis hun/han hørte riktig, får hun/han overta mikrofonen, sier Trine Huseby, familieterapeut ved Familievernkontoret Ringerike og samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel.

– Det kan være to setninger om hva man mener om saken, det kan være ens reaksjoner på en situasjon eller det kan være spørsmål, forklarer Huseby.

Les også: Dette er damer mye mer opptatt av

«Jeg ønsker å lytte til deg...»

– Dette verktøyet handler egentlig om å ta den andres perspektiv. Teknikken kan hjelpe oss til å snakke sammen på en trygg måte hvor begge føler seg hørt og forstått selv om de kanskje ikke er enige, forklarer PREP-kursholderne Marie Theisen, psykolog, og Lars Ole Gjermundbo, miljøterapeut ved Senter for familie og samliv, Modum Bad.

Teknikken tvinger oss til å virkelig lytte til hva den andre sier istedenfor å planlegge neste motinnlegg.

Målet er at teknikken etter hvert skal bli en varig holdning hos begge to, en holdning om at «jeg ønsker å lytte til deg, forstå deg og kommunisere med deg på en likeverdig måte».

– Flere av parene som har deltatt på PREP-kurs sier at tale-lytteteknikken gjør at tempoet i samtalen går ned, begge får tid til å tenke og formulere seg, de kjenner seg mer sett og møtt av hverandre, samtalen eskalerer ikke så lett til krangling, og det blir dermed tryggere å snakke sammen, sier Theisen og Gjermundbo.

Les også: Slik styrker konflikter forholdet

Mindre krangler og misforståelser

– Hvis begge innser at begge må bli forstått for at de skal komme videre, har de kommet langt, sier Huseby.

Det er ikke tilstrekkelig at den som snakker høyest eller den som bruker flest ord, blir forstått.

Ved å bruke tid og teknikk som bidrar til at begge blir forstått, endrer gjerne klimaet seg og man blir mer rasjonell og mer fleksibel i forhold til å finne løsninger.

– Øv, øv, øv! Og ikke gi opp selv om det kjennes tungvint, tregt og kunstig i starten. På sikt kan dette spare dere for mange krangler og misforståelser, sier PREP-kursholderne.

Les også: Når sjalusi ødelegger forholdet

Tale- og lytteteknikk:

Anne har mikrofonen og sier for eksempel: «Jeg synes du tar for lite ansvar for husarbeidet. Det føles veldig urettferdig». Anne beholder mikrofonen.

Bjørn gjentar: «OK, så du synes jeg tar for lite ansvar for husarbeidet, og det er urettferdig».

Anne bekrefter at det var det hun ville Bjørn skulle høre, og rekker ham mikrofonen.

Bjørn kan velge om han vil gi respons på det Anne har sagt, eller si noe helt annet som er viktig for ham i forhold til dette temaet.

Bjørn: «Jeg er lei av at du alltid maser om det. Det blir aldri bra nok for deg». Han beholder mikrofonen.

Anne gjentar med egne ord: «Jeg hører at du er lei av at jeg maser om det. Men det er ikke riktig at det aldri er bra nok».

Les også: Slik kan du unngå å krangle med kjæresten

Bjørn beholder mikrofonen og sier: «Det var ikke det jeg sa». Anne forstår at hun bommet på siste setning; dette var hennes opplevelse.

Bjørn gjentar: «JEG opplever at det aldri blir bra nok for deg».

Anne gjentar: «Du er lei av at jeg maser om det og du opplever at det aldri blir bra nok for meg».

Bjørn bekrefter at Anne har oppfattet riktig, og gir henne mikrofonen.

Anne: «Ja. Vi har ulike standarder. Jeg vil at vi skal prøve å finne en felles standard og lage en avtale». Anne beholder mikrofonen.

Bjørn: «Du sier vi har ulike standarder. Og du vil prøve å finne en felles standard og lage avtale».

Anne bekrefter og gir Bjørn mikrofonen.

Bjørn: «Hvis det kan føre til at du slutter å mase, er jeg med på å prøve». Bjørn beholder mikrofonen.

Anne: «Du vil være med på å prøve, hvis jeg slutter å mase».

(Kilde: Trine Huseby, familie- og samlivsrådgiver)

Les også:

– Det er viktig å ikke tilgi for fort 

Sju enkle prinsipper får parforholdet til å funke 

Vil du oppleve varig kjærlighet bør du lese dette

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus